Connect with us

Iz Svijeta

Srpski epidemiolog pokrenuo lavinu, Vučić i njegov ministar se brane: ‘Nismo lagali‘

Published

on

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će zdravstvene vlasti preispitati sve smrtne slučajeve oboljelih koji se dovode u vezu s koronavirusom komentirajući sumnje u vjerodostojnost podataka o broju umrlih priopćavanih tijekom pandemije.

„Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čovjeka, da vidimo kako to izgleda. To će raditi kliničari”, poručio je Vučić za posjeta gradilištu covid bolnice pored Beograda.
Predsjednik je to kazao odgovarajuži na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od ožujka do lipnja bilo više preminulih nego što je sistem pokazao.

Država nije tajila podatke o broju umrlih, ustvrdio je Vučić i ocijenio da “ne misli da će biti mnogo velikih razlika”.

Član Kriznog stožera epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije ovaj tjedan da je stožer priopćavao sve podatke koje je imao, da nije ništa skriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su službeno priopćavani, odgovorni informatičari koji su davali netočne podatke.

Srbija je, prema posljednjem presjeku od 30. rujna u 15 sati, službeno prijavila 1.134.239 testiranih, 33.551 registriran slučaj covida-19 te 749 umrlih, uz stopu smrtnosti od 2,23 posto.

Vučić je nadalje u izjavi novinarima ocijenio da zemlje EU nisu skinule Srbiju sa “zelene liste” za putovanja.

Rezultate Srbije u borbi protiv koronavirusa nazvao je “nespornim i neupitnim” pa ustvrdio da to znaju svi.

Za Srbiju je rekao da ima uvjerljivo najbolju krivulju.

Vučić je, najavljujući završetak gradnje covid bolnice u prosincu rekao da će to biti “suvremen multifunkcionalni zdravstveni objekt”.

Pritom je istaknuo da “Srbiji, kao i Europi i cijelom svijetu predstoji teška jesen i zima”, a u tim uvjetima Srbija gradi veliku covid bolnicu u Beogradu i jednu manju, u Kruševcu.

“S opremom, to je oko 70 milijuna eura”, rekao je Vučić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari