Pratite nas

Magazin

Stanković i HRT uzdižu prostake Labrovića i Frljića dajući im medijski prostor!

Objavljeno

na

Evo zbog čega se grozim amatera i diletanata! Članak je napisan prije emisije nu2,a u samoj emisiji je između svih ostalih strahota ovaj klipan izgovorio i onu slavnu “da je sve stvar ukusa”, koju obavezno svi, ali baš SVI amateri imaju stalno na usnama. Eto, on amater i prostak taljezga punih sat vremena na htv-u, a obrazovani i talentirani umjetnici bivaju tako degradirani. Ja ne uzimam mjesto performerima, ali oni uzimaju mjesto likovnim umjetnicima. A da u političke obojenosti ovog prostačine ni ne ulazim… napisala je u uvodu teksta kojeg donosimo u nastavku Ingrid Runtić

[ad id=”68099″]

Nemoć u umjetnosti povezana sa snažnim ego-tripom i potpunim nedostatkom bilo kakvog sistema vrijednosti može rezultirati pojavama kao što su Siniša Labrović. Tipičan primjer „möchte-gern-künstler“ (u prijevodu: rado bi bio, ali nije umjetnik), i ovaj je počeo na Filozofskom u Zagrebu, ali je umjetnički bio i ostao neobrazovani amater i kao takav bezobrazlukom i akcijama šokiranja i sablažnjavanja publike dospio ravno u – MSU!  Njegovi  umjetnički radovi su performerski cross-overi, kao i drugih takvih egotripaša performera. Kao takvi, budući da ih niti jedna umjetnička struka neće, završavaju u segmentu likovnih umjetnosti – kao da se radi o nekom kontejneru u koji se može potrpati svakakvo smeće, za koje ne smijemo niti reći da je smeće jer bi uvrijedili taštinu divljaka koji sebe nazivaju umjetnicima i njihovu takozvanu „umjetničku slobodu“ (koje ovdje ne može ni biti jer se ne radi o umjetniku) i takozvanu demokraciju – koje u umjetnosti po prirodi stvari, kao ni u znanosti ne može biti, jer umjetnost (a niti znanost) ne može proizvoditi svatko, nego samo onaj tko je nadaren i obrazovan. Začudno je kako Labrovićeve kolege s tog istog filozofskog faksa – diplomirani povjesničari umjetnosti nemaju niti zrnca hrabrosti i poštenja u svojoj struci pa nisu u stanju nazvati stvari pravim imenom, odnosno Labrovića amaterom i diletantom.  Ovaj samozvani umjetnik se naziva aktivistom, no on svojim aktivizmom ne ukazuje ni na kakve probleme nego ih stvara jer samo provocira, na prazan želudac, kako bi se reklo. Tu njegovu tzv. performersku biografiju gadljivo je i čitati, a kamoli doživjeti ili komentirati. O njegovom poštivanju umjetnika dovoljno govori jedan od naziva njegovih performerskih akcija: umjetnik pase travu (2007.).

Budući da ovaj lik nema što pokazati osim provokacija i blesavoća  ili vlastitog spolovila što zaista ne spada u javni prostor, sad je krenuo na ultimativne, političke provokacije pred izbore, na kojima njegovi crveni gube vlast. U frljičevskoj maniri, ovaj konceptualni prostak je nedavno u centru Zagreba izveo svoj višestruko posprdni i za mnoge nacionalnosti uvredljivi performans, kojim je (baš kao i Frljić u Rijeci) osim vlastite umjetničke impotencije dokazao i sasvim isključivu, odista fašistoidnu netoleranciju prema većini, prema čitavom kulturnom i civiliziranom pučanstvu Hrvatske. Mokrenje po hrvatskoj zastavi nije nikakav umjetnički, već kažnjivi čin, ukoliko se dokaže da se radi o mentalno zdravoj osobi u što iskreno, sumnjam. Pozivati Rome da pjevaju ustaške pjesme 2015.g. u Zagrebu, pred izbore na kojima je izgledna pobjeda Domoljubne koalicije je politički, aktivistički i umjetnički gledano sabotaža i provokacija. Vjerojatno direktno iz Srbije plaćena i naručena, ali o tome ne želim nagađati. Kao umjetnica se gnušam takvih samozvanih umjetnika i najoštrije osuđujem svako povezivanje ovog čovjeka s Umjetnošću. Isto tako kao što bih se gnušala povezivanja sabotaže i provokacije s umjetnošću. Umjetnost je nešto sasvim drugo, to zna hrvatska publika, ljubitelji umjetnosti i sami umjetnici – no sa svima njima Labrović nikada nije imao niti će imati bilo kakvih dodirnih točaka.

Tragično je da se takva individua, ni po čemu značajna u hrvatskoj kulturi i umjetnosti poziva na jednosatni termin emisije Nedjeljom u 2, dok hrvatski umjetnici i kuturnjaci; vrijedni, obrazovani i talentirani pojedinci rade u tišini i medijskom mraku, u najtežoj oskudici i na egzistencijalnom rubu. Za to vrijeme Labrović laprda i sprda se okolo te uništava tu istu, hrvatsku kulturu javnim mokrenjem po Markovom trgu i ostalim budalaštinama i prostaklucima, od kojih bi nas nadležni organi izvršne i zakonodavne vlasti  trebali zaštititi. Stanković i njegova ekipa nipošto nisu glupi i neobrazovani, zbog toga se postavlja pitanje: zašto podržavaju sitne prijestupnike koji spadaju u umobolnicu ili iz rešetaka i uzdižu ih na razinu značajnih umjetnika, vrijednog jednosatne emisije na nacionalnoj televiziji?!

Ingrid Runtić/Hop.hr

Isječak iz današnje emisije:

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Dirljivi oproštaj Predsjednice od kćeri

Objavljeno

na

Objavio

Katarina Kitarović u srijedu je otputovala u SAD gdje će studirati na prestižnom sveučilištu Harvard, najstarijem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od kćeri se dirljivom objavom oprostila na svom službenom profilu na Facebooku.

– Mama, Hrvatska nije nikakva potkova ni perec! Hrvatska je sokol raširenih krila! (Washington, travanj 2008., sedmogodišnja Katarina u razgovoru u Bijeloj kući) – napisala je predsjednica kraj stare fotografije svoje mezimice.

– Leti visoko i budi uvijek svoja, Sokolice moja, Anđele moj! I vrati se gnijezdu svom. Hrvatska te čeka raširenih krila! Beskrajno te vole tvoji nadasve ponosni Mama i Tata – objavila je još Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, Katarina Kitarović pohađala je Međunarodni IB program zagrebačke XV. Gimnazije (MIOC), a primljena je na čak četiri američka sveučilišta – na kraju je izabrala upravo Harvard.

Osim toga, predsjedničina kći bavi se i umjetničkim klizanjem, u kojem je također postizala odlične rezultate.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

U središtu Siska pronađeno novo rimsko nalazište

Objavljeno

na

Objavio

U središtu Siska, prilikom kopanja temelja za buduću stambenu zgradu, pronađeno je novo bogato arheološko nalazište iz vremena rimske Siscije.

Budući da je nalazište u Ulici Ante Starčevića u središtu bivšeg sjedišta antičke provincije Pannonie Savie, nalaz i nije neočekivan jer se granice Siscije označene gradskim bedemom poklapaju upravo sa središtem današnjeg Siska. Nalaz je pronađen na manje od metar dubine, što je jedna od njegovih posebnosti.

Kako kaže voditeljica istražnih radova, viša kustosica Gradskog muzeja u Sisku Rosana Škrgulja, pronađeni su sačuvani temelji i zidovi luksuzne stambene zgrade, koja je kroz povijest u više navrata dograđivana i pregrađivana.

Osim rimske cigle, za te su radove korišteni i drugi materijali poput kamena, a pronađeni su dijelovi mozaika i žbuke. Dostupnost nalaza kasnije je, u srednjem vijeku, korišten za vađenje građevnog materijala, o čemu svjedoče pronađeni zaostali alati.

Svi nalazi, kako navodi kustosica Škrgulja, naknadno će se stručno obraditi i predstaviti javnosti. A pronađeni su ulomci keramike, neki metalni predmeti, kovani novac i drugo što će detaljnije datirati nalazište. Trenutačno je, tijekom arheoloških istraživanja, obrađeno nalazište do dva metra dubine, pa se očekuje kako će uskoro istražni arheološki radovi završiti.

O daljnjoj sudbini nalazišta odlučit će stručnjaci Ministarstva kulture, a dosadašnja je praksa bila da se nalazište obradi, snimi i zaštiti te nastavi izgradnja objekata.

Naime, slična nazališta, koja su u sisačkom gradskom središtu redovna pojava, obično su “noćna mora” za investitore. Osim što im zbog obaveznih istražnih radova odgađa završetak projekta, investitori imaju obavezu i financirati te radove. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari