Pratite nas

Magazin

Stanković i HRT uzdižu prostake Labrovića i Frljića dajući im medijski prostor!

Objavljeno

na

Evo zbog čega se grozim amatera i diletanata! Članak je napisan prije emisije nu2,a u samoj emisiji je između svih ostalih strahota ovaj klipan izgovorio i onu slavnu “da je sve stvar ukusa”, koju obavezno svi, ali baš SVI amateri imaju stalno na usnama. Eto, on amater i prostak taljezga punih sat vremena na htv-u, a obrazovani i talentirani umjetnici bivaju tako degradirani. Ja ne uzimam mjesto performerima, ali oni uzimaju mjesto likovnim umjetnicima. A da u političke obojenosti ovog prostačine ni ne ulazim… napisala je u uvodu teksta kojeg donosimo u nastavku Ingrid Runtić

[ad id=”68099″]

Nemoć u umjetnosti povezana sa snažnim ego-tripom i potpunim nedostatkom bilo kakvog sistema vrijednosti može rezultirati pojavama kao što su Siniša Labrović. Tipičan primjer „möchte-gern-künstler“ (u prijevodu: rado bi bio, ali nije umjetnik), i ovaj je počeo na Filozofskom u Zagrebu, ali je umjetnički bio i ostao neobrazovani amater i kao takav bezobrazlukom i akcijama šokiranja i sablažnjavanja publike dospio ravno u – MSU!  Njegovi  umjetnički radovi su performerski cross-overi, kao i drugih takvih egotripaša performera. Kao takvi, budući da ih niti jedna umjetnička struka neće, završavaju u segmentu likovnih umjetnosti – kao da se radi o nekom kontejneru u koji se može potrpati svakakvo smeće, za koje ne smijemo niti reći da je smeće jer bi uvrijedili taštinu divljaka koji sebe nazivaju umjetnicima i njihovu takozvanu „umjetničku slobodu“ (koje ovdje ne može ni biti jer se ne radi o umjetniku) i takozvanu demokraciju – koje u umjetnosti po prirodi stvari, kao ni u znanosti ne može biti, jer umjetnost (a niti znanost) ne može proizvoditi svatko, nego samo onaj tko je nadaren i obrazovan. Začudno je kako Labrovićeve kolege s tog istog filozofskog faksa – diplomirani povjesničari umjetnosti nemaju niti zrnca hrabrosti i poštenja u svojoj struci pa nisu u stanju nazvati stvari pravim imenom, odnosno Labrovića amaterom i diletantom.  Ovaj samozvani umjetnik se naziva aktivistom, no on svojim aktivizmom ne ukazuje ni na kakve probleme nego ih stvara jer samo provocira, na prazan želudac, kako bi se reklo. Tu njegovu tzv. performersku biografiju gadljivo je i čitati, a kamoli doživjeti ili komentirati. O njegovom poštivanju umjetnika dovoljno govori jedan od naziva njegovih performerskih akcija: umjetnik pase travu (2007.).

Budući da ovaj lik nema što pokazati osim provokacija i blesavoća  ili vlastitog spolovila što zaista ne spada u javni prostor, sad je krenuo na ultimativne, političke provokacije pred izbore, na kojima njegovi crveni gube vlast. U frljičevskoj maniri, ovaj konceptualni prostak je nedavno u centru Zagreba izveo svoj višestruko posprdni i za mnoge nacionalnosti uvredljivi performans, kojim je (baš kao i Frljić u Rijeci) osim vlastite umjetničke impotencije dokazao i sasvim isključivu, odista fašistoidnu netoleranciju prema većini, prema čitavom kulturnom i civiliziranom pučanstvu Hrvatske. Mokrenje po hrvatskoj zastavi nije nikakav umjetnički, već kažnjivi čin, ukoliko se dokaže da se radi o mentalno zdravoj osobi u što iskreno, sumnjam. Pozivati Rome da pjevaju ustaške pjesme 2015.g. u Zagrebu, pred izbore na kojima je izgledna pobjeda Domoljubne koalicije je politički, aktivistički i umjetnički gledano sabotaža i provokacija. Vjerojatno direktno iz Srbije plaćena i naručena, ali o tome ne želim nagađati. Kao umjetnica se gnušam takvih samozvanih umjetnika i najoštrije osuđujem svako povezivanje ovog čovjeka s Umjetnošću. Isto tako kao što bih se gnušala povezivanja sabotaže i provokacije s umjetnošću. Umjetnost je nešto sasvim drugo, to zna hrvatska publika, ljubitelji umjetnosti i sami umjetnici – no sa svima njima Labrović nikada nije imao niti će imati bilo kakvih dodirnih točaka.

Tragično je da se takva individua, ni po čemu značajna u hrvatskoj kulturi i umjetnosti poziva na jednosatni termin emisije Nedjeljom u 2, dok hrvatski umjetnici i kuturnjaci; vrijedni, obrazovani i talentirani pojedinci rade u tišini i medijskom mraku, u najtežoj oskudici i na egzistencijalnom rubu. Za to vrijeme Labrović laprda i sprda se okolo te uništava tu istu, hrvatsku kulturu javnim mokrenjem po Markovom trgu i ostalim budalaštinama i prostaklucima, od kojih bi nas nadležni organi izvršne i zakonodavne vlasti  trebali zaštititi. Stanković i njegova ekipa nipošto nisu glupi i neobrazovani, zbog toga se postavlja pitanje: zašto podržavaju sitne prijestupnike koji spadaju u umobolnicu ili iz rešetaka i uzdižu ih na razinu značajnih umjetnika, vrijednog jednosatne emisije na nacionalnoj televiziji?!

Ingrid Runtić/Hop.hr

Isječak iz današnje emisije:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

dr. Nela Sršen: Ostanak kod kuće za sada je naše jedino oružje

Objavljeno

na

Objavio

U Italiji unatoč karantenama i ograničenom kretanju crvenim zonama koje već traju tjednima, ne smanjuje se broj zaraženih. Što više, raste broj oboljelih i umrlih. U jednom danu umrlo je  475 osoba a broj žrtava narastao je na 3 tisuće. Porastao je broj zaraženih za 13 posto.  Čelni čovjek Svjetske zdravstvene organizacije smatra kako je problem Italije što su žarišta zaraze zdravstvene ustanove i Talijansko stanovništvo među najstarijima je u Europi. Stanje u Italiji komentirala je doktorica Nela Sršen.

– Pokušavamo biti normalni iako cijela aktivnost u bolnici je reducirana, svedena je zapravo na minimum, kazala je Sršen i dodala da je jako veliki postotak i zaraženog zdravstvenog osoblja – ukupan broj je oko 2700 ili  oko 8 posto od ukupnog broja zaraženih.

Naglasila je i da je velik postotak smrtnih ishoda – oko 8 posto, Wuhan je imao oko 3 posto i smatralo se da je to visoki postotak, Koreja oko 1 posto… pa se postavlja pitanje što je to s Italijom. Zbog toga su i uvedene karantene – u nadi da bi se uz njihovu pomoć mogao održati zdravstveni sustav.
U pokrajini Veneto, gdje Sršen i radi, zdravstveni sustav funkcionira solidno, reanimacija je održiva, kaže. Za sada je kapacitet popunjen oko 70 posto, ali svaki dan se stvaraju još mjesta. No, ne stoje tako stvari u Lombardiji gdje se pokušava intubirane pacijente organizirano odvesti u druge bolnice jer u Lombardiji nemaju mjesta.

– U zadnje vrijeme upotrebljavamo sve više riječi kao što su rat, represija, policijski sat, vojska na ulicama, zatvorske kazne, prisiljavamo ljude da stoje u kućama, a onda im kažemo “Nemojte širiti paniku, nema razloga za to” – naglasila je Sršen.

– Nalazimo se u apsurdnoj situaciji, prenosili smo informacije na neadekvatan način. Kada su počeli prvi smrtni slučaj, pričali smo da je to bolest koja pogađa starije, bolesnije, da ne dira mlade niti djecu. Tako su i mladi prihvatili to kao da problem nije njihov a onda smo ustanovili da su oni najveći prenosnici i posebno je visoki postotak onih koji nemaju nikakve simptome i slobodno su šetali okolo – dodala je.

Smatra da ne postoji pravilan protokol koji bi nam rekao kako se treba ponašati jer imamo bitku koja se rješava u tijeku.

– Zajednički neprijatelj je jedna lančana nakupina proteina koja se mjeri u nanometrima – naglasila je.

– Govorili su nam da ćemo nakon 14-15 dana karantene imati rezultate, a vidimo da brojevi rastu, jutros je premijer rekao da do 3.-4. sigurno nećemo prekinuti karantenu. Dakle, ono što smo naučili od Kine je upravo to – ostanak po kućama je jedini način da pokušamo suzbiti zarazu i smanjiti pritisak na zdravstveni sustav. U ovom trenutku druga alternativa ne postoji – poručila je doktorica Sršen.

Na pitanje može li komentirati vijest o lijeku s kojim je izliječen 79-godišnjak, a riječ je o Remdesiviru, doktorica je odgovorila da poznaje taj lijek, da se on upotrebljava u liječenju ebole.

– Opet ćemo živjeti od raznih uluzija, ima tu jako puno protokola, treba se vidjeti koji lijek može imati najbolji efekt – zaključila je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Večeras premijera nove verzije domoljubne pjesme ‘Moja domovina’

Objavljeno

na

Objavio

U HRT-ovu studiju “Anton Marti”, večeras se dodjeljuje najveća medijska nagrada u zemlji – Zlatni Studio, a kao posebna glazbena poslastica ističe se okupljanje naših najkvalitetnijih i najpopularnijih glazbenika koji će još jednom u Band Aidu zapjevati ‘Moju domovinu.

Bit će točno 58 izvođača, isto kao i ratne 1991. godine. Uz soliste, neke iz originalnog Band Aida i većinom nova imena, “Moju domovinu” na Zlatnom Studiju zapjevat će i zbor koji čine Mozartine te pjevači HRT-ove “A strane” i “The Voicea”, koji će legendarnoj pjesmi dati novu energiju, javlja Jutarnji list.

U remakeu će između ostalog sudjelovati proslavljena glumica Zrinka Cvitešić, maestro Ivan Repušić, ali i slavni nogometni trener Zlatko Dalić.

Donosimo konačni popis izvođača ‘Moje domovine’ i otkrivamo tko će pjevati koji stih:

Massimo: Svakog dana mislim na tebe

Antonela Doko: Slušam vijesti, brojim korake

Lara Antić i Hrvoje Prskalo (Bang Bang): Nemir je u srcima, a ljubav u nama

Jure Brkljača: Ima samo jedna istina

Nela Đinđić i Marko Kutlić: Svaka zvijezda sija za tebe

Jasna Zlokić: Kamen puca, pjesma putuje

Ivana i Marija Husar: Tisuću generacija noćas ne spava

Ervin Baučić: Cijeli svijet je sada sa nama

Studio: Sa nama

Svi: Moja domovina, moja domovina

Mladen Bodalec: Ima snagu zlatnog žita

Damir Kedžo: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Svi: Moja domovina, moja domovina

Pero Galić: Ima snagu zlatnog žita

4 tenora: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Goran Karan: Svakog dana mislim na tebe

Franka Batelić: Slušam vijesti, brojim korake

Zdenka Kovačiček i Nikola Marjanović: Nemir je u srcima, a ljubav u nama

Ibrica Jusić: Ima samo jedna istina

Zrinka Cvitešić: Svaka zvijezda sija za tebe

Maestro Ivan Repušić: Kamen puca, pjesma putuje

Valentina Fijačko i Leon Košavić: Tisuću generacija noćas ne spava

Zlatko Dalić: Cijeli svijet je sada sa nama

Studio: Sa nama

Svi: Moja domovina

Bruna Oberan: Ima snagu zlatnog žita

Alen Đuras: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Svi: Moja domovina, moja domovina

Goran Bošković: Ima snagu zlatnog žita

Marko Tolja: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Mia Dimšić: Vratit ću se, moram doći, tu je moj dom

Jelena Rozga: Moje sunce, moje nebo

Zorica Kondža: Novi dan se budi, kao sreća osvaja

Matija Cvek: Ti si tu sa nama

Svi: Moja domovina, moja domovina

Saša Lozar: Ima snagu zlatnog žita

Albina, Bernarda, Filip i Vinko iz “Voicea”: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Massimo: Ima snagu zlatnog žita

Goran Karan: Ima oči boje mora

Svi: Moja zemlja Hrvatska

Jutarnji list

Izvorna pjesma:

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari