Connect with us

Iz Svijeta

Srušio se ruski ‘svemirski brod’ za opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS)

Objavljeno

on

‘Svemirski brod’ za opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS) izgubio je kontakt s kontrolom leta i njegova je sudbina za sada nepoznata.

Ruska letjelica Progres MS-04 poletjela je s kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u 15:51, no šest minuta kasnije podaci o njezinom statusu prestali su stizati.

Sigurno je da je poletjela sjeveroistočno od Baikonura, odbacila četiri dodatna potisnika u skladu s planom leta. Potom je odbačen i aerodinamični štit i upaljen i treći stadij rakete, no nakon toga je prestala komunikacija s kontrolom leta.

NASA vjeruje kako postoji mogućnost da se treći stadij rakete prerano odvojio od modula Progres.

Roscosmos je objavio na Twiteru kako su izgubili telemetrijske podatke šest minuta i 23 sekunde nakon polijetanja, u trenutku kada je letjelici još uvijek trebalo više od dvije minute do orbite.

Opskrbna letjelica Progres dijelom je tanker s gorivom, dijelom tegljač a dijelom teretno vozilo za opskrbu. Tokom sljedeća dva dana trebala je proći kroz seriju orbitalnih manevara prije spajanja s ISS-om.

Ukupno je nosila 2.442 kilograma tereta, od toga 710 kilograma goriva za ISS, 420 kilograma svježe vode, 53 kilograma kisika, 315 kilograma hrane za astronaute, 115 kilograma medicinske opreme i potrepština za osobnu higijenu i 67 kilograma dijelova za sustav za pročišćavanje zraka na postaji.

Radilo se o 65. lansiranju letjelice Progres prema ISS-u, već trećem ove godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR