Pratite nas

Komentar

Starešina: vrlo je značajno za Hrvatsku to što presuda nedvosmisleno skreće pozornost na ulogu JNA u zločinima u Hrvatskoj

Objavljeno

na

“Presudu treba pažljivo iščitati kad se pojavi u pisanom obliku. Moram reći da nije neočekivano što je sud odbacio hrvatsku tužbu za genocid.  A apsolutno je očekivano što je odbacio jednoglasno srpsku protutužbu za genocid. Međutim, od samog početka bilo je vrlo upitno hoće li biti donesena presuda o kršenju konvencije za genocid, jer sud zahtjeva vrlo visoke standarde dokazivanja genocidne namjere “, rekla je Višnja Starešina za portal narod.hr komentirajući presudu o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u ratu devedesetih godina.

1462_Vukovar_068_jpg_550x0Pojasnila je kako je sama bit pokretanja tužbe bila u to vrijeme 1999. godine bila postaviti neki kontrolni mehanizam postupcima pred Haškim sudom koji su se počeli udaljavati od odgovornosti političkog vodstva tadašnje Jugoslavije, vrha JNA i njegove obavještajne službe KOS, i od političkog vodstva Srbije za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj , a sudskim se postupcima počela se graditi umjetna ravnoteža krivnje.

“Ono što se meni nakon prvog slušanja čini značajnim i vrlo pozitivnim za Hrvatsku je to što presuda  nedvosmisleno skreće  pozornost na ulogu JNA u zločinima u Hrvatskoj”, naglasila je Starešina rekavši kako u presudi su JNA i paravojne jedinice prema presudi činile brojna genocidna , no Sud je zaključio da nije dokazana genocidna namjera potpunog ili djelomičnog uništenja Hrvata, već tek da su ta djela počinjena s ciljem stvaranja etnički čistog prostora za veliku  Srbiju.

“Ova presuda bi trebala biti putokaz i za buduće kaznene  postupke i istraživanja, kao i svojevrsni putokaz za pisanje povijesti koja je do sada premalo posvećivala pozornosti ulozi JNA i njezinoj obaviještajnoj službi KOS u počinjenju genocidnih djela u Hrvatskoj. Nakon takvih ocjena međunarodnog suda pravde moramo se upitati zašto postupci haškog suda nisu obuhvatili vojni vrh JNA i njegovu obavještajnu službu, zašto  to nisu učinili sudski postupci u Srbiji, a osobito zašto takve postupke nije pokretalo hrvatsko državno odvjetništvo”, istaknula je dodavši kako to ponovno skretanje pozornosti na JNA također će biti ispit savjesti i hrvatskog pravosuđa i Haškog suda.

“Ova presuda je i jedan kontolni mehanizam djelovanja hrvatskih istražnih organa  i pravosuđa. Naime, u presudi se  spominje kako su  dostavljene neke izjave svjedoka bez potpisa koja također nisu potpisana ni od onh koji su vodili intervju. Riječ je o policijskim bilješkama napravljenim još ranih devedesetih nakon razgovora sa svjedocima. Mi se moramo upitati zašto te prve policijske istrage nisu dobile svoj nastavak u postupcima DORH-a, i koliko ozbiljno djeluje država koja pred međunarodnim sudom  podnosi tužbu za genocid, a njezino pravosuđe nema obrađene ključne predmete kojima bi trebalo dokazati genocid, već kao dokaz podnosi nepotpisane  policijske bilješke stare dvadesetak godina, na koje se državno odvjetništvo oglušilo”, pojasnila je Starešina.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Luka Mišetić: Rat u Hrvatskoj prije 8.10.’91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”

Objavljeno

na

Objavio

Ugledni američki odvjetnik, Luka Mišetić, na društvenim je mrežama pojasnio zbog čega se oružani sukob u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob” a ne građanski rat, kako je to ocijenio Aleksandar Stanković.

-Rat u Republici Hrvatskoj prije 8.10.91 može se okarakterizirati kao “unutarnji oružani sukob”, ali to ne znači da je riječ o Građanskom Ratu(“GR”). Znanstvenici nemaju zajedničku definiciju GR. Npr, po Lieberovoj definiciji rat u RH nije bio GR jer se RH nije borila da preuzme kontrolu nad SFRJ – napisao je odvjetnik Luka Mišetić u komentaru na društvenim mrežama.

 

Nakon presude Ratku Mladiću, Mišetić se narugao i srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Objavivši status na Twitteru bez ikakvog komentara, uz fotografiju Aleksandra Vučića s natpisom ‘Sigurna kuća za Ratka Mladića’, Mišetić se referirao na ranije izjave današnjeg predsjednika Srbije, koji je javno zagovarao da Ratko Mladić treba dobiti bulevar u Beogradu.

Podsjetimo,  Aleksandar Vučić je kao glavni tajnik Srpske radikalne stranke (SRS) 26. svibnja 2007. godine zalijepio na zgradi televizije B92 na novobeogradskom Bulevaru AVNOJ-a plakat na kojem je pisalo “Bulevar Ratka Mladića”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju

Objavljeno

na

Objavio

‘Samo naivni mogu misliti da Hrvatska nije izložena hibridnom medijskom djelovanju’, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković uoči početka summita EU-a i šest zemalja Istočnog partnerstva.

“Pogledajte temu današnjeg sastanka, glavna tema sastanka Istočnog partnerstva je hibridno medijsko djelovanje. Pogledate reference na brojne izbore, referendume koji su održani u Europi. Samo naivni ljudi mogu misliti da Hrvatska nije dio toga procesa”, rekao je Plenković, odgovarajući na novinarsko pitanje vodi li se u Hrvatskoj medijski rat.

Plenković je rekao da nije detaljno upoznat s medijskim prepucavanjem u vezi s izvješćem Sigurnosno-obavještajne agencije o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru, što je bio temelj za jučerašnju raspravu na saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

“SOA podnosi izvješća o svim pitanjima koja se releventna za Hrvatsku, bilo da je riječ o sigurnosnom aspektu u doslovnom smislu, bilo s aspekata gospodarske i financijskeu ugroze. Stanje u Agrokoru početkom godine bilo je takvo da je zahtijevalo posebni zakon i posebni angažman. Prema tome, sve što se radi u ovom trenutku jest dugoročno restrukturiranje i održivost radnih mjesta, funkcioniranje kompanija, generiranje novih prihoda i naravno nagodba s vjerovnicima, to je ono što je najbitnije”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da i Europska komisija navodi stanje u Agrokoru kao jedan od rizika za ekonomske prognoze, Plenković je rekao da su to bitno različite stvari.

“Ovo je bio sastanak Odbora sazvan na inicijativu oporbenih zastlupnika, gdje su htjeli malo držati temu u fokusu, kao što to i inače rade u posljednje vrijeme. Vlada, za razliku od njih, ima vrlo kontinuiran, konzistentan stav. Imali smo problem, našli smo način kako da ga rješavamo, držimo se te linije, postoje rokovi u zakonu i do tih rokova, bilo da je to u travnju ili srpnju nastajat ćemo postići nagodbu, imati održivost kompanija u budućnosti, održati radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije. To je jedino zbog čega smo mi angažirani”, kaže premijer Plenković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari