Pratite nas

Gonjanje

Stala sam na Trg bana Jelačića s kartonskim natpisom ‘Tražim dečka’.

Objavljeno

na

Dobila sam neobičan zadatak da se pristojno odjenem, našminkam i odem na Trg bana Jelačića s transparentnom na kojem piše: ‘Tražim dečka’. Stvar je bila čisto sociološka – da vidimo tko će prići, što će reći, hoće li im performans kao takav biti čudan ili će iza transparenta vidjeti šarmantnu djevojku kakva ponekad znam biti, piše Tamara Matković za Telegram.hr

Isti eksperiment nedavno je napravila i novinarka Telegrafa na ulicama Beograda, gdje su joj šarmantni, zgodni i pristojni muškarci prilazili bez ikakve zadrške. Zanimalo nas je – kako će Zagrepčani reagirati. Nakon što sam s Vjekoslavom (fotografom) dogovorila na kojoj ću se lokaciji ja prešetavati, a na kojoj će se on ugodno smjestiti i iz daljine, neprimjetno foto aparatom bilježiti reakcije ljudi, uhvatila me strašna nelagoda.

[ad id=”68099″]

Definitivno mi nije pomoglo ni to što sam zamalo na samom početku bila raskrinkana – spazio me moj stanodavac i šokirano pogledao. Namignula sam, pokazala sam prstom da šuti, a on se počeo smijati i odjurio s trga.

Ok, sad stvarno možemo početi, ali tko će mi prvi prići? Drugo je kad ja prilazim ljudima po ulici dok radim vox populi, a drugo je kad drugi moraju odlučiti hoće li oni prići meni. Skinula sam s lica kiseli osmijeh, zaboravila na Vjeku i počela uzvraćati srdačnim osmijehom kakav su i meni pružale starije gospođe koje su mi s vremena na vrijeme pokazivale palac gore.

Ovaj gospon mi je uljepšao dan. I dao mi deset kuna za kavu
Ovaj gospon mi je uljepšao dan. I dao mi deset kuna za kavu

Na trgu je zaista bilo svega. Najmlađi dečko koji mi je prišao još je bio tinejdžer, a najstariji je bio gospodin od 88 godina koji je konstantirao da su njegove godine zaista previsoke u odnosu na moje. Oduševljeno me potapšao po – obrazu i dao mi sve sitniše koje je imao džepu da odvedem nekoga na kavu.

Atrakcija za Facebook

Poziranje za Facebook
Poziranje za Facebook – Vjekoslav Skledar

Dok su se jedni cerekali, drugi su detektivski analizirali nalazi li se u blizini skrivena kamera. Treći su pak bili dovoljno hrabri da mi pristupe. Svima im je bilo jedno zajedničko – ja kao atrakcija koju će vrlo rado slikati za svoj Facebook profil.

Iako je mlađi od mene osam godina, Juraj kaže kako mu razlika u godinama ne predstavlja prepreku
Iako je mlađi od mene osam godina, Juraj mi je objasnio da godine nisu prepreka – Vjekoslav Skledar

“Hajde, ostavi taj transparent, idemo prošetati”, rekao je simpatični 19-godišnji Juraj kojem se ova ideja, rekla bih, prilično svidjela. Iako je mislio da imam 23 godine (na čemu mu se srdačno zahvaljujem), morala sam ga odbiti i ljubazno mu reći da ću mu se javiti, a za tu priliku mi je dao i svoj broj.

Starije generacije bile su pune pitanja. Naime, u njihovo vrijeme to se tako nije radilo
Starije generacije bile su pune pitanja. Naime, u njihovo vrijeme to se tako nije radilo – Vjekoslav Skledar

Osim mladića koji su sasvim hrabro i opušteno pristupili, bilo je tu i gospode u godinama koji su me, kako tvrde, fotografirali svojim mobitelima jer imaju sinove s kojima bih se dobro složila.

Zainteresirani roditelji

Poziranje za tatu
Poziranje za tatu – Vjekoslav Skledar

‘Slikat ću te za sina, on ima curu, ali ja bih više volio tebe od nje’, bio je jedan gospodin brutalno iskren. No, nisu se samo očevi brinuli za svoje nasljednike već i majke. Barem dvije gospođe došle su do mene da prvo provjere koliko sam ozbiljna, koliko mi je godina i dokad mislim stajat na trgu jer one imaju perspektivne sinove.

Dečko koji se kratko raspitivao, za prijatelja
Dečko koji se kratko raspitivao, za prijatelja

Kako se ispostavilo tijekom ovog eksperimenta, izgledala sam dovoljno zanimljivo i za nečije prijatelje. Jedan mladić je odvojio pet minuta svog vremena da bi me promatrao s male udaljenosti, a potom je nazvao prijatelja i, kao da ga ni ne čujem, rekao da na trgu ima jedna plavuša koja bi mogla biti dobra za njega, a u tu svrhu mu šalje i MMS.

Nekoliko ozbiljnih ponuda

Dečkima je trebalo malo vremena da se odluče prići, ali kad je jedan probio led, došli su i drugi
Dečkima je trebalo malo vremena da se odluče prići, ali kad je jedan probio led, došli su i drugi

Bilo je i zainteresiranih djevojaka. Zapravo, onih koje je zanimalo funkcionira li transparent i prilaze li mi samo ‘luđaci’. Samo jedna od njih nije imala želju slikati mene s natpisom već ga je posudila, a meni u ruke gurnula svoj mobitel da je snimim za društvene mreže jer i ona traži dečka.

Jedina cura kojoj se ovo činilo kao dobra ideja, pa sam ja nju fotografirala za Facebook
Jedina cura kojoj se ovo činilo kao dobra ideja, pa sam ja nju fotografirala za Facebook – Vjekoslav Skledar

Bilo je tu čak i ozbiljnih ponuda: “Čuj, tebi je 27 godina, meni 56, to baš i nije velika razlika. Imam svoj stan, a mogu ti srediti i posao u firmi u kojoj radim. Što bi ti falilo?”, ponudio je mrtvo ozbiljno jedan gospodin, stariji od mog oca.

U tom trenutku me čak uhvatila i nervoza jer gospodin nije shvaćao elegantno odbijanje, počeo me vući za ruku i govoriti da bacim natpis jer mi to više ne treba. Ali, spasila me vremešna bakica koja me brzo ugurala u gužvu i stala hrabro ispred mene.

Neki su mi rekli da je ovo grozna ideja. A neki nisu rekli ništa, samo su se smijali
Neki su mi rekli da je ovo grozna ideja. A neki nisu rekli ništa, samo su se smijali

Spasila me bakica

Moja spasiteljica također je bila jedna od onih koja mi je samoinicijativno ponudila i savjet. “Ajde, bježi doma, što će ti to? Samo će te napadati starkelje s ponudama za uzdržavanje!”, rekla mi je i produžila u tramvaj. Osim nje, savjete su imali i muškarci za koje sam bila premlada, ali dovoljno interesantna. “Trebaš ispod napisati uvjete. Ovako bih i ja mogao biti dečko kojeg tražiš. Bi li mogla izaći s nekim kao ja?”, bilo je jedno od nekoliko – ako prođe, prođe – pitanja.

Dečko koji je bio u pratnji majke pa je samo naišao po broj
Dečko koji je bio u pratnji majke pa je samo svratio po broj

Najdirektnija i najiskrenija od svih ponuda i upita koje sam dobila, jest pristup jednog visokog kršnog momka koji je sve što je imao reći, sažeo u dvije rečenice: “Bok, ja sam Ivo! Meni je mater sad tu pa te ne mogu voditi na kavu, daj mi svoj broj i ja ću ti se javiti!”

Tamara Matković Telegram.hr / Fotografije: Vjekoslav Skledar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gonjanje

Ornela Vištica uvjerljivo je najljepša Hrvatica!

Objavljeno

na

Objavio

Ornela Vištica uvjerljiva je pobjednica Večernjakova izbora za najljepšu Hrvaticu. Mostarska glumica dobila je čak 4564 vaša glasa ili 33,64 posto u anketi koja je trajala tjedan dana.

Na drugom je mjestu voditeljica Tatjana Jurić, koja je prikupila gotovo upola manje glasova od Ornele – 2348 ili 17,22 posto, a treća glumica Nataša Janjić s 1738 glasova ili 12,73 posto.

Četvrto mjesto zauzela je pjevačica Lana Jurčević, koja ima 1344 ili 9,86 posto, a peta je njena kolegica Nives Celzijus, za koju je glasao 1071 čitatelj, odnosno 7,86 posto.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gonjanje

DODATNA OPREMA

Objavljeno

na

Objavio

Potaknut upisom koji je promišljeno i mudro postavila Nina Vujicic, a koji se tiče prigovora na ekstremnu dodatnu opremu neke familije na plaži, i kolikoćom i kakvoćom, jer mislim da se radilo i o suncobranu koji je zaklanjao pogled, dao bih dvije-tri napomene, piše prof.dr. Kristijan Krkač

(1) Možda je to samo ekstreman slučaj iste pojave. Između toga i postavljanja dva prazna ručnika u pol 7 ujutro, a na kojima netko leži samo od 11 do 12, a oni na plaži prazni ostaju celi dan, samo je razlika u stupnju, ali ne i u vrsti. Možda je i razlika u vrsti ako se zaklanja pogled što je vrsta onečišćenja vizualnog prostora ili vizure, ali čak i to je samo ekstreman slučaj poput onog kad se među mirise mora, krema za sunčanje i znoja umiješa miris posebne kobase ili kulena serviranog na plaži točno u podne na +35°C. To je samo ekstremni slučaj iste pojave.

(2) Problem “dodatne opreme” za plažu je tema za knjigu i vrti se između na prvi pogled dviju krajnosti. Jedna je kupaći kostim, japanke i možda ručnik, a druga je super-svemirska-najnovija-oprema-za-sve. Teško je ovdje pronaći pravu mjeru. Super-dodatnu opremu bi se moglo ograničiti ako se njome drugima uskraćuju jednaka prava, npr. pogled prevelikim suncobranom, kao što je ograničena i minimalna oprema, primjerice barem kupaćim kostimom, recimo da je toples dopušten, dok nudisti imaju svoju plažu.

(3) Postoji praznovjerje o “minimalnoj opremi”. Mislimo da vidimo opuštene ljude na plaži samo u kupaćem kostimu, japankama i s malim ručnikom, ali zaista vidimo zastrašujuću “dodatnu opremu”, ali je nismo svjesni. Te su žene i muškarci odlazili prije godišnjeg na zdravstveno štetne kure mršavljenja, u teretane u kojima su se iscrpljivali i žderali sva moguća štetna sredstva, zatim otišli na jedno umjereno kvarcanje, tek toliko da ne dođu „beli ko sir“ na plažu, a i da ostave dojam osobe koja je već bila na moru. Tu su zatim i zaštitne kreme, sunčane naočale, badekostimi, japanke, itd. sve brendirano po najnovijem savjetu „plažnogfešngurua“.

Da, to na prvi pogled ne izgleda kao “dodatna oprema”, ali već samo jedno buđenje pokraj takve osobe par mjeseci kasnije, recimo između Badnjaka i Novog leta, otkriva zastrašujuću istinu i odjednom dobijemo na dar od Bogova estetike viziju Morpheusa koji nam izgovara kanonsku rečenicu „Dobro došao u pustinju stvarnosti“.

Na prvi pogled „dodatna oprema“ je loša. A posebno je loša ona na prvi pogled nevidljiva „dodatna oprema“. No možda se varamo. Možda nema ničega ispod „dodatne opreme“. Ona je sve. Ona je stvarnost, a praznina ispod je privid. Živjela dodatna oprema! Pa makar samo tih 2 tjedna na plaži.

izv.prof.dr. Kristijan Krkač

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari