Connect with us

Komentar

Stier: Sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena je i nepovrediva

Objavljeno

on

Nakon što je u medijima objavljeno da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo snakcionirati članove koji na društvenim mrežama šire mržnju, prijete ili kritiziraju vodstvo HDZ, saborski zastupnik HDZ-a Ivo Davor Stier podsjetio je da je sloboda i tajnost dopisivanja zajamčena i nepovrediva te poručio – Ne bojte se!

“Nakon pada Berlinskog zida, hrvatski je narod na demokratskim izborima 1990. odbacio komunizam i potvrdio višestoljetnu želju za samostalnost, kao što piše u Ustavu. Zato smo u Hrvatskom saboru ovog tjedna branili prijedlog da 30. svibnja bude Dan državnosti.

Nakon 30.5.1990. zajamčene su također demokratske i građanske slobode donošenjem Božićnog Ustava. Tako čl. 36 Ustava kaže: ‘Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva. Također, u čl. 6 piše: Unutarnje ustrojstvo političkih stranaka mora biti sukladno temeljnim ustavnim demokratskim načelima'”, podsjetio je Stier na Facebooku.


Dakle, istaknuo je, ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje građana ili interno komuniciranje stranačkih članova. Dodao je da plasiranje priče u javni prostor da se namjerava uvesti takav nadzor šteti ne samo pojedinoj stranci već svim građanima i demokraciji u Hrvatskoj, jer demokracija podrazumijeva odgovornost i slobodu od političkog zastrašivanja.

“Zato kada se ovih dana prisjećamo pada Berlinskog zida, odzvanjaju još jače riječi Svetog Ivana Pavla II. koje su prethodile padu komunizma. ‘Ne bojte se!'”, poručio je saborski zastupnik, bivši ministar vanjskih poslova i bivši politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.


Današnji “Večernji list” piše da je Predsjedništvo HDZ-a odlučilo da se sankcioniraju svi članovi stranke koji u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku šire mržnju, prijete ili tek kritiziraju politiku vodstva HDZ-a i samog Andreja Plenkovića. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari