Connect with us

Reagiranja

Stipe Ivanković Lijanović: “Jerko je potpuno poludio kada je ušao u vlast”

Objavljeno

-

Jerko je potpuno poludio onog trenutka kada je ušao u vlast. Tada je potpuno izgubio kompas te počeo praviti nezamislive poslovne poteze koje normalan čovjek ne može razumjeti. Smatram da mom stricu treba psihološka pomoć, kaže Stipe Lijanović.

Sljedeći tjedan u tisak kreće knjiga „Kako je Boljitak uništio moje Lijanoviće”, autora Stipe Ivankovića Lijanovića (35), bratića bivšeg ministra u Vladi FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Sudeći prema najavi sadržaja, koji autor otkriva za Dnevni avaz, knjiga čija je promocija predviđena uskoro u Sarajevu, Širokom Brijegu, Zagrebu i Beogradu prava je riznica podataka i detalja o uspjehu i padu poslovnog carstva obitelji Lijanović.

Za sve nedaće koje su snašle poslovnu imperiju najpoznatije hercegovačke pobitelji, Stipe, unuk starog Lijana, krivi strica Jerka, o čemu i piše u svom prvjencu. Problemi su, kaže, počeli samim njegovim političkim angažmanom, a „početak kraja ne samo Jerka nego i cijele obitelji dogodio se onog trenutka kada je on ušao u vlast”.

– Jerko je potpuno poludio onog trenutka kad je ušao u vlast, nakon izbora 2010. Tada je potpuno izgubio kompas te počeo praviti neke nezamislive poslovne poteze koje normalan čovjek ne može razumjeti. Smatram da mom stricu treba psihološka pomoć, priča Stipe Lijanović.

Iako ističe da Lijanovići i dalje širom svijeta imaju 30 tvrtki, koje se bave i drugim poslovima osim mesne industrije, novopečeni pisac iz ove obitelji kaže kako je istinu o „samouništenju obitelji” htio objaviti još uoči izbora 2010., ali ga je obitelji od toga odvratila.

– Mislio sam reći ljudima, radnicima, partnerima da nas nije uništila ni konkurencija, ni banka, ni država, nego smo sami sebe upropaštavali, jer smo dopustili stricu Jerku da preuzme mesnu industriju. Ljudi iz Europe to su prepoznali i pitali su me: „Što se krije iza vašeg samouništavanja, jeste li toliko novca sakrili sa strane, da vas to ne zanima”, tvrdi Stipe.

Navodi i kako se on ne odriče strica u rodbinskom smislu, ali ga ne priznaje kao političara i biznismena. Najavljuje da će i o tome biti riječi u knjizi, u kojoj će razotkriti i detalje o tome tko je sve nagovarao njegovog strica da uđe u političke vode, za što su pripreme, kaže, trajale godinu.

– Nema jednog konkretnog imena koje je presudilo da on tako odluči. Ali, recimo, bivši direktor Svjetske banke za jugoistočnu Europu prilikom jedne posjete BiH posjetio je i kompaniju „Lijanovići”. Tada je tvrtka, bilo je to 1999., dobila prvi kredit od Svjetske banke u iznosu od milijun dolara. Tada su i predstavnici Svjetske banke govorili zašto dva brata ne bi ušla u politiku, a dva da budu u biznisu, otkriva Stipe Lijanović.

Stipe Lijanović otkriva kako je u pripremi i nastavak njegove prve knjige, u kojem će iznijeti detalje o uhićenju i pritvoru svojih stričeva Jerka i Mladena Ivankovića Lijanovića. Na pitanje vjeruje li u krivicu ili nevinost strica Jerka, koji je bio uhićen prošle godine zbog teških optužbi za brojne malverzacije, Stipe kaže kako ne zna što je radio, jer nije sjedio pored njega. Ali, kako ističe znaoje da “ukoliko Jerko uđe u vlast, neće ništa dobro napraviti”.

– Znao sam da će, ako Jerko uđe u vlast, završiti u zatvoru i da će povući za sobom i obitelj, to sam i najavljivao u svojim pismima koje sam slao odavde u Hercegovinu, kaže Stipe. Priznaje kako je u namjeri da otkrije „obiteljske tajne” prvobitno naišao na negodovanje u krugu obitelji, no kaže i kako je objava knjige bila neminovnost.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas