Pratite nas

BiH

Steven Meyer: BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti

Objavljeno

na

Inicijativa za povlačenje novih granica na Balkanu, ali i pokušaj mini diverzije Daytonskog sporazuma kroz inicijativu za ukidanje konstitutivnosti naroda procesi su koji bi vodili potresima u regiji i Bosni i Hercegovini s vrlo neizvjesnim ishodom. Još od prošle godine nagovješćuje se kako će na Balkanu, prije ili kasnije, doći do mijenjanja granica.

Tvrdi to bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan Steven Meyer, koji je često iznosio stajališta koja su bliska službenom Beogradu. Po Meyerovu mišljenju, nove granice bi se najvjerojatnije povlačile između Srbije i Kosova, što bi vodilo eventualnom priznanju, u Makedoniji, a po slijedu domino-učinka eventualno i u BiH.

– BiH je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kojem trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija ozbiljno propada već mjesecima. U isto vrijeme EU nema odgovore na pitanja koja muče Balkan – rekao je Meyer. Otvorene poruke u povodu razgraničenja s Kosovom više nego jasno uputio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je najavio kako želi razgraničenje s Kosovom. Srbija je svjesna kako više nikada neće moći vratiti Kosovo te da je sada važnije napraviti razgraničenje jer je natalitet kosovskih Albanaca učinio to da su Srbi u manjini i u južnoj Srbiji, a kamoli na Kosovu.

Kompenzaciju Vučić nastoji ostvariti u političkome smislu i u Bosni i Hercegovini s Republikom Srpskom. No, na takva očekivanja stigli su vrlo negativni komentari Berlina pa je njemačka kancelarka Angela Merkel jasno poručila kako na Balkanu više neće biti promjene granica. – Na Balkanu nema promjene granica i teritorijalni integritet država zapadnog Balkana je utvrđen te nedodirljiv. To treba svaki put iznova ponoviti zato što postoje neke tendencije da se razgovara o granicama, a to se ne može raditi – rekla je Merkel nakon susreta s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Berlinu. Identičan stav podijelio je i bivši švedski šef diplomacije, ali i visoki međunarodni predstavnik za BiH Carl Bildt.

Suprotan stav iznio je jedan od njegovih nasljednika Wolfgang Petritsch kazavši kako su potrebne kozmetičke promjene između Prištine i Beograda, no istodobno poručio da se takvo što ne bi smjelo primijeniti drugdje na Balkanu.

Ova inicijativa o razgraničenju, slučajno ili ne, korespondira sa zauzimanjem čelnika Demokratske fronte Željka Komšića o ukidanju konstitutivnosti naroda u BiH. Ako je pak pitanje povlačenja novih granica tema koja uzburkava duhove na Balkanu, onda u slučaju BiH diranje u konstitutivnost otvara pitanje moguće novih unutarnjih granica te raspakiranje Daytonskog mirovnog sporazuma koji je doveo do zaustavljanja rata. Politolog Ivan Pepić uvjeren je kako bi pokušaj dokidanja odredbi Ustava o konstitutivnosti, a što je i temelj Daytonskoga sporazuma, vodio raspadu BiH.

– Bez konstitutivnosti triju naroda uslijedio bi raspad BiH, kao što je to bilo u apsolutističkom Osmanskom Carstvu i Kraljevini i komunističkoj Jugoslaviji: one su prepoznale etničke probleme, ali su nastavile postojati u apsolutističkom i autoritarnom obliku, što je dovelo do kraha. Zato, s obzirom na povijesna iskustva, oni koji negiraju konstitutivnost naroda ne čine se baš sklonima opstanku BiH – smatra Pepić. Sociolog Ivan Vukoja ističe kako je u bh. slučaju od suštinske važnosti kroz konstitutivnost naroda osigurati mogućnost biranja.

– Ako se jednom konstitutivnom narodu u BiH onemogući da sam bira vlastite političke predstavnike te da ga tako izabrani politički predstavnici predstavljaju u tijelima i institucijama vlasti, time se praktički ukida konstitutivnost tom narodu. Konstitutivnost u sebi nužno sadrži pravo i mogućnost biranja vlastitih političkih predstavnika – smatra Vukoja. (Zoran Krešić/Vecernji.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer je pokrenulo akciju dislociranja ilegalnih migranata iz Bihaća. Svi oni koji su boravili u napuštenim objektima i objektima koji nisu registrirani za pružanje usluga smještaja, kao i na javnim površinama prebačeni su na Vučjak.

Kako piše USKinfo do 16 sati prebačeno je između 400 i 500 migranata, a nakon toga još 250. Međutim, tamošnja redakcija tada je zaprimila snimku na kojoj se vidi da policija predvodi kolonu od čak 1000 osoba.

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je u utorak kako je migrantska kriza na području Unsko-sanske županije dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi te je najavio kako će stoga vjerojatno biti poduzete radikalne mjere poput zatvaranja migrantskih kampova na tom području.

Na konferenciji za novinstvo, koju je održao u Sarajevu kako bi time dao dodatnu pozornost problemu migrantske krize u sjeverozapadnom dijelu zemlje, Fazlić je kazao da tamo sada boravi više od šest tisuća migranata te kako se s njima više nema kamo.

Najavio je kako će stoga od sljedećeg ponedjeljka Bihać prestati pomagati migrante na tom području i „pustiti da migrantska kriza eskalira“ ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku potporu, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

“Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar sigurnosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Ja potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od šest tisuća migranata. Plješevica je preplavljena“, ustvrdio je Fazlić.

Ustvrdio je kako kako migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanske županije. Zatražio je od svih razina vlasti da netko preuzme lidersku ulogu u rješavanju toga ozbiljnog problema i izrazio bojazan kako će migranti uskoro „preplaviti” Bihać i tu regiju.

„Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni prave nekakve planove koji nemaju veze sa vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa”, kazao je gradonačelnik Bihaća .

Prema njegovim riječima, na područje Bihaća svake noći dođe iz Sarajeva 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od idućeg tjedna uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora brinuti o gradskom proračunu.

“Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati pružati bilo kakve usluge na Vučjaku”, kazao je gradonačelnik.

Potvrdio je kako je Bihać do sada za smještaj migranata u Vučjaku, čije zatvaranje traži i EU jer je isuviše blizu granici s Hrvatskom, izdvojio oko 50 tisuća eura, a unatoč tome grad je već pune dvije godine pod nesnošljivim pritiskom migrantske krize i suočava se s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Gradonačelnik Fazlić ponovio je svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Naveo je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i skupinu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Bajakovo. (Hina)

 

Sukob migranata kod Bihaća, ubijen devetnaestogodišnji Pakistanac

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari