Srušio se Virginov SpaceShipTwo, jedan pilot poginuo, drugi teško ozlijeđen

1

Informaciju o problemima na letu kompanija je objavila na svom službenom Twitter-profilu za manje od sat vremena nakon što je SpaceShipTwo poletio.

Svemirski brod SpaceShipTwo kompanije Virgin Galactic, koji je iduće godine trebao ostvariti prvi komercijalni let u svemir, srušio se na današnjem testnom letu, izvijestili su iz Virgin Galactica.

Kalifornijska patrola na autocestama izvijestila je da je jedna osoba poginula, a druga teško ozlijeđena u padu svemirskog broda, javlja USA Today.

Informaciju o problemima na letu kompanija je objavila na svom službenom Twitter-profilu za manje od sat vremena nakon što je SpaceShipTwo poletio iz pustinje Mojave na jugu Kalifornije. Izvijestili su i da je nosač broda WhiteKnightTwo (Bijeli vitez 2) sigurno sletio.

virgin space

Doug Messier, bloger koji piše o svemiru, napisao je na Twitteru da je vidio eksploziju letjelice koja se srušila u dijelovima. – Svemirski se brod raspao i počeo padati u dijelovima po pustinji – napisao je Messier, piše Mashable.

Podsjetimo, osnivač Virgin grupe Richard Branson najavio je još 2009. da će omogućiti to putovanje unutar dvije godine za nekoliko stotina ljudi koji su rezervirali karte za svemir, no rok je poslije pomaknut na veljaču ili ožujak 2015.

– Naš san je da omogućimo mnogima da odu u svemir. Mislim da taj san možemo pretvoriti u stvarnost – rekao je Branson.

Više od 700 zainteresiranih za putovanje u svemir moralo je izdvojiti po 250.000 dolara. Planiralo se da SpaceShipTwo transportira putnike na oko 100 kilometara iznad Zemlje kako bi doživjeli bestežinsko stanje nakon čega bi uslijedio povratak na Zemlju. (VL)

facebook komentari

  • srka

    jadni pilot…
    Pocivao u miru!
    by Srka®