Connect with us

BiH

Srpsko-bošnjački sukob prijeti izbaciti BiH iz krhke stabilnosti

Objavljeno

on

Politički sukob na relaciji SDA – SNSD, a potaknut izjavom predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o srpskom narodu i njegovu biranju Milorad Dodika, u ovom trenutku nešto je što najmanje treba Bosni i Hercegovini, njezinim narodima i građanima.

Ekonomski oporavak

Zemlja koja je u novu godinu ušla s brojnim ekonomskim problemima, dijelom nastalim zbog pandemije, a drugim dijelom zbog višegodišnjeg nečinjenja pravih poteza, kao i s nizom otvorenih političkih pitanja, od kojih neka opterećuju međunacionalne odnose, jednostavno si ne može priuštiti novu političku krizu koja bi se mogla izroditi zbog navedenog sukoba, piše Večernji List BiH

Krenimo redom. Vlasti u BiH, počevši od županija, preko entiteta pa do države upravo bi ove mjesece trebale iskoristiti za početak rada na procesima ekonomskog oporavka, i to sukladno procjeni Svjetske banke u kojoj se prognozira kako bi BDP BiH u 2021. godini trebao porasti za 2,8 posto zauzda li se epidemija koronavirusa i obnove ekonomske aktivnosti.

Pritom bi vlasti u BiH morale početi provoditi nekoliko značajnih reformskih zahvata kako bi u 2022. godinu ušle sa snažnijim oporavkom. No prije rasta ekonomije potrebno je sanirati postojeće stanje, a u tom je kontekstu potrebno postići dogovor MMF-om o novom financijskom aranžmanu vrijednom 750 milijuna eura. Pregovori koji su prekinuti početkom siječnja mogli bi biti nastavljeni u ožujku, potvrdio je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH u intervjuu za RSE.

Pritom je kazao kako sve ovisi o vlasti u zemlji i njihovoj političkoj volji te dodaje da uvjeti koje je postavio MMF nikada nisu bili lakši za ispuniti da bi se dobio novac koji bi pomogao građanima i oporavku posrnule ekonomije pogođene pandemijom.
U političkom kontekstu kriza, koja bi mogla nastati zbog sukoba SDA – SNSD, odnosno posljedično Bošnjaka i Srba, vrlo će se loše reflektirati na dinamiku rada institucija države, kao i stupanj suradnje entiteta. To je važno iz konteksta ispunjavanja 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije o BiH kako bi počeli pregovore o članstvu, a kriza bi pritom mogla ugroziti optimistične najave prema kojima bi BiH polovinom ove godine mogla dobiti status kandidata.

Loše ozračje

U konačnici, srpsko-bošnjački politički sukob reflektira se i na tematiku koja posebno zanima Hrvate, a to je promjena Izbornoga zakona kako bi se zajamčilo legitimno predstavljanje.

Naime, već dulje vrijeme, a praktički od samog potpisivanja sporazuma HDZ-a BiH i SDA prošlog ljeta, u političkom Sarajevu nije pokazana spremnost za realizaciju dijela sporazuma koji govori o promjeni Izbornoga zakona.

Sada, kada je fokus ponovno na sukobu s Banjom Lukom, pitanje Izbornoga zakona ponovno pada u drugi plan, a što se posredno reflektira na nerješavanje jednog od srži problema u BiH, a to su neriješeni međunacionalni odnosi.

Uzavrelo ozračje u konačnici dobro je došlo SDA zbog skretanja pozornosti s procesa kojima gubi vlast u pojedinim sredinama, poput Tuzlanske i Sarajevske županije, dok je SNSD-u dalo dodatni motiv da ojača svoju ulogu u Republici Srpskoj.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari