Pratite nas

BiH

Šta je u nama pa nas samo nesreća može ujediniti?

Objavljeno

na

nermin-niksicPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas je nakon saznanja da su u jami Raspotočje poginula petorica rudara nakon gorskog udara koji je jučer pogodio rudnik emotivno govorio u programu Federalnog radija kazavši da je ovo tragedija koja je pogodila cijelu zemlju.

“Ne znam više šta bi nam se moglo desiti zadnjih mjeseci nakon onih poplava, pa sad ovoga”, kazao je Nikšić.

Premijer je ispričao i potresan detalj o Hajrudinu Brodarcu koji je prije samo tri dana počeo raditi u rudniku iz kojeg danas nije izašao sa svojim spašenim kolegama.

“Direktor je govorio o njegovoj sreći kada je donio ljekarsko uvjerenje i potpisao ugovor, plakali su i oni koji su dugo u ovom poslu”.

Nikšić se osvrnuo i na nevjerovatnu solidarnost među rudarima, koji nisu razmišljali o sebi već su odmah krenuli spašavati kolege, ali i solidarnost svih ljudi u BiH koje posljednjih 20 godina jedino nesreća može ujediniti.

“Šta je u nama da ne možemo biti jedinstveni i tako se ponašati kada nije stanje prirodne nesreće?”, zapitao se Nikšić i nastavio:

“Predsjednik RS Milorad Dodik mi se jutros javio i rekao ‘sve što imam ti je na raspolaganju’. Šta je u nama da se ne možemo tako ponašati i kada nema nevolje, jer toliko nas je malo…U ovim situacijama shvatite koliko je život jeftin i treba se okrenuti onome što će nam svima stvoriti bolje uslove za život, da ne razmišljamo kako se ko zove, koje je Vjere…”

Klix.ba/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Migranti zaustavili vlak i pobjegli, od putnika ukrali novac i hranu

Objavljeno

na

Objavio

Skupina ilegalnih migranata prisilno je zaustavila putnički vlak u okolici Doboja nakon što su pokrali nekoliko putnika, a potom su pobjegli u nepoznatom pravcu, izvijestila je u četvrtak dobojska policija.

Incident se dogodio u srijedu, a migranti su, povlačenjem kočnice za slučaj nesreće, vlak koji je prometovao na redovitoj liniji Bihać-Sarajevo zaustavili kod mjesta Stanari.

Posada vlaka izvijestila je policiju, a očevidom je utvrđeno kako je riječ o skupini od pet migranata koji su prije zaustavljanja vlaka od jednog putnika ukrali torbicu s novcem. Od drugih putnika uzeli su pak punjač za mobitel i hranu.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja, priopćeno je iz Policijske uprave Doboj. Prema podacima kojima raspolažu policijske agencije u BiH, od početka prošle godine u tu je zemlju ušlo nešto više od 23 tisuće ilegalnih migranata preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu a procjena je kako ih u BiH trenutačno boravi 4 do 5 tisuća.

Najveći broj smješten je u prihvatnim centrima kod Bihaća i Velike Kladuše, a ostatak boravi u okolici Sarajeva, gdje postoje tri prihvatna centra.

(Hina)

 

Migranti opljačkali košarkaše Čapljine

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari