Pratite nas

Lifestyle

Stereotipi žena o drugim ženama

Objavljeno

na

plavuša

Imala sam prije “problem” s naprlitanim plavušama. Tipična greška. Vidiš “napucanu” curu, plave i popeglane kose, u štiklama i tonom sjajila na usnicama i odmah si stvoriš film u glavi “Vidi ju, sponzoruša, IQ sobne temperature i sigurno nije prstom maknula u životu”. Zašto sam tako razmišljala, nemam pojma. Za jednu (kako se smatram) liberalnu i inteligentnu osobu, koja je čitav život mrzila kalupe, ovo je jedno dno dna promišljanje.

Onda sam zaista upoznala nekoliko takvih cura i zavoljela ih. Zašto? Zato jer je riječ o normalnim curama, koje imaju itekakav IQ, puno samopouzdanja i lijep smisao za modu. One isto tako farbaju kosu u plavu jer im se to sviđa, imaju problema s kretenima u vezama pa zbog njih plaču i ne da nisu sponzoruše nego odmalena zarađuju za svoj kruh. Shame on me!
Stereotipi koje ne možemo izbjeći

Tiješi me što je moje glupo razmišljanje produkt puberteta (jezu kroz koju smo svi morali proći) i što sam takvo razmišljanje (uglavnom) ostavila verziji sebe od prije 10 godina. I onda se danas nađem u ovoj situaciji – mene se promatra s podsmijehom. Zašto? Zato jer na sebi imam bundu, naočale, na nogama UGG-sice i iPhone 5 u ruci. Zašto me se promatra s podsmijehom? Pa zato jer djelujem ko tipični klišej – gle ju glupačica, morala je baš sve brendove i stereotipne modne dodatke natrpati na sebe. Meni se smiju, koja se smijala drugima???

I moram se nasmijati na to. Prvo, jer fakat izgledam kao Medo Brundo u toj bundi, a onda iz sljedećih razloga: bundu, koja nije prava naravno, kupila sam jer MI JE ZIMA, i to na 60% popusta na četiri rate. UGG-sice sam kupila na crno i to zato jer MI JE ZIMA i ne želim se kao dosad promrzlih prstiju vraćati doma. Naočale? Pa sunce je pobogu, a iPhone imam zato jer sve manje od toga i Samsunga je bacanje novca – treba mi internet, želim imati sve na dohvat ruke i, da, otplaćivala sam ga šest mjeseci.
Ljubomora ili…?

kave

Neki dan sam sjedila na kavi na “špici” i ne vjerujem svojim očima – žene sjede na kavi i promatraju druge žene koje prolaze i ismijavaju sve one koje su se “usudile” na sebe staviti štikle, odjenuti kratku suknju ili nešto “drugačije”. Znači one koje su se “zblendale” s okolinom se ne doživljava, a sve ostale su “jadne”, “smiješne”, “isfurane”, “željne pažnje”, “fufe”. Ne vidim uopće potrebu da na kavi s prijateljicom gledaš druge žene, ne zato da te inspiriraju, nego da ih “popljuješ” bez ikakvog razloga. I što onda vidim? Dva tipa žena koje to rade.

Jedne izgledaju kao da se boje izgledati kao te koje pljuju a htjele bi više od svega, a druge izgledaju identično kao i te koje pljuju, pa su valjda procijenile da one koje pljuju bolje isfuravaju taj stil od njih i sada su ljubomorne.Zašto žene to jedna drugoj rade, ne znam. Tinejdžerice kužim, one su, kao ja nekad, u totalno glupom razdoblju. Ljude u pubertetu bi, po mom mišljenju, trebalo zatvoriti u kaveze dok iz njega ne izađu. No, odrasle žene? Any thoughts? Ne znam za vas, al mene u zadnje vrijeme žene jako inspiriraju. Gledam kako se lijepo odijevaju, kako imaju divne frizure, kako se smiju ili ljuto pričaju s frajerom na telefon. Ne znam, volim i one koje imaju stav i bahate su prema svima koji imaju predrasude prema njima. Volim i one koje pjevuše dok idu cestom jer su se “zaboravile” i one koje “izobliče facu” dok zavode frajera jer misle da će tako biti više seksi (Bog zna da smo sve to u jednom trenutku napravile).

Zapravo – žene su divne, ali kad bi barem jedna prema drugoj bile blaže… jer na kraju krajeva sve prolazimo iste stvari.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari