Pratite nas

Štefan Fuele: ‘Sramota je da dolazi do ovakvog neuspjeha!’

Objavljeno

na

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele ocijenio je u Sarajevu “sramotnim” to što političari u Bosni i Hercegovini nisu u stanju postići dogovor o provedbi presude “Sejdić-Finci” najavivši svoje odustajanje od višemjesečnog posredovanja u pregovorima o tom pitanju kao i novi paket mjera što ih Europska unija nudi kao pomoć u provedbi drugih reformi dok se čeka na rješavanje ovog pitanja.

[quote]”Sramota je da dolazi do ovakvog neuspjeha”, kazao je Fuele koji je u ponedjeljak u Sarajevu više od osam sati bez uspjeha posredovao u pregovorima čelnika sedam najutjecajnijih parlamentarnih stranaka u BiH o načinu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.[/quote]

“Ja sam zaključio svoj angažman na ovom pitanju”, kazao je Fuele istaknuvši kako je sada na institucijama BiH da preuzmu odgovornost.

Nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te predsjednicima vlada Federacije BiH Nerminom Nikšićem i Republike Srpske Željkom Cvijanović Fuele je neuspjeh sastanka održanog dan ranije okvalificirao kao “iznimno razočaravajući”.

“Provedba presude (Sejdić-Finci) nije umjetno pitanje, nego je to međunarodna obveza BiH”, kazao je Fuele dodajući kako je to ujedno ključ napretka BiH ka EU. Podsjetio je kako o tome ovisi podnošenje molbe BiH za priznavanje statusa kandidata za članstvo u EU. Riječ je o provedbi presude Europskog suda kojom se treba osigurati ravnopravnost nacionalnih manjina u izbornom procesu, no način primjene dugo je vremena već predmet sporenja među političarima u BiH.

“Mitom” je nazvao tvrdnje kako je ovo “virtualno pitanje” ustvrdivši kako provedba presude zapravo bitno utječe na život građana BiH, a ujedno je “most između Daytona i Bruxellesa”.

“Sinoć su neki učinili sve što su mogli, a neki su govorili, no nisu učinili nikakav iskreni napor”, kazao je Fuele no nije izravno imenovao one koji nisu željeli dogovor. Dodao je kako su tijekom pregovora “neki pokušavali uključiti i druge teme” koje se ne tiču same presude.

“Ovo nije bio moj, nego neuspjeh političara BiH”, ustvrdio je Fuele podsjećajući na cijeli niz “besanih noći” tijekom kojih se pregovaralo, a u tome su sudjelovali i predstavnici drugih institucija poput Vijeća Europe, ali i američke administracije.

Fuele je suglasan da u BiH postoje i važnija pitanja od presude “Sejdić-Finci” no rješavanje tog pitanja ostaje preduvjet za primjenu drugih mehanizama koje EU ima a pomogli bi rješavanju i tih ostalih problema.

Za razliku od ocjene razgovora s političarima u BiH, Fuele je “vrlo konstruktivnim” ocijenio one vođene s predstavnicima civilnog društva u BiH i sudionicima plenuma građana u Sarajevu i Tuzli. “Jasno je da politički sustav u BiH mora postati odgovorniji prema građanima”, kazao je Fuele.

Političare u BiH pozvao je da zahtjeve građana ne ignoriraju i da ih slušaju, kao i da se izbjegne svako nasilje koje bi prouzročilo daljnje pogoršavanje stanje.

Po Fueleovim riječima, sada su na dnevnom redu “tri nove inicijative” kroz koje će se EU nastaviti angažirati u BiH. Prva je jačanje “gospodarskog upravljanja” zemljom i to je inicijativa koja će formalno biti pokrenuta idućeg tjedna.

[quote]”Pomoći ćemo BiH da pripremi državni program za gospodarske reforme”, kazao je Fuele dodajući kako to znači nastojanje da se potakne rast na planu transporta, telekomunikacija i energetike kako bi se ojačala konkurentnost BiH te rast njezina gospodarstva i zapošljavanje. Sve to bi opet trebalo biti povezao s provedbom IPA programa.[/quote]

“Drugo je uspostava zajedničke radne skupine BiH i EU koja bi trebala ubrzati provedbu projekata što ih financira Unija”, kazao je Fuele podsjetivši kako je riječ o programima vrijednim gotovo 400 milijuna eura. Od toga bi trebale uslijedile izravne koristi, posebice za malo i srednje poduzetništvo ali i jačanje pravosudnog sustava, drži Fuele.

“Treće, ponudili smo proširiti dijalog o pravosuđu na neke od elemenata poglavlja 23 zajedničke stečevine EU, a posebice na borbu protiv korupcije. EU kani u to uključiti strukture civilnog društva. Prvi sastanak na tom planu trebao bi uslijediti početkom ožujka”, poručio je Fuele.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari