Connect with us

Herceg Bosna

Srpsko-muslimanski sporazum koji je označio početak rata na velikom ratištu

Published

on

Pregovori između predstavnika srpskog i bošnjačkog (muslimanskog) naroda u BiH o nalaženju rješenja za problem odnosa Srba i muslimana u BiH i ujedno o budućim odnosima BiH i Srbije (zapravo o tome hoće li i pod kojim bi uvjetima BiH mogla ostati unutar Jugoslavije, ili će morati iz nje izaći), započeli su 8. srpnja 1991. i održavani su u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Uvodne razgovore vodili su samo Adil Zulfikarpašić, Radovan Karadžić, Muhamed Filipović i Nikola Koljević, a povremeno su se u razgovore uključivali sa srpske strane Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, dakako, uz konzultacije sa Slobodanom Miloševićem, dok je s muslimanske strane u pregovorima sudjelovao samo još Alija Izetbegović.

Krajem srpnja 1991. ti su pregovori ušli u fazu u kojoj se nazirao konačan sporazum.

Iako su i prije tog datuma srpski teroristi potpomognuti okupatorskom JNA vršili teror po Hrvatskoj i pripreme za punu agresiju, ista ta puna agresija uslijedila je upravo nakon ovog srpsko-muslimanskog sporazuma. Drugim rječima, rat na području Hrvatske i BiH počeo je ovim sporazumom a ne izmišljenim i nikad pokazanim i dokazanim (jer ne postoji) sporazumom Tuđmana i Miloševića (čitaj: Srba i Hrvata) u Karađorđevu.

Ovdje je bila riječ o tome da se BiH – Muslimani sporazumjevaju sa Srbima da će ostati u krnjoj jugoslaviji (jer su Slovenija i Hrvatska već proglasile nezavisnost) i dogovaraju o nenapadanju, odnosno Muslimani će šutke posmatrati kako četnici i JNA koriste teritorij BiH za agresiju na Hrvatsku.

Zauzvrat, Srbi su se obvezali da neće napadati Muslimane, ali su u travnju 1992. pogazili svoj dio pogodbe a kojem su Muslimani vjerovali, a rezultat jer da su nespremni dočekali prvi val srpske agresije na BiH 1992. nespremni pa su BiH obranili isključivo HVO i pojedine postrojbe HOS-a.

Oni Muslimani koji nisu djelili stavove ove službene muslimanske politike branili su BiH u postrojbama HVO-a i HOS-a a većina njih je kasnije počinila izdaju, ali to je već druga priča…

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari