Pratite nas

Komentar

Stepinac kao most dijaloga između Istoka i Zapada

Objavljeno

na

Može li mješovita komisija postati drugo Stepinčevo čudo!?

[ad id=”93788″]

Kakav čovjek je bio Alozije Stepinac najzornije pokazuje njegova poznata i često citirana rečenica, napisana još 1943. godine, ne slučajno te ratne 1943. kada su se i u Europi i u svijetu događali najveći zločini i čovjeka i nad čovjekom: ”Svatko, bez obzira na rasu ili narodnost, ili bez obzira na druge razlike, nosi u sebi pečat, obilježje Boga Stvoritelja i ima svoja vlastita prava u koja nitko ne smije dirati i ograničavati ih silom”.

Piše: Grgo Mikulić

Bilo je to vrijeme kada se i za daleko blaže riječi i za najbezazleniju kritiku vlasti gubila glava. Zapravo je divno čudo kako je i on sam preživio. Govoriti protiv onoga što vlast radi i spašavati one kojima je vlast radila o glavi, i osobito u ono zlosretno vrijeme, nijedna vlast i nikada nije dopuštala niti u miru, a kamoli u ratnom vremenu.

To što je nadbiskup Stepinac preživio, može se otvoreno prepisati samo i izravno Duhu Svetome kako bi do kraja izvršio svoje životno poslanje.

Kada Bog izravno intervenira u život ljudi, tko je taj što može stati na put Naumu Njegovu, tko li Mu može reći „ne ću“, iliti odustati prije nego li poslanje u potpunosti izvrši.

Primjera za to kroz povijest ima i previše.

Svega toga je bio svjestan i sam Stepinac. Zbog toga i jeste bez straha onako govorio i radio, iako same okolnosti niti su bile tome naklonjene, niti su to dopuštale.

Svačiji život, djela, pokažu što je tko mislio i u što je vjerovao, a smrt je zapravo odgovor na sva životna pitanja. Za pitanja nitko ne će žrtvovati svoj život, tek za odgovor se umire.

Kardinal Stepinac je 28. svibnja 1957. u Krašiću zapisao:„Želim, naime, i poslije svoje smrti činiti sve što mogu, da otklonim od vas opasnosti koje vam prijete i da povećam vašu sreću, koliko je to moguće u ovoj suznoj dolini“.

Ovakvu rečenicu može napisati samo čovjek koji vjeruje, istinski vjeruje u Boga, u život i poslije tjelesne smrti, u uskrsnuće i vlastito poslanje u ovome životu.

Stvari koje su se događale poslije njegove smrti, koje se i još uvijek događaju, a u izravnoj su svezi s njime, za neke imamo i materijalne dokaze, za druge ne, najzorniji su dokaz kako

Stepinac, iako tijelom mrtav, i danas čini stvari o kojima je još za života govorio i za kojima je čeznuo.

Čudotvorno ozdravljenje Marijane Brkan od cerebralne paralize, a po zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca potvrdila je liječnička komisija. Liječničko mišljenje potvrdila je i teološka komisija u Vatikanu. Majka Marijane Brkan, naime, uzela je kćer iz bolnice i odnijela je na Stepinčev grob gdje mu se zavjetovala, nakon čega je Marijana ozdravila.

Danas kada su se tako ispunili svi uvjeti za njegovo proglašenje svetim, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i predsjednika Srbije Tomislav Nikolić pokušavaju zaustaviti kanonizaciju pišući protestna pisma u Vatikan.

Kako bi pokazao ekumensku dobru volju, a i znak poštovanja, usprkos svemu, Papa oformljuje mješovitu komisiju.

Cilj radne grupe, mješovite komisije, pod okriljem Svete Stolice, nije miješanje u proces kanonizacije, jer on je praktički svršen, a i unutarnja je stvar Katoličke crkve, već upoznavanje s činjenicama onih koji nedovoljno poznaju činjenice, znači purifikacija memorije, čišćenje neistina i nataloženih laži iz našega pamćenja.

Nema pomirenja, bez pročišćenja i osobnoga i kolektivnoga.

Kraljevstvo Nebesko dolazi samo tamo gdje je proces pročišćenja počeo i u onoj mjeri u kojoj je taj proces uznapredovao.

Uzalud je moliti …„dođi Kraljevstvo Tvoje“… ako se nismo prepustili procesu pročišćenja, uzalud je moliti …“i otpusti nam duge naše“ ako i sami ne otpuštamo dužnicima našim.

Pretpostavka oprosta je moliti za oprost.

Da bi se uopće došlo do svijesti o potrebi zamolbe za oprost, i čovjeka i Boga, pretpostavka je biti svjestan pogrješke.

Kako bi se postalo svjestan istine, pogrješke, potrebno je spoznati istinu.

Za spoznati istinu, treba istraživati i biti otvoren za nju, ma kakva ona bila, bez predrasuda, bez skrivenih ciljeva.

Cilj i svrha mora bit istina, samo istina i ništa drugo.

Cilj proglašenja nekoga svetim nije proglasiti ga bezgrješnim, jer svi znamo kako takvi ne postoje među običnim zemaljskim ljudima.

No, svi znamo kako postoje neki između nas koji su se svojim životom potvrdili kao uzori.

To je cilj proglašenja nekoga blaženim ili svetim, a ne predstaviti ga kao bezgrješna.

Prema tome, nitko proglašenjem Stepinca svetim ne želi proglasiti ga bezgrješnim, nego uzorom vjere i vjernosti, a što je on svojim životom najzornije potvrdio.

Istina se spoznaje razgovorom, dijalogom.

Neznanje je uvijek stvaralo predrasude, a predrasude su često u povijesti bile uzrokom mnogih netrpeljivosti, sukoba i ratova.

Istina će nas, tako i time, osloboditi.

Upoznavanje je temelj svakoga razumijevanja i pomirenja, te tako i zalog budućega suživota,

ne samo na ovim nama bližim prostorima, nego i na cijelomu svijetu.

Mješovita komisija je izvanredna prigoda za dijalog, za upoznavanje s činjenicama i s okolnostima u kojima je Alojzije Stepinac radio i živio.

Ako tako bude, pa istina ispliva i bude prihvaćena, a ima izgleda, Alojzije Stepinac bi mogao postati praktički zaglavni kamen u mostu dijaloga između Istoka i Zapada, i ne samo u vjerskom nego i u nacionalnom smislu.

A ako se to dogodi, a prigoda jeste, čudesna prigoda ili se to tako samo meni čini, mješovita komisija bi mogla postati zapravo drugo Stepinčevo čudo.

Grgo Mikulić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije…

Objavljeno

na

Objavio

Ivo Goldstein i dalje jaše na svom znanstvenom Šarcu, rujno vino pije. Pola pije, pola Šarcu daje.

Osvrćući se na predstojeću komemoraciju u Jasenovcu, a nakon javne promocije nevjerojatne izmišljotine tzv.drobilice kostiju, Goldstein tvrdi da je u Hrvatskoj nakon izbacivanja Titove biste gotovo završena ustašizacija, a pita se kakvo smo mi to društvo koje se ne može dogovoriti oko temeljnih činjenica? Njemu je činjenica – drobilica!

Pravo je pitanje – kakvo smo mi to društvo kada takvi kao on presudno utječu na formiranje svijesti i normativa, kada takve kao on financira država i štiti njihovo višegodišnje agresivno opravdavanje zločina protiv hrvatskog naroda, posve otvoreno zagovarajući povijesno pravo pobjednika rata na odmazdu nad poraženima?

Uz to, ključno je pitanje danas u Hrvatskoj – smije li hrvatski narod dopuštati da se Goldstein i slični i nakon uspostave samostalne Hrvatske osjećaju i ponašaju kao pobjednici? Od odgovora na ovo pitanje ovisi u velikoj mjeri budućnost hrvatskog naroda, komentirao je novinar i kolumnist Projekta Velebit, Marko Ljubić

 

Ivo Goldstein očito mnogo čita, a nažalost malo razumije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Beljak objasnio zašto je izbrisao tvit o Srbiji i Vučiću

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-Krešo Beljak kazao je kako je mislio da je situacija s prosvjedima mnogo drugačija

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak podignuo je u nedjelju prašinu na Twitteru objavom potpore prosvjedu u Beogradu. ‘Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!!’, napisao je. Zbog čega je objavu ubrzo obrisao objasnio je u emisiji Hrvatskog radija ‘Oporbeni zarez’.

‘Ja sam u biti mislio da je situacija sasvim drugačija nego što sam vrlo brzo shvatio da je. Dakle, Vučić je netko za koga ja mislim da ne može biti partner Hrvatskoj, tako da sam u jednom trenutku pomislio da se doista radi o pravoj, liberalnoj građanskoj opoziciji. No, kad sam vidio da su s druge strane još gori ultranacionalisti i, usput, saveznici s nekim našim sličnim strankama, vrlo brzo sam se predomislio’, rekao je Beljak.

 

Beljak u elementu: ‘Gazite bandu! I mi ćemo uskoro’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari