Pratite nas

Staziću, ako vam je do ćirilice u Vukovaru, popnite se na Vodotoranj…

Objavljeno

na

U Hrvatskom saboru napokon je počela rasprava o ćirilici u Vukovaru. A počela je tako da predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji su došli s galerije ovog visokog doma, samo slušati što će se govoriti, zabranili su da uđu u Sabor ako ne skinu majice na kojima je logotip njihova stožera. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa razliku od njih pojedini saborski zastupnici mogu dolaziti na sjednice kako hoće, čak i s “plišanim medvjedićima”, pa i gaćama (kao Laburisti) i to onda tijekom sjednice vješati za mikrofone koji se nalaze ispred njihovih fotelja. Ali, ime Vukovara, Grada junaka nije poželjno da se vidi čak ni na majicama. Bilo bi zanimljivo saznati tko je taj koji je naredio saborskoj straži da ne pusti istinske Junake, branitelje ovoga grada u zgradu – bez majica s istaknutim grbom. Branitelji su se snašli pa su okrenuli majice, pa im je riječ Vukovar bila bliže srcu. Međutim, kad je počela rasprava o ćirilici u Vukovaru većina, a poglavito ekstremno lijevi saborski zastupnici u svojim su raspravama, rječnikom loptogurača, promašili cijelu loptu! U tome je naročito prednjačio sveznajući Nenad Stazić koji se neprestano trudio držati lekcije onima u opoziciji (HDZ-), ali i onima na galeriji – Junacima Domovinskog rata iz Vukovara.

cirilicaSDP-ovci su uglavnom pričali i uvjeravali sve oko sebe da je ćirilica pismo kao i svako drugo, u čemu su dobrim dijelom i u pravu.

Međutim, ovdje je isključivo bilo riječ o ćirilici koja je došla u Vukovar sa srpskim i inim tenkovima, sa agresijom nad hrvatskim građanima. Uzalud su se HDZ-ovci  trudili da to shvate ekstremni ljevičari. Nitko u Vukovaru nema ništa protiv ćirilice, ona je bila i prije Domovinskog rata, ali ima protiv ćirilice s kojom su Srbi pisali smrtne presude nevinim hrvatskim građanima. Pa i presuda hrvatskom branitelju, Veljku Mariću, također je napisana na ćirilici. Kad je godinama Vukovar bio pod srpskom okupacijom tamo se isključivo pisalo – ćirilicom. Ono malo Hrvata koji su ostali u ovom okupiranom gradu, ako nisu znali ćirilicu nisu znali ni što potpisuju. Tijekom okupacije sve ulice i trgovi, nazivi državnih i privatnih tvrtki bili su napisani na ćirilici. Novine su također izlazile na ćirilici.

I sva djeca u školi obvezno su pisali ćirilicom, tako da u vrijeme okupacije onaj koji je pisao latinicom odmah je bio ustaša, fašista, provokator. I zbog toga Vukovarci, koje još nisu pobili, koji su uspjeli izbjeći metak, koji su ostali i dalje živjeti u Vukovaru, ne mogu smisliti ćirilicu koja ima miris agresije i okupacije. U tome je problem. Jedno je ćirilica u Vukovaru do devedesetih, a posve drugo od devedesetih. To nikako ekstremni ljevičari poput Stazića i sličnih ne mogu shvatiti, a kako će i shvatiti kad su u vrijeme rata “plesali Žikina kola”! Oni koji nisu sudjelovali u Domovinskome ratu, a danas su saborski zastupnici, ne bi se trebali pačati u ono što ne razumiju. Kad će na dnevnom redu biti partizanska crvena zvijezda petokraka, onda neka pričaju i pjene se koliko hoće, jer je to njihova tema, i njihovo područje, gdje se snalaze kao ribe u vodi.

Stoga je rasprava o ćirilici u Hrvatskom saboru sve razočarala. Ekstremne ljevičare što ništa nisu naučili niti shvatili, Vukovarce što su slušali kako se melje prazna slama, a HDZ-ovce kako onima drugima nikako ne mogu dokazati koliko je dva plus dva.

A živjeti se mora, s ćirilicom ili bez nje.

Međutim, dok je još živih hrvatskih branitelja u Vukovaru, u ovome gradu Junaka, ćirilica tamo ne će i ne smije stanovati, pa makar se Stazić i kompanija popnu i na Vodotoranj.

A s njegovog vrha, gospodine ili druže Staziću, poglavito se lijepo vidi – Ovčara!

Mladen Pavković/kamenjar.com/ilustracija:mprofaca.cro.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Jandroković: Predsjednica je vrlo jasno objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio je kako se slaže s predsjedničinom odlukom da pokojnom generalu Praljku ne oduzme odličja.

“Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka. Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem”, rekao je Jadnroković, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje zašto nije bio na komemoraciji u Lisinskom koju je organizirao Hrvatski generalski zbor prošlog tjedna, Jandroković se ponovno složio s Kolidnom Grabar Kitarović.

“Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”, rekao je.

Predsjednik Sabora smatra da hrvatska Vlada ne treba rekonstrukciju, te da nema najslabiju kariku, a zadovoljan je i suradnjom HDZ-a s HNS-om.

“Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.”, objasnio je svoja stajališta.

Što se tiče povratka Ivana Vrdoljaka, Jandroković smatra kako on može samo dodatno popraviti kvalitet odnosa između dvaju stranaka i suradnju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Novi premijer Poljske Mateusz Morawiecki: Moj san je učiniti Europu ponovno kršćanskom i ne popustiti ucjenama EU!

Objavljeno

na

Objavio

Poljski budući premijer Mateusz Morawiecki pozvao je Europsku uniju da se vrati u svojim “vrijednostima“ i kršćanskim korijenima.

Morawiecki, koji se ovog tjedna očekuje kao novi premijer Poljske izjavio je kako je njegov san bio “ponovno kristijanizirati EU” u intervjuu katoličkom kanalu Catholic Herald.

Poljska je “velika, ponosna nacija”, izjavio je Morawiecki, dodajući kako se neće podnijeti “ucjenu” europskih vođa.

Zanimljivo je da je Morawiecki katolik koji ima i dio židovskih korijena, čija je tetka spašena od holokausta.

Morawiecki ima 49 godina i trenutno je ministar financija. Prošlog četvrtka, u sklopu preustroja vlade, vladajuća stranka PIS izabrala ga kao zamjenu za premijerku Beatu Szydlo, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

U svom prvom intervjuu od imenovanja, Morawiecki je u petak priopćio katoličkim medijima: “Želimo promijeniti Europu. Moj san je učiniti je ponovno kršćanskom, jer, nažalost, na mnogim mjestima ljudi više ne pjevaju božićne pjesme, crkve su prazne i pretvaraju se u muzeje, a to je jako tužno.“, piše haretz.com

Morawiecki je već ranije ove godine otkrio svoje židovske korijene na svečanosti u čast Poljacima koji su spašavali Židove tijekom holokausta. Svečanost je održana u Varšavskom zoološkom vrtu, jer par koji je vodio zoološki vrt tijekom Drugog svjetskog rata sakrio je Židove da ih spasi od zločina nacista.

“Uvijek na takvim ceremonijama počnem razmišljati o vlastitoj priči svoje obitelji”, rekao je Morawiecki tom prigodom. “Moja teta Irena bila je Židov, preživjela je rat kao dijete od 10 godina. Do 16 godina ostala je s poljskom obitelji koja ju je spasila”. Također je rekao da nitko od spasitelja njegove tetke Irene nije prepoznat kao Pravednik među narodima u Yad Vashem. Još jedna teta, Romi, preživjela je holokaust bježeći iz Poljske i sada živi u Izraelu, rekao je Morawiecki, prenosi narod.hr

Stranka PIS usvojila je konzervativnu politiku u mnogim pitanjima, uključujući i povijesnu memoriju Poljske. Nastojati će zamijeniti nametnutu paradigmu da su mnogi Poljaci antisemiti koji su na neki način surađivali s nacistima s istinom o tome da su Poljaci žrtve nacista koji su masovno pomagali Židovima.

Sličnu stvar je dokazala Židovka dr. Esther Gitman za Hrvatsku koja je također lažno proglašavana antisemitskom pod utjecajem jugoslavenske promidžbe, što je potpuno suprotno istini jer u Hrvatskoj stvarnog antisemitizma je bilo uvijek vrlo malo, dok je Hrvata koji su spašavali Židove od rasnih progona bilo jako mnogo, tvrdi povjesničarka Gitman.

 

NEVIDLJIVI MILIJUN

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari