Pratite nas

Reagiranja

Stier osudio miloševićevski govor Vučićevog izaslanika Vladimira Božovića

Objavljeno

na

U svom govoru na domjenku SNV-a u Novinarskom domu, Vladimir Božović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Srbije, koristio je iste teze kao i Slobodan Milošević, posebice kad je govorio o navodnoj ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih „brani svim raspoloživim sredstvima“, priopćeno je iz MVEP-a.

“Takav je diskurs vrijedan svake osude, što je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier učinio i osobno prenio g. Božoviću na prijemu u Novinarskom domu.
Kao što je u svom obraćanju danas na prijemu SNV-a naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatska je nakon pravednog obrambenog rata u kojem je bila žrtva velikosrpske agresije ostvarila slobodu i neovisnost te dalje želi graditi društvo na temelju najviših demokratskih vrijednosti i na poštivanju ljudskih i manjinskih prava”, stoji u priopćenju MVEP-a

Govor Vučićeva izaslanika iznenadio je mnoge.

Nakon što je pozdravio nazočne, braću Srbe i sestre Srpkinje, istaknuo je da želi Srbima u Hrvatskoj ostvarivanje svih prava, koje država Srbija jamči Hrvatima i drugim manjinama te da želi uputiti poruku mira.

“Tragičnu prošlost ne možemo zaboraviti ni promijeniti, ali na osnovu historijskih činjenica… moramo mijenjati sadašnjost i budućnost. Narod s jasenovačkim cvijetom na srcu i duši ne smije neće ni pred kim pognuti glavu… Već će uspravljena čela i pogleda gledati naprijed.

Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva i sloge i pojačane aktivnosti na ostvarivanju svoje misije i uloge uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima i kada god budu ugroženi braniti svim raspoloživim sredstvima,” rekao je Božović.

Premijer Plenković je na novinarsko pitanje odgovorio da ne komentira tuđe govore.

Pupovac se, kao domaćin prvi obratio okupljenima.

Prije godinu dana kada smo se okupili u ovoj dvorani, imali smo vladu na odlasku i vladu na dolasku. Bili smo u svojevrsnom intermezzu. U vremenu koje ni po čemu nije nalikovalo na intermezzo, nego je bilo burno, neizvjesno i po mnogo čemu konfliktno i zabrinjavajuće. Početak ove godine dočekali smo u drugačijoj atmosferi. Nakon izbora dobili smo okolnosti smirenja, dobili smo okolnosti onoga što je obećavalo odsutnost konflikata i posvećenost društvenim problemima, važnim pitanjima hrvatskog društva, države, svih građana uključujući i one srpske nacionalnosti. Za to sasvim sigurno imamo mnogo zahvaliti premijeru Andreju Plenkovićui onome što je on donio sa svojim političkim programom, ali isto tako i svim drugim zastupnicima i akterima političkog života. Da nije bilo ploče u Jasenovcu, ta atmosfera i iščekivanje sigurno gotovo ničim ne bi bilo stavljeno u sjenu. Ovako smo u ovu godinu ušli s nadom i vjerom u bolje sutra, ali i sa sjenom na toj nadi i sa osjećajem zabrinutosti koje iz te geste, iz toga čina, na tome mjestu, ne može a da ne bude proizvedeno, izjavio je između ostalog Pupovac.

Ono što dijelimo svi međusobno – smrt jednoga od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugoga od nas. Stradanje jednoga od nas ne može biti razlog za vrijeđanje spomena i sjećanje na stradanje bilo kojega drugoga od nas, pogotovo ne na takvome mjestu, na mjestu historijskoga stradanja, na mjestu historijskoga posrnuća koje se među nama dogodilo, a reći ću i to – na mjestu na kojemu je u 20. stoljeću vjerojatno na jednom mjestu stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. Ne spominjem ni Srbe ni Židove ni Rome, nego Hrvate koji su zbog političkog neslaganja i političkih ideja bili žrtve jednom groznom mjestu i stratištu, kazao je Pupovac.

Nakon osvrta na pripadnike srpske nacionalnosti u Hrvatskoj i njihovim pravima, Pupovac je poželio sretan Božić tradicionalnom porukom “Hristos se rodi”.

Plenković: Vodimo politiku stabilnosti, tolerancije, dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja sa svim manjinama

Potom su se među ostalima obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te premijer Andrej Plenković. Premijer je izjavio nakon tradicionalnog božićnog domjenka Srpskog narodnog vijeća (SNV) da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj.

Na tradicionalni domjenak došao sam na poziv predsjednika SNV-a Milorada Pupovaca, predstavnicima nacionalne manjine i pravoslavnim vjernicima poželjeti sretan Božić i sve najbolje u 2017. godini, kazao je Plenković koji nije htio komentirati govor Pupovca u kojem je zamjerio Plenkoviću slučaj spomen-ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

Istaknuo je da je politika njegove Vlade politika stabilnosti, tolerancije, dijaloga, rješavanja otvorenih pitanja i kvalitetnog odnosa sa svim manjinama u Hrvatskoj, koje su dio parlamentarne većine. Želimo riješiti sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama, pa tako i sa Srbijom. Osobito nam je važno poštivanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, rekao je Plenković.

Tom prigodom uručene su i godišnje nagrade SNV-a za doprinos razvoju srpskih institucija “Nagrada Nikola Tesla”, za humanizam “Nagrada Diana Budisavljević”, za antifašizam “Nagrada Gojko Nikoliš” te za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa “Nagrada Svetozar Pribičević”, prenosi hrvatska-danas.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari