Pratite nas

Vijesti

Srpski povratnik Dobrivoje Arsić tražio da se HGSS-ovca Matka Škalamera pusti na slobodu

Objavljeno

na

Sve se ovo otelo kontroli. Nikad nisam želio da dođe do ovog. Sve se to fino moglo riješiti u dva dana, ali sad smo tu gdje jesmo, rekao je Dobrivoje Arsić komentirajući slučaj u kojem je HGSS-ovac Matko Škalamera osumnjičen da mu je u Viškovu prijetio i nanio tjelesnu ozljedu.

“Uglavnom, ja sam njima rekao da čovjeka puste, ipak je on otac jednog divnog djeteta. Dalje ćemo vidjeti”, rekao je Arsić, srpski povratnik, za 24sata dok se u pozadini čula njegova žena koja je dobacila ‘Bog mu dao sreće’.

Iako se pojavila informacija da se Dobrivoje Arsić i njegova supruga nisu jutros pojavili na svjedočenju pred Općinskim državnim odvjetništvom, neslužbeno se doznaje kako je to netočno. Od jutra traje ispitivanje i njega i supruge.

Jedini uvjet da Škalamera izađe iz zatvora jest da se ispitaju svi svjedoci. Arsić je na ispitivanje u državno odvjetništvo došao znatno ranije od očekivanog, zbog čega je nastala ova nedoumica.

“Općinsko državno odvjetništvo temeljito je ispitalo sve svjedoke i mogu samo reći da su svi iskazi povoljni za obranu. Jesam optimist, ali moram naglasiti da je ovo istražna faza postupka i ne znam u kojem trenutku će doći do podizanja optužnice, ili neće. Svatko radi svoj postao”, rekao je sinoć Škalamerin odvjetnik Arsen Stipinović.

Na upit novinara je li riječ o iskazivanju mržnje na nacionalnoj osnovi, Stipinović je odgovorio: “Nema govora!”

Škalamera bi danas mogao na slobodu?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Beroš ravnateljima bolnica naredio da plate prekovremene

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što su se društvenim mrežama proširile žalbe liječnika da im neće biti plaćeni prekovremeni sati odrađeni u borbi s korona virusom, jučer je ravnateljima svih bolnica stigao dopis ministra zdravstva Vilija Beroša s uputama kako plaćati liječnike i ostale zaposlenike za vrijeme trajanja epidemije.

Prekovremeni sati će biti plaćeni, potvrdio nam je i sam Beroš, to je riješeno, kao i to da plaću dobiju liječnici, i drugo osoblje, koje je u samoizolaciji, pišu 24sata.hr.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić kaže da će liječnici i ostali u samoizolaciji dobiti prosjek svoje plaće unatrag tri mjeseca. Ponosna je, dodaje, što su uspjeli postići dogovor o plaćanju prekovremenih, u korist liječnika.
Korona kao profesionalna bolest

– Ministar je jučer ravnateljima bolnica poslao upute da ni slučajno ne pretvaraju prekovremene sate u slobodne dane. Ako liječnik, ili netko drugi od zaposlenih to traži sam, onda može, kaže predsjednica sindikata.

Kako navodi, u jeku epidemije i borbe protiv COVID-19 infekcije, pojedini ravnatelji nisu pokazali razumijevanje za ozbiljnost situacije niti su prepoznali važnost i ključnu ulogu liječničke struke koja se našla u prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

– Brojne kolegice i kolege su nas izvještavali o prisilnom upućivanju na godišnje odmore, o preraspodjeli prekovremenih sati u slobodne dane, nedefinirani je bio status liječnika/zdravstvenog radnika u samoizolaciji, na bolovanju zbog potvrđene COVID-19 infekcije, ističe sindikalistkinja, i sama liječnica.

Ministarstvo je prihvatilo, kaže, sve prijedloge sindikata, a rješenja navedena u dopisu ministra Beroša su “napravljena na najpovoljniji mogući način”.

– Za vrijeme dok smo raspoređeni na tzv „COVID dane“, dok ne radimo i čekamo poziv poslodavca, imamo pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja nam je isplaćena u prethodna tri mjeseca (preračunato u sate provedene u čekanju), navodi predsjednica sindikata.

Nadalje, naknada plaće za vrijeme samoizolacije liječnika isplaćuje se kao prosječna plaća u zadnja tri mjeseca, preračunato u broj sati u samoizolaciji. Korištenje godišnjeg odmora iz 2019. mora se uskladiti s potrebama organizacije rada u ustanovi.

Preporuka je da se organizira i omogući prehrana svim zdravstvenim radnicima koji tijekom epidemije rade 12 i više sati, a COVID-19 infekcija zdravstvenog radnika je određena kao profesionalna bolest, ako ju je dobio u kontaktu na radnom mjestu.

Beroš je ravnateljima bolnica naredio da plate prekovremene

24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Novčane pomoć stradalim policajcima u potresu i oboljelima od corona virusa

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Nacionalni sindikat policije je donio odluku kojom će kroz svoj  FOND SOLIDARNOSTI NSP-a najugroženijim članovima NSP-a (stradali u nedavnom potresu na području Zagreba i šireg područja, oboljelim od corona virusa) isplaćivati jednokratne novčane naknade u vidu pomoći sukladno Pravilniku o radu Fonda solidarnosti NSP-a.

Po odluci Središnjeg odbora unutar novčanih sredstava s kojima raspolaže Nacionalni sindikat policije, donesena je odluka da se iznos od 500.000,00 kuna,  iz vlastitih sredstava Nacionalnog sindikata policije, preraspodjeli i stavi na raspolaganje Fondu solidarnosti kako bi se kroz ovaj oblik pomoći kolegicama i kolegama koji su ugroženi u zadnjem potresu (Zagreb i okolica od  22. ožujka 2020.) kao i kolegicama i kolegama koji su oboljeli ili će oboljeti od korona virusa COVID-19, a uslijed bolesti i liječenja će pretrpjeti određene posljedice, olakša posljedica ili šteta koju trpe.

Fond solidarnosti i osigurana sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna namijenjene su isključivo kolegicama i kolegama (članovima NSP-a), a koji su doista pretrpjeli posljedice uslijed razornog potresa na području grada Zagreba i šireg područja,  kao i posljedice nastale uslijed obolijevanja i liječenja od virusa COVID-19, a na koji način želimo kao sindikalna organizacija u kojoj je udružen veliki broj kolegica i kolega sa područja cijele Hrvatske, kroz ovaj oblik solidarnosti pružiti pomoć onima u potrebi te ujedno iskazati našu policijsku solidarnost, kolegijalnost i osjećajnost prema onima koji doista u ovom trenutku trpe posljedice i trebaju svaki oblik pomoći.

Uistinu imamo razumijevanja, a budući da smo tu zbog Vas i da nastojimo biti sa Vama u svakom trenutku i na ovakav način, odnosno kroz ovo djelovanje iskazujemo svoje suosjećanje kolegicama i kolegama u potrebi, te ćemo u nadolazeće vrijeme pokušati pronaći i druge načine i mogućnosti da se najugroženijim kolegicama i kolegama nastavi pružati pomoć ukoliko se za to ukaže potreba.

Naš cilj, je isključivo namjene da se djelujući kroz Fond i osigurana sredstva u ovim teškim trenutcima na ovakav način izrazi naša solidarnost, te pokaže kolegicama i kolegama koji su pretrpjeli ili trpe posljedice uslijed razornog potresa ili obolijevanja od virusa COVID-19, da nisu sami, stoji u priopćenjukojega potpisuje Predsjednik sindikata Nikola Kajkić, dipl.iur.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari