Pratite nas

Vijesti

Stigla nova ponuda iz Amerike

Objavljeno

na

Na prošlotjednoj velikoj vojnoj izložbi, ASDA-i u Splitu u vojnim krugovima pročulo se da u SAD odlazi visoki hrvatski predstavnik kako bi mu Amerikanci prezentirali novu ponudu.

U hrvatskoj Vladi potiho i vrlo oprezno nastavljaju raditi na pronalasku tzv. B rješenja za nabavu eskadrile borbenih zrakoplova. Nakon šoka prije tri i pol mjeseca, kada je propao posao s Izraelcima, eskadrila već opjevanih F-16 Baraka, zbog protivljenja SAD-a, ostat će u Izraelu, a u HRZ-u i MORH-u nemaju vremena za razočaranost. MiG-ovi 21 na kojima još lete naši borbeni piloti u stanju su koje ne jamči dulju operativnu uporabu i održavanje NATO sposobnosti vlastitog zračnog nadzora neba, piše Večernji List

Na prošlotjednoj velikoj vojnoj izložbi, ASDA-i u Splitu u vojnim krugovima pročulo se da u SAD odlazi visoki hrvatski predstavnik kako bi mu Amerikanci prezentirali novu ponudu. I doista, doslovce sa ASDA-e u Washington je otputovao viceadmiral Robert Hranj, koji odlazi vidjeti “ima li tu zaista neke realne i priuštive ponude za HRZ”, kažu u kuloarima. Amerikanci se ovdje drže roka koji su sami zadali, kada su Hrvatima obećali “dajte nam četiri mjeseca pa ćemo za vas pripremiti novu ponudu”.

Izbor Hranja kao osobe koja nastavlja posao na nabavi eskadrile jest zanimljiv, ali i logičan. Hranj i jest jedan od najperspektivnijih časnika HV-a. Nakon Domovinskog rata koji je proveo u HRM-u, karijera je tog 56-godišnjeg Varaždinca dalje vodila u vojnu diplomaciju, 1994. prvi je naš vojni izaslanik u SAD-u, gdje će kasnije završiti i mornaričku ratnu školu.

Po povratku u RH preuzima službu koja će RH odvesti u NATO, a postaje i zapovjednik HRM-a. Hranju je dano isplanirati i zapovijedati najsloženijom vojnom vježbom HV-a nakon rata “Velebitom 18 – združena snaga”. Sada je na funkciji direktora Glavnog stožera, a očito da je osoba od povjerenja i ministra Damira Krstičevića i premijera Andreja Plenkovića.

Pitanje je, međutim, što nam to Hranj može donijeti iz SAD-a? Ponudu eskadrile novih F-16 blok 70/72, koja, znamo stoji oko 1,5 mlrd. dolara plus ostali troškovi. Kada bi i izabrali ovu ponudu, za koju RH i nema novca, morali bismo stati u red jer Emirati su prvi naručili 24 komada, Slovačka 16 i Bugarska 8+8, a nova tvornica u SAD-u još ih i nije počela proizvoditi.

Prema najoptimističnijim procjenama, RH bi na početak isporuke tih zrakoplova trebala čekati 5 ili 6 godina. To znači da bi u međuvremenu trebalo “premostiti” to razdoblje s nekoliko rabljenih zrakoplova. Hrvati su SAD-u kazali da žele rabljene F-16 blok 50/52, jer su oni najbliži konfiguraciji neprežaljenih Baraka, a takve ima, primjerice, Nacionalna garda Minnesote.

No Amerikanci uopće ne prodaju svoje rabljene F-16, čak im produljuju vijek, svih oko 450 komada trebaju jer kasni isporuka F-35. Ponuda rabljenih F-16 blok 30 iz Grčke prvobitno je odbijena, premda je stajala manje od 200 mil. dolara, jer bi na (dugotrajnu) modernizaciju otišlo još barem pola milijarde dolara.

U kalkulacijama je i švedski JAS Gripen, koji bi sada, s obzirom na okolnosti, čak mogao postati i zanimljiviji nego prije. Zašto? Zato što su Šveđani iz SAAB-a uporni ponuditelji Gripena u RH već 12 godina i o njihovu se zrakoplovu zna sve.

Njihova je ponuda, istina, bila iznenađujuće skupa, oko milijardu dolara pa, premda je ovdje riječ o novim zrakoplovima, ponuda je odbijena. Uz to, Gripena u raznim krugovima u RH prate i neke “popratne” priče, ali moguće i predrasude vezane uz problematičnost švedske neutralnosti s održavanjem i naoružavanjem zrakoplova u uvjetima rata pa je i to uništavalo njihove šanse. Da se tu nije puno promijenilo, vidjelo se i u Splitu, kada je otkazivanje naleta JAS-39 Gripena iz Mađarske protumačeno s podsmijehom da nije stigao “zbog jake kiše”.

Pokazalo se, međutim, da je zrakoplov otkazao organizator u Splitu, kao i nastup Krila Oluje, zbog smanjene vidljivosti. Ako su “prepristojni” Šveđani shvatili lekcije iz prošlosti, neće čekati da Vlada RH obznani tip novog natječaja, nego će uskočiti s rješenjima koja će biti prihvatljiva i zbog pomanjkanja vremena.

Već se nakon sastanka SAAB-ovaca i Plenkovića u Münchenu moglo shvatiti da će Šveđani dati povoljniju ponudu od prethodne, no pretpostavlja se da oni mogu ponuditi i premošćivanje problema HRZ-a s ponudom nekoliko rabljenih JAS-39 Gripena C/D, starih 5 do 6 godina, na kojima bi HRZ radio ili dok ne stignu novi, ili bi se moglo razgovarati čak i oko neke “kombinacije” nabave novih i starih. Koliko se može čuti, Šveđani jesu za ozbiljan dogovor s Hrvatskom, no ne bi željeli da ih se opet zavlači, tek kao alibi za stvaranje kvazikonkurencije ponudi koja je politički već unaprijed dogovorena.

Piloti su već odabrani.

Na obuku moraju do kraja 2019. Mnogo već odrađenoga u propalom natječaju može se sada prenijeti na novi pokušaj koji će Hrvatska organizirati radi “pokušaja B”. Hrvatska je javnost već “provarila” da nam je eskadrila neophodna, a bila je pripremljena, da to stoji 500 milijuna američkih dolara, uz kredit na 10 godina. Javnosti je sada jasno da će slična ponuda biti samo skuplja.

No prije ponuda najvažniji je faktor vrijeme jer MiG-ovi su na kraju vijeka. Kako će to biti zrakoplov zapadne tehnologije, već ove godine treba poslati nekolicinu pilota HRZ-a na obuku koja traje minimalno osam mjeseci. Piloti su već odabrani, jer su trebali u Izrael ovog ljeta. Dakle, trebaju krenuti na obuku do kraja 2019., možda i prije no što RH odabere tip zrakoplova, piloti će se poslije lako prilagoditi konačnom izboru, piše Večernji List

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Beograd: Nastavlja se suđenje za zločine nad hrvatskim civilima u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u utorak će se nastaviti suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga.

Suđenje se nastavlja završnim riječima odvjetnika obrane i samih optuženika, započetim 18. ožujka, kada su opunomoćenici dvojice optuženih, Saše Stojanovića i Zorana Kosjera, nijekali krivnju svojih branjenika ocjenjujući da kaznena djela koja im se pripisuju “nisu dokazana”, te da je “optužnica nerazumljiva, neprecizna i neutemeljena”.

Kazneni postupak za ratne zločine u Lovasu je pred srbijanskim pravosuđem ušao u 11. godinu, a još nije pravomoćno okončan.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević ustvrdio je da su sve točke optužnice za ratne zločine u Lovasu dokazane i predložio izricanje zatvorskih kazni.

Tužitelj je za trojicu optuženika koji su bili mještani Lovasa tražio dvije presude na po 10 godina, a jednu na pet godina zatvora.

Za dvojicu pripadnika protudiverzantske postrojbe bivše JNA zatraženo pet, odnosno četiri godine zatvora, a za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” po osam i devet godina zatvora.

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Nadolazeći EU izbori su posljednji ispraćaj ovakvoj hrvatskoj desnici!?

Objavljeno

na

Objavio

Nadolazeći EU izbori su posljednji ispraćaj ovakvoj hrvatskoj desnici. Počivala u miru!

Hrvatska desnica još je jednom dokazala da osim štete ne radi ništa drugo. Njihovo djelovanje ako se to djelovanjem može uopće i zvati samo održava na vlasti protuhrvatsku ljevicu u obliku HDZ-a i SDP-a, piše Domagoj Pintarić

Naime, prema anketama HDZ uvjerljivo pobjeđuje s 5 mandata, SDP ulazi s 3, Živi zid, Amsterdamska koalicija i MOST dobivaju po jednog, a Neovisni i Suverenisti iako prelaze prag ne dobivaju zastupnika. Prema tim anketama zajedno bi bili četvrti po snazi. No, kao što znamo do ujedinjenja nije došlo pa ovako ni jedni ni drugi neće dobiti niti jednog zastupnika. Skupa s još 50 nebitnih, nepostojećih anonimnih pravaških, nacionalnih ili braniteljskih strančica.

Teorije zavjera o tome da ankete rade ovi ili oni, da su naručene za pojedine medije, da desni birači ne sudjeluju u anketiranju, da je sve velika prijevara su mi zanimljive, ali kad bih bio čovjek koji se voli kladiti rekao bih da su ovo prilično realni temelji za piknuti koji listić.

Ovi izbori mogli su biti najava promjena. Promjena na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, pokazivanje snaga, ako hoćete. Međutim, pokazali su upravo suprotno, a to je da ljudi koji desnicu trenutno predstavljaju ne zaslužuju šetnju do biračkog mjesta i zaokruživanje njihovih imena. Radije bih zaokružio HDZ iako su isti kao i SDP, ali barem da malo mast vadim onima koji misle da je HDZ desna nacionalna opcija pa onda nakon svake pobjede HDZ-a pričaju da će iseliti, a neki to stvarno i naprave. “Više koristi ima od davanja glasa HDZ-u nego “desnim” opcijama.” Upravo tako će razmišljati većina od onih koji će ići na izbore “glasovati protiv komunista”. Na žalost, put do biračkog mjesta popločen je dobrim namjerama jer će taj njihov dobronamjerni glas poduprijeti kriminalce pomiješane s jugoudbaškim otpadom. No, navikli smo na to u ovom našem politički nepismenom narodu.

Da je na ovim izborima “desnica” izborila koji mandat drugačije bi to izgledalo na predstojećim izborima jer bi svi domoljubno nastrojeni birači shvatili da imaju snažnu opciju koju mogu poduprijeti. Neku opciju koja bi konačno ušla u Sabor i osvojila bar po jedan mandat po izbornoj jedinici. Ovako su sve “desne nade” pokazale da su tek malo snažnije od svih onih beznačajnih desnih opcija koje dobiju pokoju tisuću glasova. I tako rasipamo glasove na 100 različitih strančica i betoniramo HDZ na vlasti. Jer svaki glas dan nekoj drugoj stranci dodatno utvrđuje HDZ koji uvjerljivo pobjeđuje, a izlaznost na izbore ih ne ugrožava jer niti jedna od tih bijednih stranaka ne prelazi prag ni izdaleka.

Za razliku od naših parlamentarnih ovi EU izbori su bili odlična prilika zbog dvije stvari, a to su slaba izlaznost od svega 25% i zbog toga što je cijela zemlja jedna izborna jedinica. Jednostavnom matematikom dođemo do toga da ima 3,8 milijuna birača, dakle, 25% je negdje oko 950 tisuća. Za prelazak praga od 5% potrebno je nešto manje od 48 tisuća glasova. Znači, 50 tisuća ljudi otprilike bi bilo dovoljno za prelazak praga. To je manje nego što dođe na proslavu Oluje, pola od brojke koja ide na komemoracije u Vukovar ili na Bleiburg. Ne glasuju svi koji idu tamo, ali eto barem znamo da postoji sto tisuća ljudi u Hrvatskoj koji su spremni putovati na proslave i komemoracije pa su valjda spremni izaći i na izbore. Iskreno vjerujem da postoji 100 tisuća ljudi koje se moglo mobilizirati za ove izbore, koji bi izašli podržati ujedinjenu nacionalnu opciju. Pa sad kad zbrojimo, prema novim anketama ako “suverenisti” i Neovisni skupa imaju više od 10% znači da postoji taj broj koji će im i u ovim uvjetima dati glas. Kad bi izašli zajedno dobili bi bar još jedan glas – moj. A vjerujem da ima još ljudi koji bi dobili polet i poticaj podržati neku nacionalnu opciju da se više nešto dogodi, da se nešto promijeni.

No, to se neće dogoditi jer ujedinjenja nema. Znali smo svi da pojedinačno niti jedna od tih stranaka ne može uspjeti. Znali su to i oni. Pa zašto nisu onda to napravili?!?

Eto, to nam ostaje da se pitamo. Jesu li zaista među njima tolike razlike da ih jednostavno ne mogu premostiti pa čak i pod cijenu neuspjeha na izborima?

Jesu li zaista takvi egomanijaci da se ne mogu dogovoriti i podijeliti mjesta na listama?

Je li moguće da su toliko nerealni da su zaista mislili da mogu svaki za sebe nešto postići?!?

Ili je istina ono što se sve glasnije priča, a to je da su to grobari hrvatske desnice? Ljudi koji već jesu na položajima na koje su uglavnom postavljeni uz pomoć HDZ-a, a jedini cilj im je dodatno uništiti sve potencijalne opcije koje bi ugrozile kraljicu lažne desnice tj. HDZ? Donedavno mi je smiješno bilo vjerovati u to, ali nakon ovoga s EU izborima ne znam ni sam što da mislim.

Činjenica ostaje da smo u zemlji u kojoj skoro milijun ljudi u nacionalnim bojama cijeli dan pjeva domoljubne pjesme i maše zastavama dok čekaju nogometaše koji su nam podigli nacionalni ponos, a na vlasti su nam SDSS i nasljedne jugokomunističke udbaške strukture. Kako je to moguće?! Zar je moguće da svi mi koji želimo hrvatsku vlast u Hrvatskoj glasujemo za krive stranke ili jednostavno nemamo stranku za koju bismo mogli glasovati?! A zašto nemamo? Jer ne postoje ljudi koji bi tu stranku osnovali i poveli ljude. Jer nema ljudi koji bi bili vođe, koji nisu opterećeni položajima, mitom, kriminalom i egom. Pogotovo na toj lažnoj desnici.

Zato su ovi izbori posljednji ispraćaj ovakve desnice. Dakle, ili će sami shvatiti da ovako više ne ide pa promijeniti praksu ili će se te istrošene umišljene veličine jednostavno potisnuti i zamijenit će ih se novim, zdravim, iskrenim, dobronamjernim i nekompromitiranim ljudima koji imaju snage povesti ljude u promjene.

Domagoj Pintarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari