Pratite nas

Razgovor

Starešina prozvala DORH: Učinili bi korist za demokraciju u Hrvatskoj da podnesu ostavku

Objavljeno

na

Nakon 22 mjeseca u Münchenu je donesena presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Koliko će münchenski proces utjecati na moguća suđenja u Hrvatskoj za slične zločine, je li nam potrebna i moguća lustracija i je li djelovanje komunističkih tajnih službi sada samo stvar prošlosti. O tome su u specijalnoj emisiji HTV-a urednika Damira Smrtića i Tihomira Vinkovića govorili Višnja Starešina, Hrvoje Klasić, Anto Nobilo, Siniša Pavlović i Davor Ivo Stier.

“Mustačeva završna riječ je bila da je ovo bilo fer suđenje. Ta rečenica je ključ cijele priče jer obrana g. Perkovića je u zadnja dva tjedna pokušala napraviti cirkus na sudu u naporu da odgodi presudu”, rekao je odvjetnik Siniša Pavlović dodavši: “Mi 33 godine slušamo osudu žrtve, mi slušamo reviktimizaciju žrtve, slušali smo da je lopov, o krađama po švicarskim bankama. U završnom govoru obrana je rekla: ‘Ne, taj čovjek nije ništa ukrao. Ali ovaj put taj čovjek je špijun – nama je BND namjestio ovo suđenje. Sudi nam se na pravdi Boga’. Sada dolazi priča ponovno – Đureković više nije zaslužio šest metaka u leđa i sjekiru u glavu – nije zaslužio zbog ukradenih novaca, nego zato jer je radio s BND-om”.

“Nisam čuo dokaze – ja sam čuo činjenice, ali nisam čuo dokaze koji potkrepljuju te činjenice”, rekao je odvjetnik Ante Nobilo dodavši kako sudac Dauster nema dokaze u ključnim činjenicama.

“Đureković radi sedam godina za BND samo s jednom namjerom – da mu BND omogući štampanje njegovih knjiga. BND sedam godina zateže i ne dozvoljava da objavi te knjige. Đureković se bez znanja BND-a otrgne i radi to što radi. Đureković je imao svoju agendu, imao je svoju političku agendu i on ju je provodio – kad su to shvatili, onda su ga ubili”, rekao je Pavlović.

Starešina prozvala DORH

“Nemam razloga sumnjati u presudu njemačkog suda obzirom na kvalitetu njemačkog pravosuđa i njemačke države. Ovom presudom je napravljen iskorak kojeg nije bilo u stanju napraviti hrvatsko pravosuđe. Osuđeni agenti, Perković i Mustač, osuđeni su kao sudionici, međutim, u presudi je pokazano koliko je to bilo djelovanje komunističkog sustava koji je primjenjivao državni terorizam prema svojim političkim protivnicima, tako u zaštitu svojih oligarhija i njihovih financijskih transakcija”, rekla je Višnja Starešina dodavši kako ju žalosti da DORH nije u 25 godina postojanja našlo snage da podigne i procesuira bilo koji od tih slučajeva.

Također, ističe kako je zabrinjavajuća činjenica koju je razotkrila ova presuda jest da sudac kaže kako nisu u Hrvatskoj mogli naći povjesničara koji bi bio u stanju istražiti dokumente za potrebe suda pa su morali unajmiti jednog danskog i njemačkog povjesničara.

“Tadašnji premijer Milanović sa svojim suradnicima doveo je u pitanje europsku budućnost Hrvatske da bi spriječio da njemačko pravosuđe procesuira akt državnog terorizma i rasvijetli sustav”, rekla je Starešina.

“Ova današnja presuda dokazuje da je jugoslavenski komunistički režim prakticirao državni terorizam”, rekao je eurozastupnik Davor Stier.

“Ključna je razlika između sustava vrijednosti kojeg štite slobodni demokratski zapadni poretci i sustava vrijednosti kojeg je štitila komunistička Jugoslavija. Zapadni poretci štite ljudska prava, slobode, državnu sigurnost, a bivša Jugoslavija, komunistički sustavi, štite režim komunističke partije i u to ime je spreman kršiti ljudska prava i likvidirati one koji drugačije misle. Meni je žao da mi iz hrvatske pozicije, koja bi trebala biti demokratski zrela zemlja, branimo totalitaran sustav i njegove vrijednosti”, rekla je Starešina.

“Uz dosje Stjepana Đurekovića je gomila papira koja govori o jasnoj namještaljci u INA-i, cijeloj crnoj ekonomiji koja je zataškana… U svim tim papirima možete pronaći detalje povijesti ove zemlje, a ne detalje Udbe. Osnovni problem je da je služba državne sigurnosti ne samo pročistila, ne samo maknula, nego i falsificirala određene papire”, rekao je Pavlović.

“U Njemačkoj mediji ne veličaju totalitarni sustav i njegovo kršenje ljudskih prava. Povijest nisu poučavali, uključujući i povijest, profesori koji su bili iz DDR-a, koji su bili formirani na ideologiziranoj povijesti koju je komunistička partija nametnula kao povijesnu znanost. U Hrvatskoj danas ne znamo što je pisao Stjepan Đureković. Kako to da nitko nije objavio nešto o tome? Kako da uvijek kad govorimo o Udbi imamo raspravu između dva ili tri povjesničara ili agenta i je li ova služba ili ona služba. Nikada nismo došli do žrtava. To znači lustracija. U Njemačkoj mediji podržavaju umjetnička djela, kulturno stvaralaštvo, koje će senzibilizirati”, kaže Starešina.

Pavlović je rekao kako u emisiji nedostaje glavni državni odvjetnik. “Od Lex Perkovića DORH je sudjelovao u tome kako će zakon izgledati. Kada priča nije prošla, kada nije prošla priča s promjenom Ustava, DORH je bio taj koji mjesto da je zastupao interese Njemačke, što mu je dužnost, zastupalo je jedan pravno vrlo čudan stav koji je doveo do našeg uključenja u ovu priču”, ističe Pavlović.

Tijekom pripreme za suđenje i tijekom procesa izručenja, dodao je Pavlović – obijali su vrata pravosudnih organa, ali su stigli samo do tajnica. Dodao je i kako su im se određeni dokumenti plasirali ciljano – putem novina.

“Već dvije godine pitam se što je politika Državnog odvjetništva u ovom slučaju – koji je nacionalni interes da se štite ubojice”, poručio je.

“DORH nije procesuirao niti jedan slučaj. Neugodno mi je živjeti u Hrvatskoj u kojoj Njemačka vodi slučajeve za državni terorizam iz doba komunizma. Ne vjerujem da ovo državno odvjetništvo može išta učiniti. Nisam se šalila kada sam rekla da bi sadašnji vrh DORH-a, kazneni odjel, učinio veliku korist za razvoj demokracije u Hrvatskoj, da nakon ove presude podnese ostavku”, poručuje Starešina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Marko Miljanić: Istina o Škabrnji i Vukovaru! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO! MARKO MILJANIĆ U BUJICI: “Pupovac se prvo trebao doći pokloniti žrtvama Škabrnje, njegovi iz Jagodnje i kod nas su činili zločine!”

Znamo da Pupovac nikada neće doći u Škabrnju, nije trebao ići ni u Vukovar, jer je on izuzetno nečastan i nepošten čovjek – izjavio je u Bujici na Z1 Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje i umirovljeni pukovnik HV-a.

Mojoj majci Jurki, starici od 98 godina prije 10 dana došla je policija i po deseti puta su je ispitivali o zločinima u Škabrnji! Zamislite, doći ženi u tim godinama; ona se jadna sva prepala, rasplakala, sve je to morala ponovo prolaziti, a oni sve imaju, ali drže u svojim ladicama i štite zločince – govorio je pukovnik Miljanić i izračunao: – U Škabrnji je masakrirano i ubijeno 89 ljudi, a srpski zločinci dobili su oko 4 mjeseca zatvora za svakog ubijenog Hrvata! Od oficira JNA u Hrvatskoj nije zatvnoren nitko, pa čak ni Ratko Mladić, a Ernestu Rađenu čak su isplatili odštetu od 2 i po’ milijuna kuna jer je neko vrijeme bio pritvoren, ali nikada kažnjen!

Miljanić je u Bujici izjavio da je “zvijezda petokraka počinila zločin u Škabrnji 1944. i 1991. godine” te “da je provedena lustracija zločinci bi sigurno bili procesuirani“.

Bujica je emitirala dijelove senzacionalne propovijedi željezanskog biskupa Egidija Živkovića iz Vukovara ove nedjelje. Vidjela se i izuzetna nelagoda na licu Andreja Plenkovića kada je biskup rekao: “Obrišite stakla svojih naočala, koja su ponekad zamagljena osobnim interesima!”

U emisiji je objavljena velika reportaža iz Vukovara, gdje su majke naših heroja imale prilično oštre izjave na račun aktualne vlasti i dolazak Milorada Pupovca u Grad heroja…

 

Veliki razgovor Mladena Pavkovića s Markom Miljanićem, ratnim zapovjednikom obrane Škabrnja

 

 

 

Dujmović: Nema kraja podlostima i podvalama kada je o Miloradu Pupovcu riječ

 

 

 

Marijan Knezović: ‘Ako je Vukovar simbol patnje, a jest, neka konačno bude i simbol pravde’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Mladen Pavković: Podravka je slala humanitarnu pomoć u Vukovar mjesec dana nakon okupacije

Objavljeno

na

Objavio

U PODCASTU VELEBIT je gostovao novinar i publicist Mladen Pavković.

♦ Kako je došlo do inicijative da se čitaju imena palih branitelja na komemoracijama?
♦ Zašto se noć kazališta održava na Dan sjećanja na Vukovar?

♦ Što je s dezerterima u Domovinskom ratu?
♦ Koliko od 1300 braniteljskih udruga dobiva pomoć od države?

♦ Gdje je danas Veljko Marić?
♦ Koliko su branitelji izloženi bolestima?

♦ Kako izgleda sudbina branitelja kada se razboli?
♦ Kako je podignut spomenik branitelju koji je učinio suicid?

♦ Koliko su izloženi suicidu članovi braniteljskih obitelji?
♦ Je li sustav dovoljno osjetljiv za branitelje koji su na rubu?

♦ Tko je uzeo nagradu koju je hrvatska policija raspisala za Gotovinom?
♦ Zašto generali šute?

♦ Koliko je zaista ljudi ubijeno u logoru Danica u vrijeme NDH-a u Koprivnici?
♦ Zašto je Koprivnica ‘crveni grad’?

♦ Koja je uloga Zvonimira Mršića u Koprivnici i Podravci?

Odgovore na ova pitanja pogledajte na PODCASTU VELEBIT.

 

Mladen Pavković: Sad je vrijeme da se opet prisjetimo i srpskih logora smrti

 

 

Mladen Pavković: Kako to da se u Hrvatskoj ne spominju, a kamoli gone visoko rangirani ratni zločinci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari