Pratite nas

Politika

Stazić: Donacija za mostarsku bolnicu, dok one u Hrvatskoj žive od kineskih donacija

Objavljeno

na

SDP-ov zastupnik u Hrvatskome saboru Nenad Stazić podsjetio je u srijedu kako je Hrvatska donirala 43 milijuna kuna mostarskoj bolnici te je istaknuo da je solidarnost u redu, ali je krivo vrijeme jer bolnice u Hrvatskoj, kako tvrdi, “žive od kineskih donacija”.

Solidarnost je u redu, ali sada nije pravo vrijeme za to, jer ne znamo koliko će kriza zbog koronavirusa još trajati, rekao je Stazić u saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Stazić (SDP): Ne znam zašto svećenik u Sirobuji nije već u Kongu 

Predloženi zakon je dobar, ali dolazi malo prekasno, ocijenio je Stazić i dodao da bi propisane kazne trebalo udvostručiti kad se vidi koliko se ljudi ponaša neodgovorno. Kazne trebaju biti vrlo stroge i moraju vrijediti za sve, pa i za vjerske zajednice jer ako Papa može držati misu u praznoj crkvi, mogu i ostali, rekao je Stazić.

S tim u vezi naveo je slučaj svećenika u Sirobuji, u blizini Splita, koji je služio mise unatoč zabrani javnog okupljanja. “Ne znam zašto ga biskup već nije poslao u Kongo jer tamo spada”, rekao je Stazić i upitao zašto se privremeno, u vrijeme koronakrize, ne suspendiraju Vatikanski ugovori za koje država izdvaja milijardu kuna na godinu.

Stazić je kritizirao ministra zdravstva Vilija Beroša zato što je dopustio procesiju uoči Uskrsa na Hvaru, ocjenjujući da je to bila pogrešna odluka koja šalje krivu poruku. Upitao je hoće li biti dopušteno i tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje u Maksimiru.

Hrelja (HSU): Novac je potrebniji zagrebačkim bolnicama stradalima u potresu

Silvano Hrelja (HSU) rekao je kako je na donaciju od 43 milijuna kuna iz mostarske bolnice odgovoreno kako to nije neki novac. Dodao je da je Vlada trebala opozvati tu svoju odluku i taj novac preusmjeriti u zagrebačke bolnice oštećene potresom.

Da je prekršena procedura jer ministar zdravstva od osnutka Stožera Civilne zaštite 20. veljače nije bio njegov član, smatra Ranko Ostojić (SDP), koji je upozorio kako Stožer nije zakonodavno tijelo i ne može donositi nezakonite odluke te da bi nezakonito ponašanje moglo imati ozbiljne posljedice.

Anka Mrak Taritaš  (Glas) rekla je kako se ide u donošenje predloženih izmjena i dopuna zakona s retroaktivnom primjenom jer postoji mogućnost da netko zbog donesenih odluka podnese tužbu za naknadu štete.

Goran Aleksić (Snaga) rekao je kako od Vlade očekuje da normalizira gospodarsku situaciju uz pridržavanje sigurnosnih mjera. Ocijenio je kako je hrvatsko društvo pred kolapsom. “Čekamo lijek ili cjepivo, no u međuvremenu je život stao i društvo to ne može izdržati i imat ćemo daleko teže posljedice”, upozorio je Aleksić.

Beroš: Hitna služba dobro funkcionira; prevezla 2881 koronapozitivnih i više od 24.000 negativnih 

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako se kronični i stariji bolesnici zbog koronavirusa ne uspijevaju othrvati bolesti i umiru s virusom (a ne od njega) koji je pogoršao njihovo zdravstveno stanje. Iznio je podatak da je hitna medicinska služba prevezla 2881 pacijenta pozitivnog na koronavirus i 24.314 negativnih, da je obavila 30.324 sanitetskih prijevoza, što, kako je rekao, dokazuje da dobro funkcionira.

Ustvrdio je kako su poduzete mjere pridonijele da imamo linearni, a ne eksponencijalni porast oboljelih. Izrazio je nadu da će donošenje izmjena i dopuna zakona pridonijeti da imamo zakonski okvir za sadašnju ugrozu i za buduće ugroze.

SDP-ov zastupnik u Hrvatskome saboru Gordan Maras najavio je žalbu Odboru za Ustav i Poslovnik jer drži da se sjednica vodi protivno Poslovniku. Saša Đujić (SDP), prosvjedujući zato što dvojici SDP-ovih zastupnika nije dopušten ulazak u sabornicu, zaradio je dvije opomene.

Predsjedatelj Furio Radin objasnio je da je vođenje sjednice mimo Poslovnika u izvanrednim okolnostima zbog koronakrize dogovoren među saborskim klubovima. (Hina)

Dr Ivica Granić: ‘Ostojićev ispad školski je primjer mentaliteta napuštene mosorske pojate’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Marijana Petir: Ne želim da ljevica dođe na vlast

Objavljeno

na

Objavio

Bivša europarlamentarka Marijana Petir istaknula je u utorak da na parlamentarne izbore izlazi kao nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici te naglasila kako se na sudu još uvijek bori za stranku HSS iz koje ju je, kako je rekla, izbacio predsjednik Krešo Beljak.

“Točno je da ću biti kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici. Na kraju krajeva, ja živim u Sisačko-moslavačkoj županiji i mislim da je to onda i pošten odnos prema mojim biračima jer oni znaju mene, ja znam njih i možemo računati ustvari jedni na druge”, rekla je Petir u Dnevniku HRT-a.

Potvrdila je da su joj i HDZ i Domovinski pokret ponudili suradnju i da su o tome razgovarali. Rekla je da je sa predsjednikom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom imala konstruktivne i prema budućnosti okrenute razgovore i da on želi dobro Hrvatskoj jednako kao i ona, ali se njihovi putevi kako to ostvariti i ciljevi i programi ipak ponešto u tom dijelu razlikuju.

Na pitanje što je na kraju presudilo u njezinoj odluci, što joj je ponudio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, Petir je odgovorila da je s Plenkovićem razgovarala o programima i projektima koji su važni za Hrvatsku, koji se podosta odnose i na sektor koji dugo prati, a to je poljoprivreda i ruralni razvoj. Smatra da u tom segmentu ima još puno posla za napraviti i da Hrvatska svoju poziciju kao države članice EU može tu iskoristiti tako da se, u suradnji s drugim državama, pomogne sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja i cijelom gospodarstvu.

Petir: Ne želim da ljevica dođe na vlast

Mislim da je ovo prijeloman trenutak za Hrvatsku i nikako ne bih željela svojim djelovanjem i svojim izlaskom na izbore pridonijeti da se glasovi od centra prema desno rasipaju. Znamo kakav izborni zakon imamo i da bi ti glasovi na kraju možda završili u rukama onih koje ne želim na vlasti. Mogu otvoreno reći da ne želim da ljevica dođe na vlast, poručila je Petir.

Na pitanje što se sad promijenilo budući da na izborima za Europski parlament nije htjela biti na listi HDZ-a, Petir je odgovorila da se tada od nje tražilo da se učlani u HDZ, što za nju nije bilo prihvatljivo.

Rekla je i da se još uvijek bori za HSS i to na Visokom upravnom sudu smatrajući da je sve što je napravio Krešo Beljak “sramotno, pogubno i vodi uništenju jedne od najstarijih stranaka u Hrvatskoj”.

“To je djelo ili nedjelo gospodina Beljaka i njegovog užeg tima koji su ustvari svi do jednog uhljebnici na listi SDP-a. SDP zna da oni ne vrijede sami po sebi ništa jer to vidite po broju glasova koje su osvojili – ja sam sama na europarlamentarnim izborima osvojila 48 tisuća glasova, a oni svi zajedno nisu bili u stanju osvojiti pet tisuća glasova. Dakle, oni SDP-u trebaju jer časno ime HSS-a u kolektivnom pamćenju hrvatskog naroda nešto znači i samo zbog toga dobivaju ta mjesta. Ali, to je izdaja i prodaja, i to je neoprostivo”, ustvrdila je Petir. (Hina)

Marijana Petir: Idem na izbore s HDZ-om

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ministar Medved: Spremni smo na snažan obračun sa svakim oblikom koruptivnih djelatnosti

Objavljeno

na

Objavio

‘Spremni smo na snažan obračun sa svakim oblikom koruptivnih djelatnosti’, kazao je Medved u RTL-u Danas

Odluka o izborima upravo je danas stupila na snagu, ulazimo u predizborno vrijeme, jedno od najturbulentnijih do sada.

U fokus afere “Vjetroelektrane” došao je ministar energetike Tomislav Ćorić nakon što se doznalo da je upravo on, mjeseci i pol po dolasku u ministarstvo, poništio rješenje kojim se traži nova procjena utjecaja na okoliš i dao za pravo investitoru vjetroelektrane.

No premijer Plenković poručuje: Ćorić nije uteg, dapače, bit će na HDZ-ovoj listi, dok pritom ponovno ulazi u žestok sukob s predsjednikom Milanovićem.

Premijer je u obilasku terena cijeli dan, a pratila ga je reporterka RTL-a Damira Gregoret koja je u RTL-u Danas razgovarala s zamjenikom predsjednika HDZ-a Tomom Medvedom.

Na početku, reporterka RTL-a pitala je Medveda kako će nakon svega ovoga sanirati štetu.

“Što se tiče odgovornosti, to je pojedinačna odgovornost, to se ne može povezivati s HDZ-om, ni s dužnostima koje su obnašale te osobe. HDZ je promptno reagirao. Organizacije kojima pripadaju će pokrenuti stegovni postupak. Isti dan je Vlada donijela odluku da se te osobe smijene s dužnosti. Spremni smo na snažan obračun sa svakim oblikom koruptivnih djelatnosti”, kazao je Medved.

Na pitanje zašto Damir Krstičević nije htio biti na listi u 10. izbornoj jedinici, Medved odgovara:

“Krstičević ostaje u HDZ-u. Podupirat će ministra Vilija Beroša. Poznato vam je da je uslijed nesreća kao odgovoran član HDZ-a iz moralnih razloga, iako ne zbgo odgovornosti, podnio ostavku… Apsolutno će dati potporu svim nositeljima lista”, jasno će Medved.

Prije 4 godine osvojio je gotovo 33 tisuće glasova… Hoće li Vili Beroš nadoknaditi Krstičevićev gubitak?

“Ja sam uvjeren da će kao i u svim drugim jedinicama, kolega Vili Beroš uz potporu svih biti pobjednik na izborima. General Markač neće biti na listi, ali daje punu podršku HDZ-u”, istaknuo je zamjenik predsjednika HDZ-a.

Medved će nositi listu u 7. izbornoj jedinici. S njim na listi bit će i Tomislav Ćorić čija se uloga proteklih dana problematizira i oko vjetroelektrana i oko memoranduma…

“Tomislav Ćorić je kolega, izrazito uspješan ministar, a cjelokupna lista za 7. izbornu jedinicu biti uskoro objavljena. Uvjeren sam da će svi na listama HDZ-a biti prepoznati, kao jamac rješavanja svih izazova pred nama”, poručio je na kraju razgovora za RTL Tomo Medved.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari