Pratite nas

Komentar

Stier: Dalić je nedavno bila u Rusiji, sada predsjednici imaju glavnu riječ

Objavljeno

na

Ove smo godine obilježili 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Rusije i Hrvatske, koji su, nije tajna, od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bitno zahladili.

Hoće li ih i na koji način revitalizirati posjet predsjednice Rusiji, odgovorili su gosti Studija 4 – Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i bivši veleposlanik RH u Rusiji Božo Kovačević.

Razgovarali su o problemima koji opterećuju hrvatsko ruske odnose, kao i o mogućnostima suradnje.

Komentirajući pratnju s kojom predsjednica ide u Rusiju, Stier je objasnio da se sastav delegacije definira po tome koje su teme na dnevnom redu, a te teme se prethodno dogovore između dviju strana.

Kovačević je dodao da nije uobičajeno da se pretjerano javno raspravlja tko jest i tko nije u delegaciji. “Činjenica je da se kod nas o tome raspravlja, a osobito način na koji je ta tema inaugurirana u javnosti, po mom mišljenju govori o stanovitom amaterizmu u vrhovima vlasti. Pritom ne mislim na predsjednicu i premijera nego na njihove suradnike”, istaknuo je.

“Znamo da dogovorene teme nisu previše ambiciozne, u smislu da bi potpisivanje triju sporazuma bitno promjenilo stanje rusko-hrvatskih odnosa, ali to treba promatrati kao korak naprijed prema oživljavanju tih odnosa koji nisu zahladili ulaskom Hrvatske u EU, već puno prije – odustajanjem Hrvatske od realizacije projekta družba Adria – što je bio vitalni ruski interes”, podsjetio je Kovačević.

“Mi u dijalog ulazimo kao članica EU-a i članica NATO-a ali s uvažavanjem ruske strane koja je jako važan čimbenik na međunarodnoj sceni i u JI Europi – to je početna premisa za razgovor”, rekao je Stier.

Kovačević smatra da se tema Agrokora neće moći zaobići. “Premda ruska strana zna da riješavanje tog problema nije u nadležnosti predsjednice Republike. Ali, nedvojbeno je da Agrokor postaje jedna od tema ruske federacije i RH zbog toga što Sberbank, kao najveći vjerovnik Agrokora nije zadovoljan načinom rješavanja nastalog problema.

Oni se smatraju uskraćenima. Smatraju da zbog načina na koji se primjenjuje lex Agrokor će biti umanjeni izgledi da oni naplate svoja potraživanja. I budući da Agrokorom upravlja povjerenik Vlade – oni Vladu smatraju odgovornom za moguć izostanak naplate svojih potraživanja. Za svaku državu to postaje problem kad je riječ o tako velikim novcima”, naglasio je Kovačević.

Na pitanje zašto Martina Dalić ne ide u Moskvu, Stier je rekao da je “potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva nedavno bila u Rusiji, na čelu izaslanstva, upravo zbog toga što smo dinamizirali ovu bilateralnu gospodarsku suradnju. Ovaj put će glavnu riječ imati predsjednici obiju država pa će razgovori dobiti politički ton”, objasnio je Stier.

“Smatram da je važno da se pitanje Agrokora ješ jednom iskomunicira s najviše razine. Ovaj zakon donesen u Hrvatskom saboru nije donesen da se bilo koga diskriminira, jednako se tretira sve vjerovnike, donesen je da bi se stabilizirala situacija, da bi se zaštitila radna mjesta.

Svi oni koji su kreditirali Agrokor prije donošenja zakona – tretirani su na jednak način, kao i svo oni koji su ga kreditirali nakon donošenja zakona. Ključna politička poruka je da tu nema nikakve diskriminacije protiv bilo kakve financijske institucije iz ruske federacije. Tretirani su kao i svi ostali vjerovnici”, naglasio je Stier.

Kovačević je rekao da još mnogo otvorenih pitanja između Hrvatske i Rusije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Fra Mario Knezović: Ako je netko i sumnjao u dobrobit IK nakon nastupa Rade Borić bit će protiv njezina prolaska u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Možemo biti zahvalni drugarici Radi Borić što se ona zalaže za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Tako je svima nama koji smo protiv tog plana načinila veliku promidžbenu uslugu. Ni Aca nije svjestan kako nam je nehotice učinio PR.

Dokle je došla pomućena euro svijest Andreja Plenkovića i interesnih poslušnika iz HDZ-a najbolje govori činjenica da je njihova navijačica postala jedna Rada.

Valjalo bi uz sve te puste konvencije izglasati i jednu koja nas mora zaštititi od raznih Rada koje nam nedjeljom peru mozak mutnim mislima. Nakon ovakvoga nastupa mislim da je u znak zasluga Rada Borić vrijedna članske iskaznice Euro HDZ-a.

Ionako će sad biti odbačenih iskaznica pa će valjda jedna dopasti u ruke Plenkovićevoj zagovornici Radi.

Ako je netko i sumnjao u dobrobit IK nakon nastupa Rade Borić bit će protiv njezina prolaska u Saboru. Hvala ti Rade gdje čula i ne čula.

Rada Borić: Nema mjesta strahu od rodne ideologije

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bruna Esih: PLENKOVIĆ – PREDSJEDNIK VLADE, PREDSJEDNIK STRANKE ILI AKTIVIST RADE BORIĆ?

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo neprihvatljive zloporabe najviše političke vlasti premijera Plenkovića koji medijski nastupa s isključivo aktivističke pozicije, promovirajući „vrijednosti“ Istambulske konvencije (IK) i iznosi jednostrane informacije o njoj.

1. Plenković tvrdi da u tekstu IK nema rodne ideologije, u potpunosti odbacujući rezultate provedene javne rasprave, stajališta akademika, znanstvenika, Crkve i ostalih intelektualaca.

2. Plenković prešućuje milijardu proračunskih kuna koje država mora osigurati za provedbu IK.

3. Plenković relativizira i predaje hrvatski državni suverenitet nad vlastitim javnim politikama (obrazovanju, športu, medijima…) međunarodnom mehanizmu GREVIO kojemu se prepuštaju ovlasti nadziranja implementacije IK, uz pomoć tzv. nevladinih udruga po već viđenom modelu.

S druge strane, kao predsjednik jedne deklaratorno demokršćanske stranke, Plenković sa svojim suradnicima neumorno obilazi sve stranačke županijske organizacije, uvjeravajući „nepismene“ i „zabludjele“ članove kako je IK u potpunosti prihvatljiva i izrazito kršćanska i stoga svi koji misle suprotno, u demokratskom duhu, moraju šutjeti.

Pozivam gospodina Plenkovića da se javno izjasni je li kampanja koju je pokrenuo u svrhu skore ratifikacije IK, a koju provodi i u kojoj nastupa tek kao gorljivi aktivist Rade Borić, (autorice Priručnika rodne terminologije, u izdanju Vladina ureda za ravnopravnost spolova) ili je to kampanja u svrhu mogućeg raspisivanja novih izbora u kojoj nastupa kao predsjednik svoje stranke?

U jednom i drugom slučaju Plenković ne nastupa kao predstavnik svih građana Hrvatske i državnih interesa, a time javno i otvoreno zloupotrebljava svoju premijersku poziciju!

Višnja Starešina: Plenković je kao lider već danas prošlo svršeno vrijeme

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati