Connect with us

Iz Svijeta

Srušen armenski borbeni zrakoplov – Armenci tvrde da ga je oborio turski F-16

Published

on

Armensko ministarstvo obrane objavilo je da je turski borbeni avion F-16 srušio armenski borbeni avion SU-25. Avion je, tvrde ruski mediji, srušen u armenskom zračnom prostoru, piše Index.hr

Informaciju je objavio portal Russia Today, koji je pod snažnim utjecajem službenog Kremlja.

Podsjetimo, već danima traju sukobi Armenije i Azarbajdžana. Rusija na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom podržava Armeniju, a Turska na čelu s Tayyipom Erdoganom podržava Azarbajdžan.

Kako piše BBC, turske vlasti zasad nemaju nikakav komenar.

Ako je informacija o turskom rušenju armenskom F-16 istinita, to znači da se Turska otvoreno uključila u vojni sukob Armenije i Azarbajdžana, što bi dramatično destabiliziralo regiju.

Gotovo sto ljudi, među kojima i civili, poginulo je u borbama između snaga Armenije i Azerbajdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah je odcijepljena regija koja se nalazi unutar Azerbajdžana, no vode je etnički Armenci i podržava ih Armenija. Od Azerbajdžana se odcijepila u ratu 1990-ih, no nije međunarodno priznata.

Ta je samoproglašena država objavila da su poginula 84 njezina vojnika od nedjelje te da je bilo i civilnih žrtava.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je u armenskom granatiranju od nedjelje ubijeno 10 civila. Nije bilo službenih informacija o žrtvama među azerbajdžanskim vojnim snagama.

Borbe su počele prije tri dana, a sada se prelijevaju i izvan Nagorno-Karabaha.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari