Pratite nas

Komentar

Starešina: Na djelu je specijalni rat protiv Hrvatske, želi se poniziti i SAD

Objavljeno

na

U emisiji Tema dana na HTV-u gostovali su predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac i novinarka i publicistkinja Višnja Starešina na temu kaznenih prijava protiv hrvatskih generala, prenosi direktno.hr

General Miljavac rekao je da su uhićenja u Orašju izvedena pred blagdan Svih svetih jer je procijenjeno da se tada najlakše može destabilizirati ovaj prostor.

Starešina je rekla da je riječ o kaznenim prijavama starim deset i više godina.

“Ta imena dugo cirkuliraju. Baviti se danas detaljima prijava koje mogu i ne moraju postati optužnice znači ne baviti se bitnim pitanjem, a ono je – otvoreni specijalni rat koji se vodi preko procesa mehanizama suđenja za ratne zločine koji su politički izmanipulirani tako da preokrenu povijesne događaje iz 90-ih. Da Hrvatsku vojsku svedu na osvajačku vojsku, da ponize i da imaju na optužnici cijelo vodstvo koje je dovelo do Daytonskog sporazuma i da ponize državu koja je članica NATO saveza i u konačnici da ponize SAD koji je stajao iza tih operacija, a operacije su bile u funkciji Daytonskog sporazuma. Takve poteze ne bi se usudilo povući vodstvo RS, da iza sebe nema Rusiju koja ima vojne manevre s druge strane Dunava. Želi se kratkoročno postići destabilizacija Hrvatske i povući je u kaos, kao i Vladu Andreja Plenkovića koja se jasno opredijelila za proeuropsku i proaktivnu politiku u tzv. regiji. To je i poruka SAD-u da tu ima jačih u ovom trenutku”, rekla je Starešina.

Miljavac je dodao da iza toga stoji uži proces destabilizacije.

“Ni muslimanskom dijelu ni Republici Srpskoj ne odgovara ulazak BiH u EU, ono odgovara Hrvatima prije svega. Za njih je pozitivan trenutak gdje se politika SAD-a i njihovi interesi sele više prema istoku. Imamo vlast koja još nije u potpunosti zasjela, koristi se taj trenutak da se izazove kaos i jače pritisne Plenkovića, to je taj trenutak u kojem su ocijenili da je moguće stvoriti destabilizaciju i stvoriti kaos”, kazao je general Miljavac.

Starešina se slaže da je riječ o destabilizaciji na širem prostoru.

“Crna Gora ulazi u NATO, vidjeli ste kako je Srbija uz pomoć Rusije pokušala spriječiti taj ulazak. Pokrenut će se neki novi razgovori nakon konflikta nižeg intenziteta. Koristi se intermezzo u izmjeni američke administracije, a Putinova Rusija i Erdoganova Turska mirno napreduju mirnim sredstvima – od energetskih financija do kulture”.

Na upit treba li Hrvatska odgovoriti optužnicama, Miljavac je rekao da bi to bila krajnja mjera te da se treba osloniti na diplomaciju.

Starešina je kazala da ovo nije lokalni sukob već u njemu sudjeluju globalni akteri.

“Hrvatska ne može iz toga izaći bez svog jakog saveznika SAD-a. U ovakvim vrstama konflikata vrlo je bitno ne učiniti potez koji protivnik očekuje, a to bi bilo sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost i žustre reakcije”, rekla je Starešina i podsjetila na zajedničku akciju Hrvatske i BiH i uhićenja u kojima su uhićeni ratni ministar BiH i suradnik Alije Izetbegovića.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari