Pratite nas

BiH

Štedljivim usisivačem protiv Putina

Objavljeno

na

Hrvatska je već drugo ljeto u Europskoj uniji. Zlim jezicima koji kažu da se ništa nije promijenilo, osim što smo prije ulaska bili četiri godine u recesiji, a sada smo šest, stiže najbolji odgovor.

ariete-ecopowerPromijenile su se neke ključne stvari, tako tzv. običan čovjek od prošlog ponedjeljka u Uniji više ne može legalno kupiti usisavač jači od 1600 vata. Kako bismo pridonijeli spasu Zemlje od globalnog zagrijavanja, podove ćemo čistiti slabijim aparatima. Besmislenost te vijesti posebno se ističe u pozadini događaja u Ukrajini i oko nje koji pokazuju da Europska unija nije sposobna zaštititi svoje interese, ni politički, ni ekonomski, a kamoli vojno, već se sve više pokazuje kao nakupina nesposobnih birokrata koji se bave besmislicama, a nisu u stanju jasno artikulirati i slijediti svoj interes u vlastitu dvorištu. Fokusiranje na energetsku kap, dok ti pred nosom skreću čitave rijeke, ozbiljan je simptom idiotizma. Kome je bilo u interesu podržavati prosvjede u Kijevu i rušenje legalne, demokratski izabrane vlasti, što je na koncu dovelo do kaosa i cijepanja zemlje?

Ostaje dojam da su Amerikanci i EU Ukrajince “naložili”, a potom ostavili na cjedilu, bez Krima, a sve izglednije i bez proruskog istoka zemlje. Bezuba Unija, spremna podržavati američku borbu protiv Rusije do zadnjeg Ukrajinca, patetično udara sankcije Rusiji, koje će puno više pogoditi nju samu.

Rusi drže pipu plina kao glavno protuoružje, pa je najava novih sankcija odmah pokazala neslogu unutar Unije i njezinu nemoć za ikakvo ozbiljnije vanjskopolitičko djelovanje. Novim sankcijama oštro su se ‘usprotivile zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu. Slovački premijer Robert Fico nazvao je sankcije EU protiv Rusije “besmislenim i kontraproduktivnim” i zaprijetio je da će uložiti veto na dodatne mjere. U međuvremenu Rusija jača energetsku i širu gospodarsku suradnju s Kinom prema kojoj gradi novi plinovod. EU će na koncu ostati trajno odsječena od prirodnog energetskog zaleđa, definitivno marginalizirana i globalno irelevantna, kao američki privjesak. I to u boljem slučaju, jer je još uvijek moguć i nekontrolirani razvoj situacije.

kina rusija putinAko ostavimo po strani naknadnu pamet, veliki rat ni po čemu nije izgledao očekivaniji 1913. ili 1938. nego danas.

Ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej upozorava da je na pomolu ”veliki rat” s Rusijom u kojem bi mogle stradati desetine tisuća ljudi. Analize vojne spremnosti nekadašnjih europskih sila su poražavajuće. Europa je vojno nemoćna, u slučaju najcrnjeg scenarija ne zna se gdje bi skupila kopnene snage sposobne za sraz s ruskima, cinici komentiraju po gej prajdovima, veganskim restoranima i među volonterima po azilima za nezbrinute pse i mačke.

U danima kad se Europska unija nalazi pred možda najvećom energetskom krizom u svojoj povijesti, perverzno zvuči briga zbog usisavača koji troše previše energije. Od 1. rujna mogu se prodavati samo uređaji slabiji od 1600 vata, a taj prag će se dodatno sniziti 2017. na 900 vata. Osim toga, usisavači će se odsad klasificirati oznakama od “N’ do “G”, ovisno o energetskoj učinkovitosti.

Bit će okićeni istom etiketom kakvu viđamo na hladnjacima i perilicama, koji će upozoravati koliko su ekološki prihvatljivi. Kako je krenulo, možda će se za posjedovanje i uporabu takve strahote kao što je usisavač morati imati i oružni list. Statistike govore da prosječno europsko kućanstvo u prosjeku usisava sat vremena mjesečno. Sve i kad bi se novi, light usisavači koristili jednako toliko vremena, ušteđena energija ne bi posebno pridonijela spasu Planeta. No genijalci iz Bruxellesa nisu računali s time da će slabijim usisavačem ljudi vjerojatno usisavati dva puta dulje pa će se na kraju trošiti ista količina energije, uz dvostruki utrošak vremena.

Pobornici ove odluke kažu da će ona natjerati proizvođače da rade učinkovitije aparate, ali tržišna borba to ionako radi. Sigurno je samo jedno, kao i u slučaju “štednih” žarulja, tzv. zeleni aparati su puno skuplji. Najavljene su stoga i tužbe Europskom sudu pravde. Zabrana bilo čega pa i naizgled bezazlene stvari kao što je dobar, ali rastrošan usisavač, stvara nelagodu.

Svjedočimo sve većoj potrebi države, u ovom slučaju briselske birokracije da se petlja u privatni život građana i regulira sve i svašta, od duljine banane do snage usisavača. Smanjivanje prostora slobode pravda se ekološkim razlozima, a opsesija “energetskom učinkovitošću” prezentira se kao nova religija.

Gdje su joj granice i mora li sve biti maksimalno energetski učinkovito? Recimo, ja sam energetski neučinkovit čovjek od dva metra i sto kila. Krupniji čovjek u pravilu više jede, nosi veću odjeću, za čiju je proizvodnju utrošeno više energije.

Prijevozno sredstvo kojim se vozi na posao troši više nego u slučaju kolege od pedeset kilograma. Trebalo bi mi onda na čelo zalijepiti energetsku oznaku “G”. Što je s aktivnostima koje troše energiju, a nemaju svrhu održanja Planeta? Je li sljedeći korak zabrana sportskih natjecanja, džogiranja, plesa, jer troše energiju bez svrhe, a čovjek se još poslije mora tuširati, trošiti vodu, zagađivati okoliš šamponom, dezodoransom, a pri tome još i ogladni? Koji je smisao putovanja i nefunkcionalnog kretanja u prostoru općenito? Gledam u Zadru prošli tjedan golemi kruzer s tisućama njemačkih umirovljenika. Zašto ne sjede doma, umjesto što povećavaju entropiju?

 Zašto trošimo energiju tiskajući i čitajući novine pa i ovaj članak? Ljudski mozak nije nimalo “eco- friendly” organ, jer troši najviše energije, pa mu treba staviti oznaku “G”i ograničiti mu upotrebu, na čemu europska komisija izgleda aktivno i radi.

Maniji ekototalitarizma izgleda nema kraja. Kao što su britanske kućanice stvarale zalihe starih žarulja i međusobno ih dilale, možda i mi počnemo švercati žarulje od 100 vata iz još slobodne Hercegovine kao nekada duhan?

Možda će u tajnim laboratorijima ilegalno proizvoditi i dilati jaki usisavači, a moguće je da će vješti mehaničari na crno nabrijavati na veću snagu ove eko-mlitave.

ECO_FriendlyHoće li se razviti crno tržište ručki za tuš koje će propuštati više vode od tankog curka za koji je netko u Bruxelleseu procijenio da nam je dovoljan za kupanje? Je li slijedeći korak ograničavanje upotrebe usisavača… Npr  da ti se pojavi slika mrtvačke glave na usisavaču kad se približiš propisanom limitu, a preko njega da te opali elektrošok? Hoće li krajnja posljedica prohibicije jakih usisavača biti snižavanje higijenske razine europskih domova, dvostruki gubitak vremena na usisavanje ili je krajnji cilj povratak metli? Najbolji kontrolori su djeca, zato ih je važno na vrijeme indoktrinirati. Kao što je dječak Pavlik Trofimovič Morozov postao narodni junak u Sovjetskom Savezu kad je prijavio oca NKVD-u, ne bi me čudilo da u novom totalitarizmu djeca počnu cinkati roditelje ekološkoj policiji zato što su, na primjer, ostavili upaljeno svjetlo u prostoriji u kojoj nisu bili dulje od minute, dugo kuhali kavu, tuširali se češće od jednom mjesečno ili koristili više listića toalet papira od propisanog.

EU birokracija mjerka još tridesetak proizvoda, od sušila za kosu do aparata za kavu kojima bi se grijač automatski gasio nakon, u Bruxellesu određenog, vremena. Zašto se bakću takvim sitnicama? Kad su tako ekološki osviješteni, neka ograniče snagu automobila na recimo 90 konjskih snaga i uštedjelo bi se na tisuće puta više energije.

Ograničavanje nepotrebne potrošnje energije i rasipanja je svakako dobro došlo tamo gdje ima smisla. Sitničarenje na stvarima poput žarulja i usisavača, dok se zaobilaze golemi potrošači, samo je pokazatelj totalitarnog impulsa pod izlikom zaštite okoliša. Svaki totalitarizam, pa i ovaj u zametku, funkcionira na nabijanju osjećaja krivnje.

Uvjeravaju nas da smo svi krivi samim tim što smo živi. Ovu zemlju nismo baštinili, već smo tu neki uljezi koji troše resurse, vodu, zrak. Uništavali smo Zemlju, ubijali Bambija, otimali kruh afričkom djetetu svaki put kad smo palili svjetlo sa starom žaruljom, usisavali, pili vruću kavu, čitali novine i tuširali se pod jakim mlazom. Neka onda, umjesto što ga kore, gospoda upute posebnu ekološku zahvalnicu Putinu ako zavrne pipu ove zime i time nas natjera da je izguramo s trećinom plina koji smo trošili inače. Boravit ćemo u stanovima u džemperima, kaputima, kapama i rukavicama, a ne u kratkim rukavima kako smo nerazborito navikli ranije, ali ćemo zajednu zimu uštedjeti toliko energije Planetu da bismo ga cijelog mogli usisati najjačim neeuropskim usisavačem.  (Nino Raspudić/Večernji List)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zbog poteza SDA Dodik sazvao hitnu presicu: Ovo je kap koja je prevršila mjeru…

Objavljeno

na

Objavio

Dodik kaže da bi inicijativa za promjenu imena Republike Srpske mogla dovesti do “razdruživanja” BiH

Predsjedatelj i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je u srijedu kako je najava bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) da će tražiti ocjenu ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska uvod u nove sukobe u BiH koji bi mogli završiti potpunom paralizom države ali i njenim “razdruživanjem”.

Iz središnjice SDA u Sarajevu su ranije tijekom dana medijima dostavili priopćenje u kojemu su najavili kako će ovlašteni dužnosnici te stranke u tijelima vlasti podnijeti priziv Ustavnom sudu BiH i tražiti da se naziv Republike Srpske izmijeni jer on ne odražava ustavnu činjenicu po kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u tom entitetu.

Dodik je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo koju je tim povodom sazvao u Istočnom Sarajevu kazao kako je ova najava “kap koja je prevršila mjeru” i “nepotrebna provokacija” preko koje se ne može prijeći.

“Kada bude upućena ova inicijativa Ustavnom sudu ja ću prekinuti rad u Predsjedništvu BiH”, najavio je Dodik pojašnjavajući kako će prekinuti svaku komunikaciju s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem ukoliko on bude taj koji će u ime SDA podnijeti priziv Ustavnom sudu.

Dok se ovo stanje ne razjasni, kako je najavio, neće biti nikakvih pregovora sa SDA o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Kazao je kako je ovo najbolji put da se RS “istjera iz BiH” te je najavio kako će zbog ove krize pozvati sve predsjednike parlamentarnih političkih stranaka iz RS na dogovor o zajedničkom reagiranju te kako će o svemu raspravljati parlament RS i odlučiti o “adekvatnim mjerama” koje će stupiti na snagu čim se predmet nađe pred Ustavnim sudom.

“Ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH”, kazao je Dodik optuživši Bošnjake da “ne žele nikoga drugoga u BiH” te da su stoga majorizirali Hrvate na općim izborima provedenim prošle godine a sada pokušavaju ukinuti RS.

Dodik je rekao kako je RS ustavna kategorija pa se ne može ni prihvatiti priziv ali ne vjeruje Ustavnom sudu BiH pa ne isključuje da on o tome ipak raspravlja jer tamo odluke mogu donijeti tri strana i dva bošnjačka suca.

Tvrdi kako je RS pod tim imenom “međunarodno priznata” jer je kao takva potpisala sve anekse Daytonskog sporazuma te je predstavljala pregovaračku stranu.

“Ukidanje imena RS nama govori da mi nemamo što tražiti u BiH”, zaključio je Dodik.

Njegovim kritikama na račun SDA tijekom dana su se pridružili gotovo svi istaknutiji političari iz RS poput predsjednika entitetske Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića koji je kazao kako su nazivi entiteta utvrđeni u Daytonu 1995. pa bi promjena tih naziva označila rušenje ustava a time i BiH kao države.

“Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje ustava, nakon čega više nitko ne bi mogao predvidjeti razvoj situacije”, kazao je Čubrilović u Banjoj Luci.

Unatoč razlikama i stalnim sukobima s vladajućom strukturom i predstavnici oporbe u Republici Srpskoj u srijedu su reagirali na sličan način kao i dužnosnici na vlasti optuživši SDA da stvara kaos.

“Ovo je neodgovoran potez SDA koji će dovesti do blokade u radu institucija i u formiranju vlasti… SDA na ovaj način preuzima odgovornost za mogući kaos”, izjavio je predsjednik oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

(Hina)

 

SDA odlučila pokrenuti postupak ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

SDA odlučila pokrenuti postupak ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Stranka demokratske akcije (SDA) odlučila je pokrenuti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine postupak ocjene ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska, potvrđeno je u srijedu iz središnjice najveće bošnjačke stranke u BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima SDA navodi kako će postupak preispitivanja ustavnosti naziva RS povesti stranački dužnosnici u tijelima vlasti, koji su ovlašteni podnositi apelacije Ustavnom sudu.

Takvo pravo ima, primjerice, aktualni bošnački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Inicijativa koja će bez dvojbe potaknuti nove političke prijepore u BiH na tragu je činjenice da su u oba bosanskohercegovačka entiteta, pa tako i u RS-u, sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, no u praksi vlasti u RS-u, a posebice Milorad Dodik, inzistiraju na tvrdnjama kako je to zapravo “država srpskog naroda”.

“Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata.

Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po načelu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu BiH”, stoji u obrazloženju SDA-ove inicijative.

SDA podsjeća kako je Ustavni sud BiH još 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti naroda, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sustavima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.

“Entitet RS postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni”, naveo je SDA.

Upravo na temelju apelacije predsjednika SDA Bakira Izetbegovića Ustavni sud je 2015. godine proglasio neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske, uz ocjenu kako taj datum diskriminira Hrvate i Bošnjake kao konstitutivne narode u tom entitetu.

(Hina)

 

 

Fahir Burejić: Živ sam zahvaljujući Hrvatima

 

 

 

 

Bakir Izetbegović: ‘I mi morati povlačiti poteze kakve do sada nismo povlačili’

 

 

 

Davor Marijan: Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari