Connect with us

Iz Svijeta

Steve Bannon: Suverenistički pokreti preuzeti će kontrolu nad Europskim parlamentom

Objavljeno

-

Steve Bannon, ideolog alternativne desnice i bivši glavni strateg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazao je u utorak da će, uz njegovu malu pomoć, populističke i protusistemske stranke nakon svibanjskih izbora preuzeti kontrolu nad Europskim parlamentom i Europskom unijom.

“Nijedna od tih stranaka ne treba mene da bi pobijedila”, rekao je Bannon na konferenciji za tisak u Rimu. “Najbolja stvar koju mogu napraviti za njih je ono što sam napravio za Trumpa … rekavši mu kad je zaostajao 10, 12, 14 postotnih bodova: ‘Možete pobijediti, samo se čvrsto držite svoje poruke i možete pobijediti’”, rekao je Bannon. “Ja sam tu samo kako bih bio … vođa navijača”, dodao je.

>>> Bannonov ‘Pokret’ protiv Sorosa i lijeve hegemonije u Europi

Bannon je najavio “potres” na europskim izborima u svibnju, na kojima će “suverenistički pokreti preuzeti kontrolu nad Europskim parlamentom, a kasnije i nad Europskom komisijom”.

Predvidio je da će krajnje desna Liga talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija postati najsnažnija stranka u Europarlamentu, te da će stranka oporbene francuske čelnice Marine Le Pen biti “treća ili četvrta” po snazi.

Otkad je u kolovozu 2018. napustio Bijelu kuću, Bannon je postao ideolog europske desnice, osnovavši ‘neformalni’ Pokret sa sjedištem u Bruxellesu koji podupire protusistemske i populističke pokrete u Europi.

(Hina)

>>> Višnja Starešina: Bannon je glasnik tektonskih promjena svjetskog poretka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari