Pratite nas

Vijesti

Srpska radikalna stranka: Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haškog suda

Objavljeno

na

Na zahtjev Haškog tužiteljstva da se Vojislava Šešelja hitno vrati u Haag, Šešeljevi radikali su poručili da se to neće dogoditi.

“Povodom zahtjeva tužitelja Haškog tribunala o ukidanju odluke o privremenom puštanju na slobodu prof. dr. Vojislava Šešelja, Srpska radikalna stranka može samo konstatirati da se ovdje isključivo radi o političkom nalogu koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi Serge Brammertz.

Srpska radikalna stranka podsjeća javnost da je pri pokretanju prve inicijative po službenoj dužnosti za privremeno puštanje na slobodu Haški tribunal zatražio da se prof. dr. Vojislav Šešelj izjasni i on je tada nedvosmisleno naveo da će se baviti politikom, da će održavati skupove, da će davati izjave za medije i da će na svakom mjestu napadati Haški tribunal kao antisrpski nelegalan sud.

Prof. dr. Vojislav Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haškog tribunala, jer prije konačnog puštanja na slobodu nije podnosio nijedan zahtjev, niti mu je Haški tribunal postavljao bilo kakve uvjete.

Povratak dr. Vojislava Šešelja izazvao je totalnu pometnju u redovima sadašnjeg režima, te se jasno uočava da Serge Brammertz istupa kao glasnogovornik Aleksandra Vučića.

Haško tužiteljstvo je politički instrumentalizirano, a cilj ove zajedničke akcije Tužiteljstva i režima u Beogradu je sklanjanje Vojislava Šešelja sa srpske političke scene kako bi se nesmetano i bez otpora proveli svi zahtjevi Bruxellesa i Washingtona i dovršilo uništavanje Srbije”, stoji u priopćenju Srpske radikalne stranke (SRS).

Josipović: Iako možda Šešelj zbog navodne bolesti i nije neka trajna opasnost, duh iz boce koji izlazi, duh šovinizma, duh agresije, jest i uvijek je opasan

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo zahtjevom haškoga tužiteljstva da se optuženik za ratni zločin Vojislav Šešelj vrati u haški pritvor i poništi odluka o njegovu privremenom puštanju, što je, istaknuo je, i poruka vlastima u Srbiji da reagiraju na slične ratnohuškačke provokacije.

Josipović je u emisiji Hrvatskog radija “S predsjednikom uz kavu” kazao kako se na Šešeljevu retoriku nakon njegova dolaska u Beograd reagiralo u Hrvatskoj, da je i sam u pismu predsjedniku Haškog suda i hrvatskoj javnosti upozorio kako kako odluka o njegovu puštanju nije jamčila da Šešelj neće uznemiravati žrtve, da neće politizirati i zazivati retoriku koja je i inspirirala ratne zločine.

“Osuda je bila i na europskoj i kod nas na nacionalnoj razini, tu smo svi bili jednodušni i dobro je da i tužiteljstvo sada ima probuđenu savjest i da je reagiralo. Cijeli taj postupak je predug, a ponašanje Šešelja nakon tog humanitarno motiviranog puštanja zapravo je pljuvanje u lice međunarodnoj pravdi. Zato mi je drago da je haško tužiteljstvo reagiralo. Kakva će biti odluka ne znam, Vijeće je neovisno, ali u svakom slučaju to je poruka i onima koji bi i dalje koristili takvu retoriku, a i vlastima u Srbiji da reagiraju na slične provokacije, jer iako možda Šešelj zbog navodne bolesti i nije neka trajna opasnost, duh iz boce koji izlazi, duh šovinizma, duh agresije, jest i uvijek je opasan”, poručio je.

Pohvalio je reakciju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu na Šešeljevo puštanje, a na poruke srpskih radikala kako se njihov bivši vođa neće dragovoljno vratiti u haški pritvor napomenuo je kako takav zahtjev međunarodnog prava jednako vrijedi za sve države na svijetu.

Upitan kako će se Šešeljev slučaj odraziti na odnose Zagreba i Beograda, posebno nakon izglasavanja rezolucije u Europskom parlamentu i činjenice da je premijer Zoran Milanović otkazao svoj posjet Beogradu, kao i nakon retorike vladajućih u Beogradu, Josipović je odgovorio: “Izgleda da u Beogradu nisu razumjeli koja je potencijalna opasnost od duha iz boce koji se javlja”.

“Primarni krivac za ovu situaciju je bez sumnje Haški sud, ali kada je već došlo do toga, kada je Šešelj već krenuo s tom huškačkom retorikom, tada je i Republika Srbija trebala napraviti jednu distancu i na kraju krajeva pitati ima li mjesta primjeni nekih zakonskih odredbi koje se odnose na huškanje. Prema tome, mislim da bez obzira što ovo sada nije najsretniji trenutak za pregovore, dobro je da premijer nije otišao, poslao je time i dodatnu poruku, ali sam siguran da u jednom kontinuitetu politika dobrosusjedstva treba i hoće pobijediti”, naglasio je Josipović.

Istaknuo je kako Hrvatska, u odnosu na srbijanski pregovarački proces o članstvu u EU, treba zauzeti principijelan stav, jednako kako su i ostale zemlje članice zauzele prema Hrvatskoj kao kandidatu za članstvo.

“Dakle, ako je zahtjev, a jest bio prema Hrvatskoj da provodi vladavinu prava, to će se sasvim sigurno odnositi i na Srbiju i svaku drugu zemlju koja želi pristupiti u EU. Nikako to ne treba gledati kao na neki naš poseban revanšizam ili nešto drugo. Naprosto, mi kao europska zemlja koja odlučuje o tome tko će sve u europski klub trebamo samo inzistirati ni više, ni manje nego da se ispune jednaki kriteriji kakve smo imali i mi”, rekao je.

Josipović ne misli da je Šešelj utjecao na predsjedničku kampanju u Hrvatskoj. “Ma možete misliti kako je silno utjecao. Vidjeli smo da jedan opskurni medij, opskurni novinar rade određene konstrukcije, a mislim da je to potpuno nevažno i uopće se ne treba tim zamarati”, rekao je predsjednik.

“Hrvatska politička scena jednodušno je doprinijela reakciji Tužiteljstva Haškog suda”

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak kako je politička scena u Hrvatskoj bila jednodušna i svi su doprinijeli tome da Tužiteljstvo Haaškog suda zatraži od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

“Nakon što smo reagirali mi u Hrvatskoj – pisao sam predsjedniku Haškog suda, pismo ide i Vijeću sigurnosti, pisao sam našim eurozastupnicima i odlično su reagirali, posebice gospodin Plenković i gospodin Picula, reagirao je Hrvatski sabor, reagirala je Vlada RH i reagirala je oporba. Svi smo jasno pokazali da prepoznajemo opasnost ‘duha iz boce’ koji je na određeni način pušten i drago mi je da je to sagledalo i haško tužiteljstvo”, izjavio je hrvatski predsjednik novinarima u Uredu Predsjednika.

Dodao je kako ostaje vidjeti hoće li taj podnesak imati efekta kod Vijeća. No, kazao je, čini mi se da je i ta odluka pokazatelj narastajuće kritične mase, ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti, koja prepoznaje opasnosti zazivanja rata, huškanja i netrpeljivosti. I to je logična posljedica, dodao je.

Josipović je naglasio da svaka država ima obvezu izvršavati naloge Haaškog suda i dodao da će, ako vijeće tako odluči, Srbija morati izručiti Šešelja natrag u Haag. “To je potpuno jasno”, kazao je Josipović.

Pritom je istaknuo da je glavni krivac za ovu situaciju Haaški sud koji je pustio Šešelja – bez kriterija, bez jamstava da neće huškati i ugrožavati, bar verbalno, svjedoke i žrtve. “Trebaju osvijestiti svoju odgovornost u tome i trebaju osvijestiti da nijedna zemlja ne treba tu vrstu huškačke politike ostaviti bez reakcije. Kada se prijeđe mjera, a mjera je dobrano prijeđena, kada je riječ o Šešeljevom mitingu, onda država treba reagirati”, rekao je.

Hrvatski predsjednik je ocijenio kako Šešelj ovog trenutka ne predstavlja neposrednu opasnost sam po sebi, ali i naveo da bi ideologija koju zastupa, duh koji je pušten, opasnost da se taj duh proširi… puno puta u povijesti vidjeli smo da i neke manje situacije znaju dovesti do jačanja radikalizma, agresije i prijetnji. “Mi smo imali obvezu boriti se protiv duhova rata, huškanja i netrpeljivosti po svim osnovama. Ima i Srbija. To je jedan od uvjeta za ulazak u EU”, rekao je Josipović.

Pusić: Vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haaškog suda

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Hrvatski radio također je izjavila da jasne poteze u vezi Šešelja moraju povući i Haag i Vlada Srbije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je nakon povratka Vojislava Šešelja u Srbiju da na istupe “poludjelog ratnog zločinca” mora reagirati sud jer je to problem Haaškog suda, a ne Srbije, komentirao je MVEP u ponedjeljak zahtjev tužiteljstva da se optuženika vrati u zatvor jer je kršio uvjete privremene slobode.

“Haaški sud trebao bi reagirati na istupe Vojislava Šešelja, poludjelog ratnog zločinca kojega je zbog bolesti pustio na privremenu slobodu i vratiti ga u pritvor zbog njegove retorike koja šteti i odnosima Srbije sa susjedima i njezinom europskom putu”, rekla je Pusić 19. studenoga

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da je ministrica tada rekla da Šešelj šteti europskome putu Srbije, ali i dobrim odnosima između Srbije i njezinih susjeda.

Ocijenila je da on “u javno mnijenje unosi retoriku zbog koje je, između ostalog, došlo i do zločina u ratovima ’90-ih i koja je nedopustiva bilo gdje. Prema tome, očito je da bi haaške institucije trebale reagirati i vratiti ga u pritvor”.

Pusić je poručila da vraćanje Šešelja u pritvor nije pitanje Srbije, iako je on njezin problem, nego Haaškog suda i da Srbija taj problem treba riješiti u suradnji sa sudom, podsjeća MVEP.

Leko uvjeren da sud u Haagu sve “drži pod kontrolom”

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je dobrim što Haaški sud “drži pod kontrolom” Vojislava Šešelja optuženog za ratne zločine tim više što je svojom aktivnošću izazvao nemir u susjednim zemljama.

Ali, dodao je Leko, sam Šešelj po sebi nije briga hrvatske države. “Više me brine što se predstavnici institucija srpske države, Srbije, nisu ogradili od izjava Šešelja nakon puštanja iz Haaškog tribunala”, kazao je Leko.

Milanović: Očekivao sam od Srbije da se distancira od Šešeljevih izjava

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u ponedjeljak je izjavio kako očekuje da srbijanske vlasti ispoštuju svoje obveze i vrate optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja u pritvor kako je to zatražilo Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dodajući kako je njegova želja svo vrijeme bila da se Beograd jednostavno distancira od govora mržnje kojega je Šešelj neprekidno širio otkako je pušten na privremenu slobodu.

“Nije trebalo ovo pokazivanje nepostojećih mišića”, kazao je Milanović novinarima u Kreševu u središnjoj Bosni gdje je boravio u radnom posjetu.

Istaknuo je kako je očekivao da se ljudi u Beogradu odnosno Srbiji jasno opredijele prema onome što je Šešelj govorio na privremenoj slobodi.

“Samo sam htio da se ljudi tamo opredijele i da kažu da je ono što taj čovjek govori zlo, ništa više od toga. To ne radim iz nikakvih niskih namjera i pobuda. Poznato je svakome koliko se ja osobno i moja vlada zalažemo za poštivanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj a prije svega najveće, a to je srpska nacionalna manjina, pa onda očekujem bar malo korektnosti i ljudskosti iz Beograda, no možda previše očekujem”, kazao je hrvatski premijer.

Grabar-Kitarović: Rezolucija EP-a pridonijela zahtjevu da se Šešelja vrati u Haag

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje da je zahtjevu haaškoga tužiteljstva da se optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja vrati u haaški pritvor pridonijela rezolucija koja je u Europskom parlamentu donesena na inicijativu hrvatskih zastupnika.

“Šešelj je ratni zločinac i mjesto mu je u Haagu, a očito je dovoljno zdrav i sposoban za nastavak suđenja”, rekla je Grabar-Kitarović u ponedjeljak uoči obilaska Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da suđenje Šešelju traje više od 11 godina, što smatra katastrofalnim.

Eurozastupnici: “Očito je da je rezolucija imala učinka”

Zastupnik Europskog parlamenta Andrej Plenković pozdravio je u ponedjeljak zahtjev haškog tužiteljstva da se optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja vrati u pritvor, ističući da je rezolucija Europskog parlamenta, čiji je on bio inicijator imala učinka na taj potez tužiteljstva.

“Očito je da je rezolucija imala učinka. Haško tužiteljstvo je u svom podnesku navelo ono što smo mi i rekli u rezoluciji, da je Šešelj vrijeđao žrtve, da je utjecao na svjedoke, najavio da se neće dobrovoljno vratiti u Den Haag i time prekršio oba uvjeta koja su eksplicitno navedena u odluci Suda. Nadam se da će i raspravno vijeće slijediti stajalište tužiteljstva i da će doći do onoga što je bio glavni cilj rezolucije, a to je da se Šešelja vrati u Den Haag”, rekao je novinarima Plenković.

Plenković je rekao da bi bilo nedopustivo ignorirati Šešeljevo ponašanje i njegove javne istupe. “To je nedopustivo, najlakše bi bilo reći da je riječ o neuračunljivoj osobi i da se njome ne treba baviti. To bi bio katastrofalan politički propust”, doda je Plenković.

Zastupnik Tonino Picula je istaknuo da je Europski parlament “itekako” bio pozvan izjasniti se o slučaju Šešelj s obzirom da je to predstavničko tijelo više od pola milijarde stanovnika EU-a.

Picula je također pozdravio potez tužiteljstva, kazavši da se radi o pritisku na raspravno vijeće, na vlasti u Srbiji i na one koji su htjeli do kraja relativizirati i ignorirati Šešeljeve istupe.

Srpskim vlastima je kao dobronamjernu sugestiju poručio da je hrvatski put prema Bruxellesu išao preko Den Haaga i da se bez “čistog haškog dosjea” ne može napredovati prema članstvu u EU-u.

Slovački zastupnik Eduard Kukan iz EPP-a, koji je bio protiv donošenja rezolucije, rekao je da je potez tužiteljstva bio očekivan s obzirom na to kako se Šešelj ponašao. Rekao je da ne vidi vezu između rezolucije Europskog parlamenta i zahtjeva tužiteljstva, koje on pozdravlja, ponovivši da je nije “dobro davati nekoj osobi više pozornosti i važnosti nego što ona to zaslužuje, jer time ona samo jača”.

HINA

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari