Connect with us

BiH

Status kandidata za članstvo u EU blago poboljšao kreditni rejting BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina / Fena

Kreditni rejting Bosne i Hercegovine djelomice je poboljšan nakon što je ta zemlja u prosincu prošle godine stekla status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, potvrdila je u utorak Središnja banka BiH.

Međunarodna procjeniteljska agencija Standard and Poor’s (S&P) potvrdila je dosadašnji “B” kreditni rejting BiH, ali je kreditne izglede promijenila sa stabilnih na pozitivne.

Kreditni rejting “B” u biti je definiran kao špekulativni i označava države koje su trenutačno sposobne ispunjavati svoje obveze no postoji rizik da to neće moći činiti u budućnosti.

Kako su naveli dužnosnici Središnje banke BiH, analitičari Standard and Poor’s-a su blago poboljšanje kreditnog rejtinga za tu zemlju temeljili na procjeni kako je u proteklim mjesecima poboljšana politička stabilnost BiH, posebice stoga što je nakon izbora u listopadu 2022. brzo formirana nova vlast na državnoj razini.

Pozitivnim pokazateljem smatraju i to što je BiH sada u statutu države koja je kandidat za punopravno članstvo u EU.

Analize S&P prognoziraju kako će gospodarski rast u BiH u 2023. usporiti i iznosit će jedan posto, što je posljedica zbivanja u zemljama koje su joj ključni trgovinski partneri.

Prednost je pak što je javni dug zemlje potkraj 2022. bio na niskih 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuje se kako će na toj razini ostati do kraja 2023.

Prema ocjeni analitičara S&P, gospodarstvo BiH je pokazalo otpornost na vanjske šokove kao što su pandemija prouzročena koronavirusom, kao i nagli porast cijena roba nakon ruske agresije na Ukrajinu.

S&P snažno preporuča da BiH zadrži aranžman valutnog odbora, odnosno vezanje domaće valute konvertibilne marke uz euro, uz pokriće novčanih plasmana u čvrstoj valuti, što predstavlja važno ekonomsko sidro.

Prema navodima analitičara S&P-a, postoji mogućnost da kreditni rejting BiH bude povećan u narednih godinu dana ukoliko fiskalna situacija bude stabilna, a vanjski financijski izazovi umjereni.

Do smanjenja kreditnog rejtinga moglo bi pak doći u slučaju pojačanih političkih napetosti, posebice ukoliko bi to ugrozilo otplatu vanjskog duga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari