Connect with us

Događaji

Davor Ivo Stier: Uključivanje kršćana u politiku je bitno, ne samo zbog njih samih

Objavljeno

-

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier izjavio je kako je uključivanje kršćana u politiku bitno, ne samo za kršćane, nego za sve one koji se zauzimaju za pluralizam i demokraciju.

[ad id=”93788″]

Stier je to izjavio na  popularno-znanstvenom skupu “Kršćani u javnom životu Hrvatske” što su ga pod geslom “Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući” organizirali Udruga Kršćanski društveni krugovi iz Zagreba i Odjel za politologiju Matice hrvatske u Palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Podsjetio je kako je Ivan Merz 1925. godine objavio “načela političkoga djelovanja katolika u politici” te dodao kako u njima stoji da su se katolici dužni kao katolici baviti politikom.

Po kršćanskom shvaćanju politika je uvijek podređena etici, a etika teologiji, napomenuo je Stier dodavši kako to ne znači podređenost svjetovne duhovnoj vlasti.

Odbacivanje klerikalizma ili nadređenost duhovne svjetovnoj vlasti ilustrirao je primjerom iz Evanđelja kad farizeji kušajući Isusa traže odgovor na pitanje treba li plaćati porez caru – Isus ih zaište novčić pa ih upita: Čija je slika na novcu? Odgovoriše mu: Careva, na što im on onda odvrati: Podajte caru carevo, a Bogu Božje.

Nadređenosti svjetovne duhovnoj vlasti karakteristična je za totalitarne sustave, napomenuo je dodavši kako je “komunistički diktator Josip Broz Tito tražio od nadbiskupa Alojzija Stepinca da Crkvu u Hrvatskoj odvoji od Svetoga oca, kako bi onda ona bila podređena njegovu režimu”.

Ocijenio je kako sloboda ovisi o odnosu svjetovne i duhovne vlasti.

Smatra kako je dužnost i obveza kršćanina uključiti se u politiku kako bi oni u svijet unijeli blagi nauk Evanđelja.

Ustvrdio je i kako su danas u sekulariziranom svijetu oni koji se drže u politici evanđeoskih načela uglavnom marginalizirani. Unatoč tomu, kršćanin u 21. stoljeću ne smije odustajati od svojih načela i ispovijedanja vjere, rekao je Stier dodavši kako je borba za ta načela u javnosti moralni imperativ i obveza.

Karikaturist Srećko Puntarić je istaknuo kako stvara svoje karikature na temelju onoga što doživljava. Svojim radom i crtanjem karikatura tražim istinu na duhovit način, rekao je Puntarić.

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Tinodi ustvrdio je kako kršćani s obzirom na postotak vjernika u u Hrvatskoj nisu svjesni svoje moći.

Da su toga svjesni, onda sve donedavno ne bi birali za svoje zastupnike i državne dužnosnike agnostike i ljude koji ne vjeruju, naglasio je Tinodi.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari