Connect with us

Vijesti

State Department odobrio prodaju oružja Izraelu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Američki State Department odobrio je još jednu prodaju oružja Izraelu u vrijednosti više milijuna dolara, zaobilazeći Kongres, javlja u subotu dpa.

Agencija za obrambenu sigurnost i suradnju je u petak priopćila da je državni tajnik Antony Blinken zaključio da “hitnost situacije zahtjeva žurnu prodaju oružja vladi Izraela” u vrijednosti oko 147,5 milijuna dolara, bez potrebe za uobičajenom revizijom Kongresa.

Ta je odluka “u nacionalnom interesu SAD-a”, dodaje agencija.

Blinken je zaobišao Kongres na sličan način i 9. prosinca kada je zatražio “hitno” odobrenje za prodaju svom izraelskom savezniku 13.981 granata od 120 mm za opremanje borbenih tenkova Merkava, uključenih u ofenzivu u Gazi protiv islamističkog Hamasa. Vrijednost te prodaje iznosila je 106,5 milijuna dolara.

Sukob u Gazi izazvan je najgorim pokoljem u povijesti Izraela. Izveli su ga teroristi Hamasa i ostalih islamističkih skupina 7. listopada na naselja i glazbeni festival na jugu Izraela, ubivši na brutalan način oko 1200 ljudi, uključujući najmanje 850 civila. Također su uzeli za taoce oko 240 Izraelaca i stranih državljana.

Izrael je odgovorio bombardiranjem enklave i pokretanjem kopnene ofenzive. Zdravstvene vlasti Gaze pod kontrolom Hamasa tvrde da je do sada u tom ratu poginulo 21.300 ljudi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari