Srpski gospodarstvenici likuju: Ulaskom Hrvatske u EU gube glavnog konkurenta u osvajanju istočnog tržišta!

0

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju prestaje njezino članstvo u CEFTA-i (Central European Free Trade Agreement), koje je omogućavalo slobodnu trgovinu među državama Istočne Europe. Time definitivno slabi naš utjecaj na istočnim tržištima na kojima je Hrvatska donedavno temeljila svoju gospodarsku politiku!

[dropcap]S[/dropcap]nažan je to udarac i ovako ‘napaćenom’  hrvatskom gospodarstvu, uzme li se u obzir da ulaskom u europsku obitelj više ne možemo izvoziti na istok po povoljnim uvjetima kao dosad, dok je tržište Europe prevelik zalogaj za nepripremljenu Hrvatsku.

Hrvatska je naime, bila najveći izvoznik unutar tržišta CEFTA-e, i u njenom izlasku iz te organizacije, Srbija vidi veliku šansu za povećanje vlastitog izvoza prema istočnim državama, zbog smanjenja konkurencije.

S druge strane međutim, Srbija strahuje da će im taj prodor na tržište, usporiti uvođenje određenih carinskih beneficija koje se nameću od strane Europske Unije, sve u cilju kako bi se Hrvatska lakše prilagodila novim uvjetima.

Europska komisija naime, traži neke carinske ustupke za Hrvatsku, kao svoju novu članicu, poput povoljnijih uvjeta za izvoz duhanskih proizvoda. Ukoliko se to dogodi, naša država i dalje bi trebala izvoziti u Srbiju, ali po uvjetima znatno povoljnijim za nas nego što je inače praksa unutar EU.

Dogovor oko kvota i ostalih carinskih beneficija još nije postignut, te se pregovori između Europske Komisije i srpske vlade nastavljaju.

U isto vrijeme Srbiji se otvara veći prostor za izvoz u Hrvatsku, prema uvjetima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim Srbija ima otvorenu zonu slobodne trgovine s EU, a i gubi glavnog konkurenta na tržištima gdje je Hrvatska donedavno najviše izvozila. Kako gubimo beneficije koje su nam bile zagarantirane u CEFTA-i, te izvoz u nekim slučajevima postaje i trostruko skuplji, određene proizvode postaje neisplativo izvoziti.

Koliko će patiti Hrvatsko gospodarstvo ukoliko se ne postignu sporazumi o povoljnijem izvozu nije poznato. Iz Europske Komisije navode kako bi time Hrvatska bila stavljena u nepovoljan položaj. Čini se da unatoč dugotrajnim pregovorima i procesu usklađivanja s EU, Hrvatska nije spremna toliko brzo otvoriti nove trgovačke putove.

Zahtjeve Europske Unije za ovakvim ustupcima u Srbiji lako je opravdati postojanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanom 2008. kojim Srbija ima pristup zoni slobodne trgovine s zemljama Europske Unije, čime se od nje traži da također otvori svoje tržište proizvodima iz EU. Srbija ima mogućnost izvoza svojih proizvoda po povlaštenim uvjetima unutar EU, ali i unutar CEFTA-e koje je još članica, a unatoč tome traži i povećanje izvozne kvote šećera u Hrvatsku za 40 000 tona, navodno kako bi nadomjestila gubitke koje će imati ukoliko pristane na zahtjeve EU vezane za uvoz duhanskih proizvoda.

Europska Komisija na takve zahtjeve nije pristala tvrdeći kako će Srbija kada postane članica EU imati jednake beneficije kao i sve nove članice, a već sada ima mogućnost konkurirati na zapadnom tržištu.

Pregovori se nastavljaju, no obije strane čvrsto brane svoje stavove. Sudbina Hrvatske u ovoj situaciji ostaje neizvjesna, uz nadu da će europske političke elite uspješno zaključiti ove pregovore i zaista doprinijeti gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, onako kako se već godinama javnosti prezentira.

dnevno.hr

facebook komentari