Pratite nas

Magazin

Stanko Šarić: ‘Mirko Galić je hrvatsku narodnu glazbu na HRT-u proglasio seljačijom i ukinuo je’

Objavljeno

na

Stanko Šarić frontmen i pjevač ‘Najboljih hrvatskih tamburaša’ (ex. Zlatni dukati) o političkim manipulacijama i političkim podobnostima u glazbenoj umjetnosti na HRT-u, ali i na ukupnoj domaćoj glazbenoj sceni, govorio je u Podcastu Projekta Velebit.

Kako se pomoću glazbe manipulira emocijama ljudi?

Je li pošast turbo-folka u Hrvatskoj slučajna ili planirana?

Zašto je turbo-folk loša opcija za Hrvatsku?

Kako su se komunisti na HRT-u obračunali s hrvatskom tamburaškom glazbom?

Zašto je Mirko Galić, ravnatelj HRT-a, 2000-te godine ukinuo domaću narodnu glazbu?

Je li Masimo Savić morao javno obezvrijediti domaću glazbu iz razdoblja Domovinskog rata kako bi dobio priliku pjevati u Areni u Puli uz izravni prijenos HRT-a?

Zašto je Milanovićeva vlada drastično smanjila udio domaće glazbe na programu HRT-a?

Je li Jacques Paul Klein u Vukovaru zabranio izvođenje pjesme ‘Ne dirajte mi ravnicu’?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT s Markom Juričem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

U središtu Siska pronađeno novo rimsko nalazište

Objavljeno

na

Objavio

U središtu Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije.

Budući da je nalazište u Ulici Ante Starčevića u središtu bivšeg sjedišta antičke provincije Pannonie Savie, nalaz i nije neočekivan jer se granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju upravo sa središtem današnjeg Siska. Nalaz je pronađen na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti.

Kako kaže voditeljica istražnih radova, viša kustosica Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz povijest u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te su radove korišteni i drugi materijali poput kamena, a pronađeni su dijelovi mozaika i žbuke. Dostupnost nalaza kasnije je, u srednjem vijeku, korišten za vađenje građevnog materijala, o čemu svjedoče pronađeni zaostali alati.

Svi nalazi, kako navodi kustosica Škrgulja, naknadno će se stručno obraditi i predstaviti javnosti. A pronađeni su ulomci keramike, neki metalni predmeti, kovani novac i drugo što će detaljnije datirati nalazište. Trenutačno je, tijekom arheoloških istraživanja, obrađeno nalazište do dva metra dubine, pa se očekuje kako će uskoro istražni arheološki radovi završiti.

O daljnjoj sudbini nalazišta odlučit će stručnjaci Ministarstva kulture, a dosadašnja je praksa bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti te nastavi izgradnja objekata.

Naime, slična nazališta, koja su u sisačkom gradskom središtu redovna pojava, obično su “noćna mora” za investitore. Osim što im zbog obaveznih istražnih radova odgađa završetak projekta, investitori imaju obavezu i financirati te radove. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Cappelli: ‘Hrvatska je dostigla svoj maksimum, nemojmo se uspoređivati s Turskom i sličnima’

Objavljeno

na

Objavio

Gost Dnevnika N1 bio je ministar turizma Gari Capelli. Najavio je novu strategiju hrvatskog turizma koju će predstaviti za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Kada je riječ o stanju u turizmu, kaže da je Hrvatska dostigla maksimum od 20 milijuna turista u sezoni

“Nemojmo se uspoređivati s Turskama i sličnima, Hrvatska to nije i neće nikada biti”, rekao je ministar i dodao kako se više ne može očekivati da u glavnoj sezoni imamo rast od dva, pet ili 15 posto više.

“Došli smo do maksimuma od 20 milijuna turista i moramo razvijati predsezonu i posezonu.”

Ističe kako stalno govori da ne možemo očekivati velika povećanja. “Mi s ovom infrastukturom, to je naš maksimum, podizanje kvalitete, gledati na tržištima što radimo i da ne mislimo sumanuto da možemo u dva mjeseca zaraditi bogatstvo, mnogima će se obiti o glavu to što su radili ove sezone”, smatra ministar.

Kaže da su promijenili Zakon o kategorizaciji kako bi uvjerili male iznajmljivače da moraju podizati kvalitetu. Četiri, pet zvjezdica, kuće s bazenima, podizanje kvalitete smatra ključnim za uspjeh i navodi da su takve vile u Svetom Petru u Šumi popunjene više od 150 dana u godini.

Uvjerava da hrvatski turizam nije propao. “Na današnji dan u Hrvatskoj je četiri posto više turista, toliko o tom Bernardićevom propadanju.”

Zaključio je i da su svi gosti dobri i da su svi kvalitetni neovisno o visini platežne moći.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari