Pratite nas

Vijesti

Staziću, što si radio u ratu?

Objavljeno

na

Otkako je na vlasti Vlada Zorana Milanovića, za dobar dio građana se može reći da žive tri puta teže i u lošijim uvjetima nego u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata. Umjesto da su u protekle tri godine, koliko su na vlasti, rješavali životne probleme, oni su se uglavnom obračunavali unutar svojih redova, ili su pak krivicu svaljivali na svoje prethodnike, stranku HDZ-a, koju, bez ikakve odgovornosti, neprestano nazivaju “zločinačkom organizacijom”, a njene članove – kriminalcima.

U tome se poglavito ističe crvena perjanica koji se odaziva na ime Nenad Stazić, koji je vjerojatno doživio predinfarktno stanje kad je na izborima za predsjednika države pobijedila Kolinda Grabar Kitarović. Nu, još jedna godina i narod će reći što misli o Kukuriku koaliciji. Vjerujemo da će završiti u ropotarnici, a neodgovorni političari-amateri poput Stazića, ako će imati imalo srama, pokrit će se preko glave i zauvijek utihnuti.

Kad su Milanovićevi pijuni dolazili na vlasti uz ostalo su najavljivali da im je “strana svaka vrsta nepotizma, korupcije i partijskog kadroviranja”. Međutim, nije prošlo ni dva mjeseca, a oni su brzinom munje namjestili na sva važnija mjesta, od gospodarstva, policije, sudstva, nadzornih i inih odbora, pa do prosvjete sve svoje kadrove, bez obzira odgovaraju li ili ne zadatku kojeg su prihvatili. Za crvene je najvažnije da je “naš”.

Tek kad odu s vlasti čudom ćete se čuditi što su sve radili i koje su i kakve “kume i kumice” bili njihovi “asovi”, koji su pokazali i dokazali da jedino što znaju, a to je odvesti državu do provalije, do dna na kojem se i danas nalazimo. I, naravno, uzimati za sbe. Od njihova vođenja politike uistinu se ne vidi svjetlo u tunelu! Čak ni u sportu, a kamoli u gospodarstvu. A Stazić, koji je najpoznatiji po uvredama i klevetama, u zadnje vrijeme već je počeo sanjati i “bijele miševe”. Naime, on tvrdi da HDZ vraća i sebe i Hrvatsku u devedesete, i to na negativan način (sic!). Kad bi to bilo točno, a nije, onda nas je po takvoj “računici” SDP već vratio u “srednji vijek”. Stazić kaže:

Ovo što se događa mene zaista jako podsjeća na devedesete. Retorika HDZ-a je potpuno ista. Pa, u izbornom stožeru Kolinde Grabar Kitarović moglo se čuti da je s njom pobijedila i domoljubna Hrvatska. Kao da ona druga polovina birača koja je glasala za dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića nije domoljubna Pa što je to nego politika koja je bila dominantna devedesetih? – pita se crvena perjanica.

Na sve ono na što se osvrće Nenad Stazić, predstavnici HDZ-a odgovaraju da je on zadnja osoba koja može i smije govoriti o moralu i poštenju. Sjetimo se samo da je ljetovao za sedam kuna na Brijunima, da je slupao službeni automobil kad je odlazio u Koprivnicu tražiti donacije za privatno kazalište Rade Šerbedžije, da svakom loncu mora biti poklopac, ali i to da su njegove riječi prazne, kao mrtvo slovo na papiru. Što on uopće razumije, a još je k tome i potpredsjednik Hrvatskog sabora?

Govori da ga današnja retorika HDZ-a podsjeća na devedesete. Bilo bi zanimljivo ćuti što odgovara svojoj kćeri kad ga pita: Tata, što si radio u ratu? Dovoljno je pogledati njegov životopis, pa ćete se i sami uvjeriti da ga od devedesetih pa do 1997. (tada se tek uključio u Račanovu partiju) uistinu nije bilo “nigdje”. Nu, nije on i po tom pitanju usamljeni slučaj u Kukuriku koaliciji, ali je među najglasnijima. A glasan je jedino i isključivo zbog toga da ga se ne pita – iz kojih se razloga nije javio u obranu hrvatske Domovine, tim više što danas “kukuriče” da je i Hrvatska njegova domovina?

Ne razumije on ni prosvjed hrvatskih branitelja, za kojeg kaže da je potpuno nepotreban(sic!). Naime, čovjek ne zna je li bi se smijao ili plakao kad tako “visoko” pozicionirani političar ovaj problem ovako objašnjava:

Zamislite da pred Ministarstvo obrane dođe grupa časnika koja se smatra uvrijeđenim izjavama o stanju u oružanim snagama koje je tijekom kampanje davala Kolinda Grabar Kitarović. I da traže njenu ostavku i da će prosvjedovati dok se to ne dogodi. Što bi se dogodilo? Ministar obrane poslao bi vojnu policiju da ih ukloni, bili bi izvedeni pred Vojni sud i nečasno otpušteni iz oružanih snaga – rekao je Stazić (Novi list, 17. siječnja 2014.).

Vrijedi li i nakon ovoga s ovakvim čovjekom uopće polemizirati, tim više što te i ostale njegove izjave jedino i isključivo služe za zabavljanje naroda.

Bio je i na žalost ostao jedan od “klaunova” tzv. Kukuriku koalicije.

Nu, dok se razni stazići bave marginalnim stvarima, narod pati i gladuje. O tome “Kukurikovci” ne govore, a poglavito ne o svojim “slavnim” obećanjima. Nekoliko stotina tisuća ljudi nema posla, isto toliko ima račune u blokadi, oko trideset tisuća radi, a ne prima plaće, veliki broj naših građana ne može si priuštiti ni grijanje u zimi, djeca gladuju, mladi bježe iz države, umirovljenici kopaju po kantama za smeće, a hrvatski branitelji i stradalnici traže svoja prava i smjenu nesposobnog ministra i njegovih zamjenika u promrzlom šatoru u Savskoj 66 u Zagrebu.

Sva je sreća da je na ovim izborima pobijedila Kolinda Grabar Kitarović i da bivše komunjare barem tamo gdje je ona ne će se diviti “lijepoj partizanskoj kapi i krvavoj zvijezdi petokraki”.

Stoga, zbog te veličanstvene pobjede nije sretan samo izvrstan hrvatski glumac Božidar Alić. Sretni su i hrvatski branitelji i stradalnici koji su dali glas, kako kaže ovaj umjetnik, “protiv ove udbaške, srbofilske i četničke struje”, koja je, nadamo se, jednom zauvijek otplutala.

Ili se to nama samo tako čini.

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari