Pratite nas

Kolumne

Srpski slavuj ili oštar četnik

Objavljeno

na

U Hrvatskoj nikada nije dosadno. Za to se brinu gotovo svi, novinari, političari, crkveni poglavari, poštena inteligencija i ostali. Igara, dakle, ne nedostaje, no šuška se da bi uskoro moglo nedostajati kruha. No, do tada zabavimo se!

[ad id=”93788″]

Poglavar jedne manje crkve u Hrvatskoj ovih je dana ničim izazvan predložio uvođenje ćirilice u hrvatske škole. Glavni argument za taj bizarni prijedlog mu je to da bismo se kroz učenje tog pisma, kojim se dio Hrvata služio u srednjem vijeku, okrenuli prema budućnosti. Osebujna logika osebujnog crkvenog poglavara. Samo da u ovoj slučajnoj državi taj slučajnik nije slučajno i rektor najvećeg i najstarijeg sveučilišta. Uostalom, ništa nije slučajno.

Napalo Marka Juriča, hrvatskog novinara. Priznajem da je pomalo nezgodno biti hrvatski novinar u Hrvatskoj. Nije sramota, ali je peh. Tako se neoprezni Marko našalio kako bi na Preradovićevu trgu možda trebao stajati natpis ”oštar četnik”. A povod mu je za to bio snimak zagrebačkog mitropolita Porfirija kako u nekom razdraganom, bradatom društvu pjeva četničke pjesme. Porfirijevo pjevanje nitko u Hrvatskoj ne problematizira, problem su oni koji na to upozoravaju.

Ipak, Juriču se mora odati priznanje da je provokativnim izričajem uspio izmamiti reakcije medija te tako u fokus javnosti vratiti i Porfirijevo pjevanje. Naime, taj kratki video poznat je već duže vrijeme, ali su ga domaći antifašisti znakovito ignorirali. Na Juričevo podbadanje u obliku sintagme ”oštar četnik” nisu mogli šutjeti te su se tako razotkrili. Juriča se sad optužuje za ”govor mržnje” prema Srbima, što je krajnje diskutabilna optužba jer ti koji tako optužuju izjednačuju pojmove ”Srbin” i ”četnik”, te tako nanose Srbima veliku nepravdu.

Ja osobno mislim da tko pjeva, zlo ne misli. Porfirije je za mene još jedan srpski slavuj, a ne oštar četnik. U svakom slučaju, pjevanje ne bih kažnjavao niti bih stvarao veliku buku oko toga. Samo – onda bi to trebalo biti pravilo koji važi za sve. Međutim, ”antifašisti” se nikako ne uspijevaju uzdignuti do toga. Oni drže da su njihove pjesme ”govor ljubavi”, a sve druge pjesme da su ”govor mržnje”. Uz malo iznimku da su od tih drugih spremni tolerirati još samo četničke pjesme.

I ne staju samo na tomu nego drže da je svatko tko nije ”antifašist” po njihovu ukusu automatski fašist. Tako su napali Zlatka Hasanbegovića da je fašist zato što je negdje izjavio da je antifašizam naših antifašista tek floskula kojom prikrivaju svoj komunizam, odnosno komunistički mentalni sklop. Zanimljiva logika, ako nisi crn, onda si bijel, ako nisi mršav, onda si debeo, ako nisi antifašist, onda si fašist. Da budem iskren, od fašizma zazirem više jedino od antifašističkog fašizma.

Konačno je formirana vlada! Čini mi se u zadnji trenutak jer je broj mostovaca počeo rapidno opadati. Tako su na kraju za svojih preostalih dvanaest mandata dobili sedam mjesta u vladi i mjesto potpredsjednika Hrvatskog (državnog) sabora. Nadam se da tih dvanaest neće i dalje mahati vetom na svaku najavu realizacije nekih obećanja koje je Domoljubna koalicija dala u predizborno vrijeme.

Naši su mediji fascinirani kako je primopredaja vlasti protekla u mirnom i srdačnom tonu. Skoro da kuju u zvijezde Zokija i njegove zato što se nisu zabarikadirali i odbijali predaju vlasti.

Damir Pešorda/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Europski strah od ‘umjerenog’ islamskog terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Interesni Zapad koji će i štrik prodati s kojim će ga kupci objesiti, pokaže strah od islamista samo onda kada im u vlastitoj kući gori, i tek tada izlaze malo vani da vide  tko to potpaljuje, vatru raspaljuje i pokušava graničare i čuvare, svog nezasluženog mira, kao i kolonijalizmom stečenog bogatstva, malo ohrabriti i gurnuti ih da i dalje ginu za njih.

Na tom tragu je i Süddeutsche Zeitung objavio 28.12.2018. članak o džamijama u Bosni i Hercegovini i utjecaju ekstremnog islama iz zemalja Arapskog poluotoka, na beha muslimane. Bio je to pokušaj da se pisanjem o nekoj, nepostoječoj, umjerenosti bosanskog islama, utječe na Njemce kako bi slobodnije, i bezbrižnije, bez straha od islamskog terorizma proslavili Novu godinu. Pisali su to poslije Božića jer islamisti su već zabranili Njemcima da slave Božić.

I ne samo da ga slave, već su im zabranili svaki njegov spomen. Više se ne smije čestitati Božić, već zimski praznici, jer eto domaćini kršćani ne smiju vrijeđati vjerske osjećaje islamskih migranata i radnika. Ne smiju Njemci čestitati Božić ni između se jedni drugima, jer u njihovoj  blizini može biti neki „umjereni” musliman koji bi tom čestitkom, kad je čuje, bio uvrijeđen.

Ali za to te „umjerene“ muslimane u Njemačkoj ne vrijeđa uzimanje socijalne pomoći iz ruku kršćana koji krvavo rade, i porez plaćaju da bi  kao migrant  invazionist živio udobno, i u  zemlji iz koje je umarširao uzdržavao još dvije tri žene s  dvadesetero i više djece.

Njemačko istraživanje beha islama dolazi vrlo kasno, dolazi u vrijeme kad se može tvrditi da između muslimana iz radikalnih zemalja i onih u Bosni i Hercegovini  nema nikakve razlike kad je u pitanju prakticiranje vjere.. Da su Njemci, ali i ostatak Europe, beha islam poznavali prije građansko vjerskog sukoba, do rata ne bi došlo, no i ako bi i došlo današnje uređenje zemlje bi bilo zasigurno sasvim drugačije, pravednije i za sva tri naroda prihvatljivo. Bosna i Hercegovina ne bi bila utočište radikalnih islamista, i fundamentalisticka vjerska baza najradikalnijij muslimaskih zemalja.

Puno prije Njemaca i Europe u Bosnu i Hercegovinu  su ušle radikalne islamske zemlje, i uspjele u svojoj vrlo opasnoj namjeri, radikalizacija radikaliziranih beha muslimana. Piše Süddeutsche Zeitung, „Još i prije nego što su se u toj opustošenoj zemlji obnovile kuće, na mnogim mjestima su iz tla nicale džamije financirane petro-dolarima.

Rat je uopće doveo povrat u vjeri i iz džamije Kraja Fahda i iz stotina drugih poklonjenih džamija se trebalo  širiti strogo učenje vehabitskog islama, objašnjava članak u minhenskim novinama”. Ne trebalo se širiti,  već se u gotovo svim izgrađenim, koje su nicale kao gljive poslije kiše, i koje i dalje se grade, gotovo jedan vjernik jedna džamija, ali i starim džamijama se uči i širi strogi islam. Ne može se nikako govoriti  o umjerenom beha islamu, koji je u građansko vjerskom sukobu očistio sve prostore od  kršćana, kroz koje je prošla njihova armija, koju su u mnogim slučajevima vodile hodže. Daje bilo umjerenog islama ne bi Muslimani ubijali fratre, Fojnica, ne bi bilo osnivanja  konclogora, Gluha Bukovica, za svećenike i časne sestre, ne bi se rušile crkve, Dolac, Putićevo, ne bi se granatirale crkve u Vitezu, Novoj Biloj, Brajkovićima,,,.

Ne bi se gučogorski samostan opljačkao i obesčastio i u njemu, nakon što su izrešetali kip Svetog Frane, Bibliju, i počeli je spaljivati smjestili komandu svoje isilovske abih. Nadalje njemački novinar piše: „Doduše ima nekoliko selefističkih sela u brdima Bosne i u nekim džamijama sve do danas se čuje vehabitsko gledište”. Ili dotični svemoćni Nijemac ne smije pisati pravu istinu ili je ne poznaje.

A ona glasi da u svim novoizgrađenim, i onim od vehabija okupiranim, džamijama se propovijeda radikalni islam, i da u njih ne smije zaći nitko osim učitelja i učenika, sponzora i graditelja, te  bivšeg poglavara Islamske Zajednice BiH Mustafe Cerića, kao glavnog uvoznika radikalnog islama.  Tih i takvih bogomolja je toliko u Bosni i Hercegovini, u  federacijskom entitetu, da su ograđene nekim svojim, trećim, entitetom u kojem ne vladaju ni beha, ni euro zakoni.

To je slika suvremene Bosne i Hercegovine, federalnog dijela o kojoj ne smiju pisati ni njemački novinari, kako se ne bi vrijeđali muslimani u Njemačkoj, i zbog straha od „umjerenog“ islamskog terorizma koji ruši tu zemlju, Bosnu i Hercegovinu i Europu.

Vinko Đotlo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Dah i zadah beogradskog proljeća

Objavljeno

na

Objavio

U Parizu se već mjesecima, uz velike nerede i sukobe na ulicama, “žuti prsluci” bune protiv liberalne Macronove politike, u Bruxellesu svako malo demonstriraju antiglobalisti, a u Njemačkoj protivnici nekontroliranih imigracija.

Svugdje u Europi jačaju desni pokreti, seizmografi bilježe krupne tektonske promjene, pripadnici establišmenta galame protiv populizma u strahu da bi ti populistički vjetrovi mogli i njih pomesti.

I u našem susjedstvu se odvijaju zanimljivi događaji. U Srbiji se traži odlazak Aleksandra Vučića, u Crnoj Gori Mila Đukanovića, što može biti i povezano, u Tirani promjena aktualne vlasti. Različiti su motivi i sudionici prosvjeda, zajednička im je samo izvanjska slika.

Praško proljeće 1968. nagovijestilo je slom sovjetskog bloka, a hrvatsko proljeće 71. slom Jugoslavije, a i jedan i drugi lom dogodit će se dva desetljeća kasnije.

Danas je definitivno najzanimljivije beogradsko proljeće, gdje već tri mjeseca traju prosvjedi upereni protiv aktualnog predsjednika, koji glumi stabilnost i hrabrost, ispod čega vire nervoza i strah. U jednom je trenutku bio zatočen u zgradi Predsjedništva, podsjetivši na nesretnu sudbinu rumunjskog diktatora Ceausescua.

I nitko ne zna što se iza brda valja i na što će sve to izići. Uvijek to počne zahtjevima za većim slobodama te protiv nasilja i korupcije. Zapreteno opće nezadovoljstvo zapali jedna mala iskra, u ovom slučaju napad na oporbenog političara Borka Stefanovića.

Najprije progovore pjesnici revolucije, koji polako nestaju sa scene, a onda na koncu vrhnje poberu oni politički ambiciozni.

Nema više glumaca, braće Trifunović, sada je uzde u svoje ruke preuzeo Boško Obradović. On još ne govori o svom političkom programu, ali se zna kako je sklon Rusiji i nesklon NATO-u i EU-u, protivi se odvajanju Kosova, Vučića naziva izdajnikom i čak ustašom.

U svemu tome ne treba isključiti ni utjecaj izvana. Tako je nekako bilo i s “arapskim proljećem”, nesumnjivo iniciranom od stranih obavještajnih službi, koje su kao htjele više demokracije i ljudskih prava. Legalne su vlasti svrgnute, a pojavilo se muslimansko bratstvo pa onda još građanski ratovi, islamski kalifati te emigrantski val prema Europi.

Hrvatska je mirna. Ni izigrani inicijatori referenduma nisu pozivali na demonstracije. Tek prosvjed protiv nasilja u obitelji, koji je u potrazi za slavom i opterećena vlastitim bračnim nevoljama povela glumica Jelena Veljača, vrativši se iz Beograda i donijevši sa sobom dah beogradskog proljeća. To je gruda koja bi se mogla zakotrljati.

Samo nije jasno je li to bio prosvjed protiv nasilja, protiv obitelji ili protiv države. Lukavi Andrej i sam se pridružio prosvjedu protiv samoga sebe, otupivši tako ionako slabašni glumičin glasić.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari