Connect with us

Vijesti

Stigla potvrda: I Hrvatska će primiti afganistanske izbjeglice

Objavljeno

on

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, na tisuće izbjeglica napušta tu državu, a neke države članice EU i SAD već su se uključile u pomoć u zbrinjavanju tih ljudi.

Hrvatska će primiti izbjeglice iz Afganistana, potvrđeno je Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, na tisuće izbjeglica napušta tu državu, a neke države članice EU i SAD već su se uključile u pomoć u zbrinjavanju tih ljudi.

Hrvatska će primiti manji broj lokalnog stanovništva iz Afganistana, potvrđeno nam je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Riječ je o osoblju, odnosno lokalnim stanovnicima koji su radili za EU i za koje je Europske služba za vanjsko djelovanje već apelirala da ih se ne ostavlja u toj zemlji i na taj način ugrožava nakon što su talibani preuzeli vlast, piše Večernji list

Evakuacija zasad ide dosta sporo, jer jako puno ljudi želi napustiti Afganistan, a kako je Kabul sad pod kontrolom talibana, na tamošnji aerodrom se jako teško ulazi.

U Kabulu su se nakon talibanskog preuzimanja vlasti događale scene kaosa dok su brojne zemlje nastojale vratiti natrag diplomate i one koji su u Afganistanu podupirali njihove aktivnosti.

Europska unija osigurat će međunarodnu zaštitu za oko 500 Afganistanaca koji su joj u proteklih dvadeset godina pomagali na terenu, ali će teret mogućih migracijskih valova iz te zemlje trebati preuzeti države u susjedstvu Afganistana, kazao je Anže Logar, ministar vanjskih poslova Slovenije koja u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a.

Europski ministri vanjskih poslova na jučerašnjem su sastanku dogovorili da države članice solidarno hitno osiguraju pomoć za one koji su radili kao prevoditelji za europsku diplomatsku službu ili kao lokalni logističari te za članove njihovih obitelji, jer im u Afganistanu sada prijeti “smrtna presuda”, kazao je Logar u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da su u tijeku pripreme kako bi se oni u najkraćem roku prebacili u Europu, gdje će im se pružiti odgovarajuća zaštita.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR