Connect with us

Vijesti

Stier i Ressler: Važno jačanje Frontexa, postoje granice i moramo ih čuvati

Objavljeno

-

Hina

Proteklih godina Europa je primila više izbjeglica nego ikad u povijesti, rekli su u četvrtak kandidati HDZ-a za EU parlament Karlo Ressler i Davor Ivo Stier govoreći o “Migracijskoj politici i zaštiti granica” dali su podršku hrvatskoj policiji na granici te se zauzeli za jačanja Frontexa.

Migracijskim paktom i svime što je napravljeno u posljednjih pet godina približili smo se našim temeljnim, početnim stajalištima koje je HDZ utvrdio u našem programu za europske izbore prije pet godina, poručili su HDZ-ovi kandidati na europskim izborima Ressler i Stier na konferenciji za novinare u četvrtak.

“Nema dileme da su granice jedan od najvećih europskih izazova naše generacije i da će migracije ostati ključno Europsko pitanje i dalje, i u budućnosti i u sljedećih pet godina. U proteklih nekoliko godina Europa je primila više izbjeglica nego ikad u svojoj povijesti i jasno je da i kao stranka stojimo i da smo ponosni na solidarnost koju smo iskazali prema ukrajinskim izbjeglicama, kojih je danas gotovo 4 milijuna na teritoriju EU”, izjavio je Resller.

Migracijski pakt demotivirat će krijumčare i one koji nemaju pravo na azil

Ističe kako vjeruje da će se implementacijom Migracijskog pakta uvesti više reda u europsku migracijsku politiku, da će demotivirati krijumčare i sve one koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu i azil te omogućit jednu održiviju i odgovorniju europsku migraciju

Stier je iznio prijedloge HDZ-a i Europske pučke stranke u novom sazivu Europskog parlamenta, od kojih je kao vrlo važno u migracijskoj politici istaknuo ojačavanje Frontexa – Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu .

“Svi znate da Frontex može imati i do 10 tisuća djelatnika, nisu još popunjena sva mjesta. Želimo da se u idućem razdoblju ojača do 30 tisuća djelatnika. Mi ne vidimo Frontex s hrvatske strane, ali vidimo potrebu da bude raspoređen u Bosni i Hercegovini. I upravo zbog toga što je Hrvatska kao utjecajna članica EU pridonijela tome da BiH dobije status kandidata i otvori pregovore. Isto tako BiH je otvorila pregovore za dolazak Frontexa”, rekao je Stier.

Mislimo da to pomaže našem cilju da migracijama upravljaju nacionalne države, a nikako mafije krijumčara, poručio je.

Važno onemogućit pokušaje zlorabe migracija u geopolitičke svrhe

Važno je da kada se pokuša zlorabiti migracije za geopolitičke svrhe, kao što je to diktator Lukašenko htio učiniti, EU ima mogućnost privremeno zatvoriti granice te da će se i dalje inzistirati na sigurnosti europskih građana, dodao je Stier.

Istaknuo je prijedlog da se dogovori s trećim zemljama nastave i prodube kako bi se postupak azila mogao voditi u tim zemljama i time smanjio pritisak na našim granicama i vanjskim granicama Schengena, odnosno na vanjskim granicama Europske unije.

Naglasio je podršku Hrvatskoj policiji, za koju smatra da je izostala kod oporbe.

“Uvijek ćemo kao demokršćani izaći u susret onima koji su u potrebi, ali mora biti jasno da ne može svatko ući u Hrvatsku ni u EU. Postoje granice i moramo ih čuvati, jer time se čuvaju naše slobode”, poručio je Stier.

Hrvatska 6.500 graničnih policajaca koji jako dobro rade svoj posao, rekao je.

Na novinarski upit kakav će stav Hrvatska zauzeti na vijest da su Norveška i Španjolska odlučile priznati Palestinu, odgovorio je kako je rješenje da se stvore uvjeti za dogovor po kojem će postojati i država Palestina i Država Izrael kao susjedne države koje će živjeti u miru i sigurnosti.

Bez dogovora nema mira na Bliskom istoku. Mi smo uvijek podržavali takav koncept dviju država, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas