Connect with us

Komentar

Starešina: Na djelu je specijalni rat protiv Hrvatske, želi se poniziti i SAD

Objavljeno

on

U emisiji Tema dana na HTV-u gostovali su predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac i novinarka i publicistkinja Višnja Starešina na temu kaznenih prijava protiv hrvatskih generala, prenosi direktno.hr

General Miljavac rekao je da su uhićenja u Orašju izvedena pred blagdan Svih svetih jer je procijenjeno da se tada najlakše može destabilizirati ovaj prostor.

Starešina je rekla da je riječ o kaznenim prijavama starim deset i više godina.

“Ta imena dugo cirkuliraju. Baviti se danas detaljima prijava koje mogu i ne moraju postati optužnice znači ne baviti se bitnim pitanjem, a ono je – otvoreni specijalni rat koji se vodi preko procesa mehanizama suđenja za ratne zločine koji su politički izmanipulirani tako da preokrenu povijesne događaje iz 90-ih. Da Hrvatsku vojsku svedu na osvajačku vojsku, da ponize i da imaju na optužnici cijelo vodstvo koje je dovelo do Daytonskog sporazuma i da ponize državu koja je članica NATO saveza i u konačnici da ponize SAD koji je stajao iza tih operacija, a operacije su bile u funkciji Daytonskog sporazuma. Takve poteze ne bi se usudilo povući vodstvo RS, da iza sebe nema Rusiju koja ima vojne manevre s druge strane Dunava. Želi se kratkoročno postići destabilizacija Hrvatske i povući je u kaos, kao i Vladu Andreja Plenkovića koja se jasno opredijelila za proeuropsku i proaktivnu politiku u tzv. regiji. To je i poruka SAD-u da tu ima jačih u ovom trenutku”, rekla je Starešina.

Miljavac je dodao da iza toga stoji uži proces destabilizacije.

“Ni muslimanskom dijelu ni Republici Srpskoj ne odgovara ulazak BiH u EU, ono odgovara Hrvatima prije svega. Za njih je pozitivan trenutak gdje se politika SAD-a i njihovi interesi sele više prema istoku. Imamo vlast koja još nije u potpunosti zasjela, koristi se taj trenutak da se izazove kaos i jače pritisne Plenkovića, to je taj trenutak u kojem su ocijenili da je moguće stvoriti destabilizaciju i stvoriti kaos”, kazao je general Miljavac.

Starešina se slaže da je riječ o destabilizaciji na širem prostoru.

“Crna Gora ulazi u NATO, vidjeli ste kako je Srbija uz pomoć Rusije pokušala spriječiti taj ulazak. Pokrenut će se neki novi razgovori nakon konflikta nižeg intenziteta. Koristi se intermezzo u izmjeni američke administracije, a Putinova Rusija i Erdoganova Turska mirno napreduju mirnim sredstvima – od energetskih financija do kulture”.

Na upit treba li Hrvatska odgovoriti optužnicama, Miljavac je rekao da bi to bila krajnja mjera te da se treba osloniti na diplomaciju.

Starešina je kazala da ovo nije lokalni sukob već u njemu sudjeluju globalni akteri.

“Hrvatska ne može iz toga izaći bez svog jakog saveznika SAD-a. U ovakvim vrstama konflikata vrlo je bitno ne učiniti potez koji protivnik očekuje, a to bi bilo sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i žustre reakcije”, rekla je Starešina i podsjetila na zajedničku akciju Hrvatske i BiH i uhićenja u kojima su uhićeni ratni ministar BiH i suradnik Alije Izetbegovića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR