Connect with us

Komentar

Stara priča, isti moto – ‘kruha i igara’

Objavljeno

on

Predizborna kampanja je počela. Usporedo sa vođenjem predizborne kampanje, vodeće stranke i koalicije objavljuju svoje izborne programe.

Godinama se u Hrvatskoj ponavlja ista priča s izbornim programima. Sjetimo se Račanovih obećanja iz 2000. godine da će napuniti zatvore i vratiti opljačkano, Čačićevih o otvaranju novih 200 000 radnih mjesta. Nadam se da niste zaboravili na Sanaderovu jamstvenu karticu. Vjerujem da niste zaboravili na Plan 21 Kukuriku koalicije, sjetimo se HDZ-ova ‘Vasićevog programa’.

Poseban paradoks je taj što se onda vodi javno sučeljavanje o rješenjima iz tih programa. Objavljen je program tzv Narodne koalicije za osvajanje četverogodišnjeg mandata. Objavljen je HDZ-ov program. Ostaje nepoznanica jedino hoće li Jadranku Kosor vratiti u HDZ. Razlike su minimalne ili ih uopće nema. Jedine su razlike u licitiranju, odnosno lažnim obećanjima o rastu BDP-a, smanjenju poreza, otvaranju novih radnih mjesta. Naravno, jasna odrednica programa tzv. Narodne koalicije je raspodjela ministarskih mjesta, a vjerojatno i ostatka ‘plijena’ u državnim poduzećima i javnom sektoru.

Ove ‘programe’ HDZ-a i tzv. Narodne koalicije možemo najblaže ili kolokvijalno rečeno zvati trajnim programima. Programima koji nikada nisu niti bili konzumirani, odnosno bar djelomično provedeni u dijelo…Ista se priča (poput pokvarene grmofonske ploče) opet ponavlja. Iste su kulise, zastor, scenografija, publika i žiri jedino se mijenjaju PR agencije i pojave neki novi akteri koji promjene dres.

Opet ćemo raspravljati o ‘trajnim’ nikad provedenim programima, programima želja građana, i tako do novih parlamentarnih izbora. Sve u svemu stara priča i isti moto – “kruha i igara”, koju građani uvijek progutaju i plate. Ovaj put će građani čak imati sučeljavenje između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Bit će to retoričko sučeljavanje brusselskih dečki, koji bi nakon izbora mogli koalirati.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR