Connect with us

Ukrajina

Stalno se spominju utvrđene prve crte, druge crte, treće crte… Evo o čemu se radi

Objavljeno

-

Stalno se u objavama spominju utvrđene prve crte, druge crte, treće crte. Vjerujem da veliki dio vas ne razumije dobro o čemu se radi i što znače minska polja, rovovi i prokopi…

Ranije sam objasnio da Ukrajinci imaju do Azovskog mora cca 80 kilometara, ali ne 80 kilometara minskih polja i utvrda. Kada se probije prvih 10-20 kilometara obrambenih linija, dalje je put daleko lakši i nailaziti će na sve manje otpora, neprijatelj će se sve teže pregrupirati. Ovaj dio ste vjerojatno već ranije shvatili.

Sada bi vam pokušao objasniti razlike između pojedinih crta obrane.
Prva utvrđena crta obrane je definitivno i uvijek najjača crta. Put do nje je uvijek najkrvaviji jer je posijan tisućama mina i minskih polja, rovova i toblerone piramida. Potisnuti neprijatelj koji se povlači prema njoj je već iscrpljen i “oštećen” ali i dalje moćan. Prolazi u povlačenju prema prvoj utvrđenoj crti obrane kroz svoja minska polja u kojima je ostavio prolaze za to i zatvara ih za sobom popunom minskih polja.

Nekada se to radi ispaljivanjem mina za sobom koje postavljaju minski tepih. Nekada se zna desiti da i napadač ispali mine iza leđa onoga tko se povlači i zapriječi i oteža njegov siguran ulazak na crtu obrane.
Borbu nastavlja iz pripremljenih rovova i utvrđenih položaja.

Ako ih napadač uspije izbaciti iz prvih crta obrane, već jako iscrpljeni, niskog morala i upitne logistike, povlače se na drugu crtu. Ovisno o udaljenosti jedne crte do druge, često međuprostor nije miniran ili je daleko manje miniran zbog komunikacije među crtama i opasnosti od ulaska vlastitih snaga u minska polja tijekom mogućeg kaotičnog povlačenja.

Poznati su primjeri u ovome ratu kada su rusi minirali svojim vojnicima zaleđa rovova u kojima su ratovali, bez karti i rasporeda mina. Povlačenje im je bilo namjerno onemogućeno. Imali su izbor, boriti se i poginuti od Ukrajinskog napada ili ruske mine ako se povuku. Ne bih se začudio i takvom mogućem scenariju u Zaporižju.

Izbacivanje iz druge crte obrane definitivno za branitelja znači poraz….dolazak do slijedećih crta bez glavnine snaga koja je izgubljena na prve dvije crte, bez pojačanja ljudstvom i adekvatne logistike je očajnički potez.

Jednostavni zaključak, svakim korakom unazad, povlačenjem rusa, isti gube snagu i moć. Ukrajincima će na putu stajati sve manje minskih polja, sve manje topništva neprijatelja i sve manji broj demoralizirnih vojnika, iscrpljenih fizički i psihički. Za očekivati je sve veći broj dezertiranja i bijega ruskih vojnika prema jugu.

Ukrajinske postrojbe su odmornije, vrše redovne rotacije snaga, logistika je daleko bolja, uvode se nove postrojbe i pojačanja. Upravo sve ono čega nedostaje ruskim osvajačima.

Domagoj Franić

Ukrajinci proizveli novu raketu: Korištena u napadu na S-400

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari