Connect with us

Balkan

Srpski patrijarh Porfirije na udaru javnosti zbog vrijeđanja žena

Objavljeno

-

Foto: Hina/EPA

Patrijarh srpski Porfirije našao se pod udarom dijela javnosti, civilnog društva i pojedinih oporbenih stranaka nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka na kojoj je izvrijeđao jednu dužnosnicu, nazvavši je “jadnicom” i “bijedom”.

Lavinu oštrih reakcija potaknuli su Porfirijevi komentari zakona o rodno osjetljivom jeziku u kojima je, govoreći za trpezom na jednoj vjerskoj svečanosti, upotrijebio riječi „bijedo jedna“ i “jadnice”.

“Plakao bih, vrištao bih od muke kad vidim jadnicu, koja mijenja teze i kaže: zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene. Pa  jesu ugrožene, svi smo ugroženi, od tebe, bre, bijedo jedna, jer si došla na jasle i prodaješ maglu, k’o da svijet postoji od tebe”, rekao je, među ostalim, u svom monologu Porfirije.

Ne imenujući dužnosnicu kojoj je, uz šutnju okupljenih, zamjerio što uvođenje rodno osjetljivog jezika tumači političkom voljom, on je ponovio ocjenu “jadnice i bijedo jedna”, upitavši “što znači politička volja” i nije li to “rušenje svega na čemu stojimo”.

Reagirala je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koju je javnost prepoznala kao metu Porfirijeva monologa.  “Duboko su ponižavajuće i uznemirujuće riječi” u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bjednicama i jadnicama, napose jer ih izgovara patrijarh, poručila je.

Dodatno zabrinjava, ukazala je, što takve riječi dolaze u trenucima „iznimno teškim za društvo” poslije dva masovna ubojstva i velike tragedije kad “smrtno stradaju najranjiviji u društvu – djeca i žene”. Od patrijarha je zatražila “svijest o težini i odgovornosti za izgovorene riječi“.

U valu reakcija iz liberalno-lijevog oporbenog korpusa i građanskih udruga poglavaru SPC-a je poručeno da takav vokabular, uz “jezik mržnje i uvreda i nasilja” nedopustiv te da “ne priliči nikome, a najmanje patrijarhu”. Poglavara SPC-a su pitali “kako to žena može biti ‘jadnica’ i ‘bjednica’, ali je zločin kad traži da bude psihološkinja ili dramaturškinja”, aludirajući na sugerirane promjene u jeziku koje bi iskazale rodnu osjetljivost.

Uz zahtjev da ne ponižava žene, patrijarhu jer poručeno da se upozna s podacima da je “u proteklih 15 godina u partnerskom nasilju ubijeno 350 žena, a za samo 130 dana ove godine njih 18”.

SPC osporava zakon o rodnoj ravnopravnosti

Nekadašnja ministrica i donedavna čelnica koordinacijskog tijela vlade za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović smatra lošim po društvo rječnik za kojim je posegnuo patrijarh, naglasivši kako je time njegova odgovornost “još veća, a sramota nemjerljiva“.

Glumac Sergej Trifunović, navodeći kako osobno poznaje Porfirija, uputio je poglavaru SPC-a ironičnu molbu: “Vaša svetosti, samo nemojte da nas tučete. Ili ako već morate, nemojte u lice, od toga živim“, napisao je glumac na Instagramu.

SPC je uzvratila porukama upozorenja da se Crkvu ne proziva za “miješanje u državu” i ne pripisuje joj se “nepostojeća odgovornost” u optužbama “i za nasilje nad ženama”.

“Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi vidjeti da ste manipulirali i lagali”, citirale su “Večernje novosti” poruku patrijarha izrečenu nakon jedne liturgije.

Na službenoj web stranici SPC-a objavljen je i zaseban tekst koji se referira na “kampanju koju protiv Crkve vode pojedini državni dužnosnici i tzv. antirežimski mediji”. U njemu SPC navodi kako je razlog kampanji “što je u Uskrsnoj poslanici, među ostalim, ukazano na protivustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti” kojima se provodi “nasilje nad srpskim jezikom, u narodni život implementira naopaka rodna ideologija”.

Zakon koji SPC osporava, među ostalim, određuje da su tijela javne vlasti dužna kontinuirano pratiti ostvarivanje rodne ravnopravnosti u društvenom životu, primjenu međunarodnih standarda, konvencija i Ustavom jamčenih prava u tom području, uporabu rodno osjetljivog jezika u nazivima radnih mjesta, položaja, zvanja i profesija. Provođenje politike “jednakih mogućnosti za žene i muškarce” obveza je svih državnih tijela.

No, SPC drži da se rodno osjetljivi jezik uvodi “pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svjesne i potpune zlouporabe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu”.

Stajalište patrijarha i SPC-a je da “Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze s brigom za žene, s obranom žena od nasilja, niti s bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena”, te da se u javnim kritikama “najbeskrupuloznije mijenjaju teze”, tvrdnjama da “patrijarh govori o svim ženama, pokazujući netrpeljivost prema njima”.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas