Pratite nas

BiH

Štedljivim usisivačem protiv Putina

Objavljeno

na

Hrvatska je već drugo ljeto u Europskoj uniji. Zlim jezicima koji kažu da se ništa nije promijenilo, osim što smo prije ulaska bili četiri godine u recesiji, a sada smo šest, stiže najbolji odgovor.

ariete-ecopowerPromijenile su se neke ključne stvari, tako tzv. običan čovjek od prošlog ponedjeljka u Uniji više ne može legalno kupiti usisavač jači od 1600 vata. Kako bismo pridonijeli spasu Zemlje od globalnog zagrijavanja, podove ćemo čistiti slabijim aparatima. Besmislenost te vijesti posebno se ističe u pozadini događaja u Ukrajini i oko nje koji pokazuju da Europska unija nije sposobna zaštititi svoje interese, ni politički, ni ekonomski, a kamoli vojno, već se sve više pokazuje kao nakupina nesposobnih birokrata koji se bave besmislicama, a nisu u stanju jasno artikulirati i slijediti svoj interes u vlastitu dvorištu. Fokusiranje na energetsku kap, dok ti pred nosom skreću čitave rijeke, ozbiljan je simptom idiotizma. Kome je bilo u interesu podržavati prosvjede u Kijevu i rušenje legalne, demokratski izabrane vlasti, što je na koncu dovelo do kaosa i cijepanja zemlje?

Ostaje dojam da su Amerikanci i EU Ukrajince “naložili”, a potom ostavili na cjedilu, bez Krima, a sve izglednije i bez proruskog istoka zemlje. Bezuba Unija, spremna podržavati američku borbu protiv Rusije do zadnjeg Ukrajinca, patetično udara sankcije Rusiji, koje će puno više pogoditi nju samu.

Rusi drže pipu plina kao glavno protuoružje, pa je najava novih sankcija odmah pokazala neslogu unutar Unije i njezinu nemoć za ikakvo ozbiljnije vanjskopolitičko djelovanje. Novim sankcijama oštro su se ‘usprotivile zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu. Slovački premijer Robert Fico nazvao je sankcije EU protiv Rusije “besmislenim i kontraproduktivnim” i zaprijetio je da će uložiti veto na dodatne mjere. U međuvremenu Rusija jača energetsku i širu gospodarsku suradnju s Kinom prema kojoj gradi novi plinovod. EU će na koncu ostati trajno odsječena od prirodnog energetskog zaleđa, definitivno marginalizirana i globalno irelevantna, kao američki privjesak. I to u boljem slučaju, jer je još uvijek moguć i nekontrolirani razvoj situacije.

kina rusija putinAko ostavimo po strani naknadnu pamet, veliki rat ni po čemu nije izgledao očekivaniji 1913. ili 1938. nego danas.

Ukrajinski ministar obrane Valerij Geletej upozorava da je na pomolu ”veliki rat” s Rusijom u kojem bi mogle stradati desetine tisuća ljudi. Analize vojne spremnosti nekadašnjih europskih sila su poražavajuće. Europa je vojno nemoćna, u slučaju najcrnjeg scenarija ne zna se gdje bi skupila kopnene snage sposobne za sraz s ruskima, cinici komentiraju po gej prajdovima, veganskim restoranima i među volonterima po azilima za nezbrinute pse i mačke.

U danima kad se Europska unija nalazi pred možda najvećom energetskom krizom u svojoj povijesti, perverzno zvuči briga zbog usisavača koji troše previše energije. Od 1. rujna mogu se prodavati samo uređaji slabiji od 1600 vata, a taj prag će se dodatno sniziti 2017. na 900 vata. Osim toga, usisavači će se odsad klasificirati oznakama od “N’ do “G”, ovisno o energetskoj učinkovitosti.

Bit će okićeni istom etiketom kakvu viđamo na hladnjacima i perilicama, koji će upozoravati koliko su ekološki prihvatljivi. Kako je krenulo, možda će se za posjedovanje i uporabu takve strahote kao što je usisavač morati imati i oružni list. Statistike govore da prosječno europsko kućanstvo u prosjeku usisava sat vremena mjesečno. Sve i kad bi se novi, light usisavači koristili jednako toliko vremena, ušteđena energija ne bi posebno pridonijela spasu Planeta. No genijalci iz Bruxellesa nisu računali s time da će slabijim usisavačem ljudi vjerojatno usisavati dva puta dulje pa će se na kraju trošiti ista količina energije, uz dvostruki utrošak vremena.

Pobornici ove odluke kažu da će ona natjerati proizvođače da rade učinkovitije aparate, ali tržišna borba to ionako radi. Sigurno je samo jedno, kao i u slučaju “štednih” žarulja, tzv. zeleni aparati su puno skuplji. Najavljene su stoga i tužbe Europskom sudu pravde. Zabrana bilo čega pa i naizgled bezazlene stvari kao što je dobar, ali rastrošan usisavač, stvara nelagodu.

Svjedočimo sve većoj potrebi države, u ovom slučaju briselske birokracije da se petlja u privatni život građana i regulira sve i svašta, od duljine banane do snage usisavača. Smanjivanje prostora slobode pravda se ekološkim razlozima, a opsesija “energetskom učinkovitošću” prezentira se kao nova religija.

Gdje su joj granice i mora li sve biti maksimalno energetski učinkovito? Recimo, ja sam energetski neučinkovit čovjek od dva metra i sto kila. Krupniji čovjek u pravilu više jede, nosi veću odjeću, za čiju je proizvodnju utrošeno više energije.

Prijevozno sredstvo kojim se vozi na posao troši više nego u slučaju kolege od pedeset kilograma. Trebalo bi mi onda na čelo zalijepiti energetsku oznaku “G”. Što je s aktivnostima koje troše energiju, a nemaju svrhu održanja Planeta? Je li sljedeći korak zabrana sportskih natjecanja, džogiranja, plesa, jer troše energiju bez svrhe, a čovjek se još poslije mora tuširati, trošiti vodu, zagađivati okoliš šamponom, dezodoransom, a pri tome još i ogladni? Koji je smisao putovanja i nefunkcionalnog kretanja u prostoru općenito? Gledam u Zadru prošli tjedan golemi kruzer s tisućama njemačkih umirovljenika. Zašto ne sjede doma, umjesto što povećavaju entropiju?

 Zašto trošimo energiju tiskajući i čitajući novine pa i ovaj članak? Ljudski mozak nije nimalo “eco- friendly” organ, jer troši najviše energije, pa mu treba staviti oznaku “G”i ograničiti mu upotrebu, na čemu europska komisija izgleda aktivno i radi.

Maniji ekototalitarizma izgleda nema kraja. Kao što su britanske kućanice stvarale zalihe starih žarulja i međusobno ih dilale, možda i mi počnemo švercati žarulje od 100 vata iz još slobodne Hercegovine kao nekada duhan?

Možda će u tajnim laboratorijima ilegalno proizvoditi i dilati jaki usisavači, a moguće je da će vješti mehaničari na crno nabrijavati na veću snagu ove eko-mlitave.

ECO_FriendlyHoće li se razviti crno tržište ručki za tuš koje će propuštati više vode od tankog curka za koji je netko u Bruxelleseu procijenio da nam je dovoljan za kupanje? Je li slijedeći korak ograničavanje upotrebe usisavača… Npr  da ti se pojavi slika mrtvačke glave na usisavaču kad se približiš propisanom limitu, a preko njega da te opali elektrošok? Hoće li krajnja posljedica prohibicije jakih usisavača biti snižavanje higijenske razine europskih domova, dvostruki gubitak vremena na usisavanje ili je krajnji cilj povratak metli? Najbolji kontrolori su djeca, zato ih je važno na vrijeme indoktrinirati. Kao što je dječak Pavlik Trofimovič Morozov postao narodni junak u Sovjetskom Savezu kad je prijavio oca NKVD-u, ne bi me čudilo da u novom totalitarizmu djeca počnu cinkati roditelje ekološkoj policiji zato što su, na primjer, ostavili upaljeno svjetlo u prostoriji u kojoj nisu bili dulje od minute, dugo kuhali kavu, tuširali se češće od jednom mjesečno ili koristili više listića toalet papira od propisanog.

EU birokracija mjerka još tridesetak proizvoda, od sušila za kosu do aparata za kavu kojima bi se grijač automatski gasio nakon, u Bruxellesu određenog, vremena. Zašto se bakću takvim sitnicama? Kad su tako ekološki osviješteni, neka ograniče snagu automobila na recimo 90 konjskih snaga i uštedjelo bi se na tisuće puta više energije.

Ograničavanje nepotrebne potrošnje energije i rasipanja je svakako dobro došlo tamo gdje ima smisla. Sitničarenje na stvarima poput žarulja i usisavača, dok se zaobilaze golemi potrošači, samo je pokazatelj totalitarnog impulsa pod izlikom zaštite okoliša. Svaki totalitarizam, pa i ovaj u zametku, funkcionira na nabijanju osjećaja krivnje.

Uvjeravaju nas da smo svi krivi samim tim što smo živi. Ovu zemlju nismo baštinili, već smo tu neki uljezi koji troše resurse, vodu, zrak. Uništavali smo Zemlju, ubijali Bambija, otimali kruh afričkom djetetu svaki put kad smo palili svjetlo sa starom žaruljom, usisavali, pili vruću kavu, čitali novine i tuširali se pod jakim mlazom. Neka onda, umjesto što ga kore, gospoda upute posebnu ekološku zahvalnicu Putinu ako zavrne pipu ove zime i time nas natjera da je izguramo s trećinom plina koji smo trošili inače. Boravit ćemo u stanovima u džemperima, kaputima, kapama i rukavicama, a ne u kratkim rukavima kako smo nerazborito navikli ranije, ali ćemo zajednu zimu uštedjeti toliko energije Planetu da bismo ga cijelog mogli usisati najjačim neeuropskim usisavačem.  (Nino Raspudić/Večernji List)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bolnica u Novoj Biloj je simbol Hrvata, ne samo središnje Bosne, nego svih Hrvata diljem svijeta

Objavljeno

na

Objavio

U središnjoj Bosni otvoren novi dio bolnice koju je sufinancirala Hrvatska

Novoizgrađeni dio bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u mjestu Novoj Biloj kod Viteza, koju je sufinancirala i hrvatska vlada, u srijedu su zajedno otvorili predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović, ravnatelj te bolnice Velimir Valjan i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Izgradnjom novoga dijela dobivaju se prošireni kapaciteti koji će omogućiti nove usluge građanima u bolnici koja je nastala u jeku najtežeg rata u središnjoj Bosni.

“Ovo je strateški interes hrvatskog naroda na najvišoj razini u BiH, odnosno Republike Hrvatske kad je u pitanju odnos prema BiH. Ja sam duboko uvjeren da je danas mnogo lakše nego što je bilo prije“, rekao je predsjednik HNS-a Čović zahvalivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na potpori u izgradnji novoga dijela bolnice.

„Zajedno gradimo život u svakom dijelu gdje žive Hrvati, jer ovo je naša domovina Bosna i Hercegovina, posebno ovdje u našoj središnjoj Bosni“, dodao je Čović.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, koji je bio i izaslanik premijera Plenkovića, istaknuo je kako je izgradnja bolnice vrlo važan segment opstanka i opstojnosti Hrvata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine. Najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.

Nakon svečanog otvaranja predstavljena je i monografija bolnice u Novoj Biloj autora Zvonimira Čilića.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Izetbegović: Ukoliko se ne reagira odlučno na provokacija iz Republike Srpske u BiH je svašta moguće

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kako su mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini opasno ugroženi stalnim provokacijama koje dolaze iz Republike Srpske te je najavio kako će stoga Federacija BiH poduzeti sve potrebne mjere kako bi na to odgovorila, uključujući tu uspostavu pričuvnog sastava policijskih snaga i to dvostruko većeg nego što ga planiraju uvesti u drugom entitetu

“Smatram da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Mi nismo sretni što se dovodimo u tu situaciju i što nas prisiljavaju da reagiramo. Na jedan ćemo uvijek odgovoriti sa dva, kada je riječ o FBiH, duplo više ćemo imati rezervnih policajaca, mi to možemo izdržati. Želimo jačati tu policiju, vježbati, opremati je, raditi općenito na jačanju tog korpusa”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je u srijedu objavio portal Klix.

Izetbegović je konstatirao kako posebice Bošnjaci tu nemaju puno izbora jer nakon svega kroz što su prošli u ratu od 1992. do 1995. godine ne smiju dopustiti da im se ponove neke stvari.

“Slabost priziva silnike, a snaga ih obeshrabruje”, kazao je lider najveće bošnjačke stranke u BiH koji je ujedno predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH.

Na pitanje jesu li u BiH mogući novi oružani sukobi odgovorio je konstatacijom kako će to ovisiti o načinu na koji će se na postojeće ugroze koje dolaze iz RS reagirati. Ocijenio je kako vlasti u RS-u predvođene Miloradom Dodikom stalnim provokacijama poput relativiziranja presude Radovanu Karadžiću, crtanja novih karata i separatističkim prijetnjama zapravo žele iskušati reagiranje i međunarodne zajednice ali i “domoljuba u BiH”.

Bude li odgovor na te provokacije slab, svašta je moguće, upozorio je Izetbegović.

Komentirajući odugovlačenje s uspostavom vlasti u BiH na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine Izetbegović je ustvrdio kako će to ipak uskoro biti riješeno te da će novo Vijeće ministara BiH kao i vlada Federacije BiH biti uspostavljeni u svibnju.

Ustvrdio je i kako SDA neće odustati od toga da “u paketu” bude aktiviran i godišnji nacionalni plan reformi (ANP) bitan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) čemu se odlučno protivi Dodik ali i sve političke stranke koje dolaze iz RS.

“Detalje vam neću govoriti, ali vam kažem bit će i Vijeće ministara i aktivacija godišnjeg nacionalnog plana”, bio je izričit Izetbegović.

Na pitanje o odnosu kojega sada ima prema gradnji Pelješkog mosta Izetbegović je odgovorio kako nitko u BiH nije ni želio zaustaviti taj projekt jer je on i europski i jer znači povezivanje teritorija a dodao je kako BiH samo želi zaštititi svoja prava, prije svega ratificiranjem sporazuma o granici s Hrvatskom kojega su svojedobno potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

“Hrvatska je to dužna napraviti. To je određeno specijalnim odlukama UN-a. Nama mora biti omogućen nesmetan prolazak velikih brodova. U Predsjedništvu BiH se radi da se postigne konsenzus o tom pitanju”, kazao je Izetbegović. Konstatirao je kako Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH iako “ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH”, ponekad se ponaša paternalistički, a nekad ignorira interese BiH dok s druge strane podržava NATO i EU put BiH.

“U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg”, bio je Izetbegovićev zaključni komentar odnosa Hrvatske i BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari