Connect with us

Komentar

Starešina: vrlo je značajno za Hrvatsku to što presuda nedvosmisleno skreće pozornost na ulogu JNA u zločinima u Hrvatskoj

Objavljeno

on

“Presudu treba pažljivo iščitati kad se pojavi u pisanom obliku. Moram reći da nije neočekivano što je sud odbacio hrvatsku tužbu za genocid.  A apsolutno je očekivano što je odbacio jednoglasno srpsku protutužbu za genocid. Međutim, od samog početka bilo je vrlo upitno hoće li biti donesena presuda o kršenju konvencije za genocid, jer sud zahtjeva vrlo visoke standarde dokazivanja genocidne namjere “, rekla je Višnja Starešina za portal narod.hr komentirajući presudu o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu devedesetih godina.

1462_Vukovar_068_jpg_550x0Pojasnila je kako je sama bit pokretanja tužbe bila u to vrijeme 1999. godine bila postaviti neki kontrolni mehanizam postupcima pred Haškim sudom koji su se počeli udaljavati od odgovornosti političkog vodstva tadašnje Jugoslavije, vrha JNA i njegove obavještajne službe KOS, i od političkog vodstva Srbije za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj , a sudskim se postupcima počela se graditi umjetna ravnoteža krivnje.

“Ono što se meni nakon prvog slušanja čini značajnim i vrlo pozitivnim za Hrvatsku je to što presuda  nedvosmisleno skreće  pozornost na ulogu JNA u zločinima u Hrvatskoj”, naglasila je Starešina rekavši kako u presudi su JNA i paravojne jedinice prema presudi činile brojna genocidna , no Sud je zaključio da nije dokazana genocidna namjera potpunog ili djelomičnog uništenja Hrvata, već tek da su ta djela počinjena s ciljem stvaranja etnički čistog prostora za veliku  Srbiju.

“Ova presuda bi trebala biti putokaz i za buduće kaznene  postupke i istraživanja, kao i svojevrsni putokaz za pisanje povijesti koja je do sada premalo posvećivala pozornosti ulozi JNA i njezinoj obaviještajnoj službi KOS u počinjenju genocidnih djela u Hrvatskoj. Nakon takvih ocjena međunarodnog suda pravde moramo se upitati zašto postupci haškog suda nisu obuhvatili vojni vrh JNA i njegovu obavještajnu službu, zašto  to nisu učinili sudski postupci u Srbiji, a osobito zašto takve postupke nije pokretalo hrvatsko državno odvjetništvo”, istaknula je dodavši kako to ponovno skretanje pozornosti na JNA također će biti ispit savjesti i hrvatskog pravosuđa i Haškog suda.

“Ova presuda je i jedan kontolni mehanizam djelovanja hrvatskih istražnih organa  i pravosuđa. Naime, u presudi se  spominje kako su  dostavljene neke izjave svjedoka bez potpisa koja također nisu potpisana ni od onh koji su vodili intervju. Riječ je o policijskim bilješkama napravljenim još ranih devedesetih nakon razgovora sa svjedocima. Mi se moramo upitati zašto te prve policijske istrage nisu dobile svoj nastavak u postupcima DORH-a, i koliko ozbiljno djeluje država koja pred međunarodnim sudom  podnosi tužbu za genocid, a njezino pravosuđe nema obrađene ključne predmete kojima bi trebalo dokazati genocid, već kao dokaz podnosi nepotpisane  policijske bilješke stare dvadesetak godina, na koje se državno odvjetništvo oglušilo”, pojasnila je Starešina.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari