Stier: Dalić je nedavno bila u Rusiji, sada predsjednici imaju glavnu riječ

0

Ove smo godine obilježili 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa Rusije i Hrvatske, koji su, nije tajna, od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bitno zahladili.

Hoće li ih i na koji način revitalizirati posjet predsjednice Rusiji, odgovorili su gosti Studija 4 – Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova i bivši veleposlanik RH u Rusiji Božo Kovačević.

Razgovarali su o problemima koji opterećuju hrvatsko ruske odnose, kao i o mogućnostima suradnje.

Komentirajući pratnju s kojom predsjednica ide u Rusiju, Stier je objasnio da se sastav delegacije definira po tome koje su teme na dnevnom redu, a te teme se prethodno dogovore između dviju strana.

Kovačević je dodao da nije uobičajeno da se pretjerano javno raspravlja tko jest i tko nije u delegaciji. “Činjenica je da se kod nas o tome raspravlja, a osobito način na koji je ta tema inaugurirana u javnosti, po mom mišljenju govori o stanovitom amaterizmu u vrhovima vlasti. Pritom ne mislim na predsjednicu i premijera nego na njihove suradnike”, istaknuo je.

“Znamo da dogovorene teme nisu previše ambiciozne, u smislu da bi potpisivanje triju sporazuma bitno promjenilo stanje rusko-hrvatskih odnosa, ali to treba promatrati kao korak naprijed prema oživljavanju tih odnosa koji nisu zahladili ulaskom Hrvatske u EU, već puno prije – odustajanjem Hrvatske od realizacije projekta družba Adria – što je bio vitalni ruski interes”, podsjetio je Kovačević.

“Mi u dijalog ulazimo kao članica EU-a i članica NATO-a ali s uvažavanjem ruske strane koja je jako važan čimbenik na međunarodnoj sceni i u JI Europi – to je početna premisa za razgovor”, rekao je Stier.

Kovačević smatra da se tema Agrokora neće moći zaobići. “Premda ruska strana zna da riješavanje tog problema nije u nadležnosti predsjednice Republike. Ali, nedvojbeno je da Agrokor postaje jedna od tema ruske federacije i RH zbog toga što Sberbank, kao najveći vjerovnik Agrokora nije zadovoljan načinom rješavanja nastalog problema.

Oni se smatraju uskraćenima. Smatraju da zbog načina na koji se primjenjuje lex Agrokor će biti umanjeni izgledi da oni naplate svoja potraživanja. I budući da Agrokorom upravlja povjerenik Vlade – oni Vladu smatraju odgovornom za moguć izostanak naplate svojih potraživanja. Za svaku državu to postaje problem kad je riječ o tako velikim novcima”, naglasio je Kovačević.

Na pitanje zašto Martina Dalić ne ide u Moskvu, Stier je rekao da je “potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva nedavno bila u Rusiji, na čelu izaslanstva, upravo zbog toga što smo dinamizirali ovu bilateralnu gospodarsku suradnju. Ovaj put će glavnu riječ imati predsjednici obiju država pa će razgovori dobiti politički ton”, objasnio je Stier.

“Smatram da je važno da se pitanje Agrokora ješ jednom iskomunicira s najviše razine. Ovaj zakon donesen u Hrvatskom saboru nije donesen da se bilo koga diskriminira, jednako se tretira sve vjerovnike, donesen je da bi se stabilizirala situacija, da bi se zaštitila radna mjesta.

Svi oni koji su kreditirali Agrokor prije donošenja zakona – tretirani su na jednak način, kao i svo oni koji su ga kreditirali nakon donošenja zakona. Ključna politička poruka je da tu nema nikakve diskriminacije protiv bilo kakve financijske institucije iz ruske federacije. Tretirani su kao i svi ostali vjerovnici”, naglasio je Stier.

Kovačević je rekao da još mnogo otvorenih pitanja između Hrvatske i Rusije.

facebook komentari