Pratite nas

Reagiranja

Stipe Ivanković Lijanović: “Jerko je potpuno poludio kada je ušao u vlast”

Objavljeno

na

Jerko je potpuno poludio onog trenutka kada je ušao u vlast. Tada je potpuno izgubio kompas te počeo praviti nezamislive poslovne poteze koje normalan čovjek ne može razumjeti. Smatram da mom stricu treba psihološka pomoć, kaže Stipe Lijanović.

Sljedeći tjedan u tisak kreće knjiga „Kako je Boljitak uništio moje Lijanoviće”, autora Stipe Ivankovića Lijanovića (35), bratića bivšeg ministra u Vladi FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Sudeći prema najavi sadržaja, koji autor otkriva za Dnevni avaz, knjiga čija je promocija predviđena uskoro u Sarajevu, Širokom Brijegu, Zagrebu i Beogradu prava je riznica podataka i detalja o uspjehu i padu poslovnog carstva obitelji Lijanović.

Za sve nedaće koje su snašle poslovnu imperiju najpoznatije hercegovačke pobitelji, Stipe, unuk starog Lijana, krivi strica Jerka, o čemu i piše u svom prvjencu. Problemi su, kaže, počeli samim njegovim političkim angažmanom, a „početak kraja ne samo Jerka nego i cijele obitelji dogodio se onog trenutka kada je on ušao u vlast”.

– Jerko je potpuno poludio onog trenutka kad je ušao u vlast, nakon izbora 2010. Tada je potpuno izgubio kompas te počeo praviti neke nezamislive poslovne poteze koje normalan čovjek ne može razumjeti. Smatram da mom stricu treba psihološka pomoć, priča Stipe Lijanović.

Iako ističe da Lijanovići i dalje širom svijeta imaju 30 tvrtki, koje se bave i drugim poslovima osim mesne industrije, novopečeni pisac iz ove obitelji kaže kako je istinu o „samouništenju obitelji” htio objaviti još uoči izbora 2010., ali ga je obitelji od toga odvratila.

– Mislio sam reći ljudima, radnicima, partnerima da nas nije uništila ni konkurencija, ni banka, ni država, nego smo sami sebe upropaštavali, jer smo dopustili stricu Jerku da preuzme mesnu industriju. Ljudi iz Europe to su prepoznali i pitali su me: „Što se krije iza vašeg samouništavanja, jeste li toliko novca sakrili sa strane, da vas to ne zanima”, tvrdi Stipe.

Navodi i kako se on ne odriče strica u rodbinskom smislu, ali ga ne priznaje kao političara i biznismena. Najavljuje da će i o tome biti riječi u knjizi, u kojoj će razotkriti i detalje o tome tko je sve nagovarao njegovog strica da uđe u političke vode, za što su pripreme, kaže, trajale godinu.

– Nema jednog konkretnog imena koje je presudilo da on tako odluči. Ali, recimo, bivši direktor Svjetske banke za jugoistočnu Europu prilikom jedne posjete BiH posjetio je i kompaniju „Lijanovići”. Tada je tvrtka, bilo je to 1999., dobila prvi kredit od Svjetske banke u iznosu od milijun dolara. Tada su i predstavnici Svjetske banke govorili zašto dva brata ne bi ušla u politiku, a dva da budu u biznisu, otkriva Stipe Lijanović.

Stipe Lijanović otkriva kako je u pripremi i nastavak njegove prve knjige, u kojem će iznijeti detalje o uhićenju i pritvoru svojih stričeva Jerka i Mladena Ivankovića Lijanovića. Na pitanje vjeruje li u krivicu ili nevinost strica Jerka, koji je bio uhićen prošle godine zbog teških optužbi za brojne malverzacije, Stipe kaže kako ne zna što je radio, jer nije sjedio pored njega. Ali, kako ističe znaoje da “ukoliko Jerko uđe u vlast, neće ništa dobro napraviti”.

– Znao sam da će, ako Jerko uđe u vlast, završiti u zatvoru i da će povući za sobom i obitelj, to sam i najavljivao u svojim pismima koje sam slao odavde u Hercegovinu, kaže Stipe. Priznaje kako je u namjeri da otkrije „obiteljske tajne” prvobitno naišao na negodovanje u krugu obitelji, no kaže i kako je objava knjige bila neminovnost.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

DPMŠ – ‘HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro ustvrdio je u nedjelju je da HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću te smatra kako to pokazuje činjenica da ga potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić proziva zbog sudjelovanja u Koaliciji narodnog sporazuma.

„Da HDZ gubi svaki dodir sa stvarnošću pokazuje činjenica što me je Ivan Anušić (čitaj: Andrej Plenković) javno optužio zbog toga, kako je napisao, što sam se ‘iz Amerike vratio nekoliko puta i to kako bi sudjelovao na skupu Koalicije narodnog pokreta’”, navodi Škoro na svom facebook profilu reagiravši na Anušićeve izjave.

Napisao je kako „Andrej Plenković, zvan ‘Ivan Anušić’, ne zna ni ime Koalicije” podsjeća da se ta koalicija zvala „Koalicija narodnog sporazuma“ i da su na njenom čelu bili poznati hrvatski domoljubi i borci za hrvatske nacionalne interese: Ante Miko Tripalo, Savka Dabčević-Kučar, Srećko Bijelić, Dragutin Haramija, Ivan Supek, Vlado Gotovac, Dražen Budiša, Ante Žužul i dr.

„U očaju i neznanju, Plenković-Anušić sve te ljude koji su bili suverenisti i domoljubi, proglašavaju danas sumnjivim Hrvatima, dok istodobno surađuju s velikosrpskim domoljubom Miloradom Pupovcem i njegovim „drugovima“ te SDP-ovim žetončićima u redovima Milana Bandića”, navodi Škoro.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić ocijenio je danas da na parlamentarnim izborima Škoro i Domovinski pokret “imaju za zadatak rušenje demokršćanske i narodnjačke opcije, koju socijaldemokrati ne mogu samostalno napraviti”. Podsjetio je kako je Škoro potvrdio da je početkom 90-ih bio u Americi i da se u Hrvatsku vratio nekoliko puta i to kako bi sudjelovao na skupu Koalicije narodnog sporazuma. Istaknuo je da je ta koalicija bila protiv Tuđmana i HDZ-a te da je lani Škoro “doveo” Milanovića na čelo države.

Škoro smatra i da je Plenković zadužio Anušića da se “obruši na Domovinski pokret i njega osobno u nakani da pažnju javnosti pod svaku cijenu skrene od kriminalnih i koruptivnih skandala, povezanih s imenima i prezimenima vlastitih ministara i državnih tajnika, pa i stranke kao cjeline”.

Po njegovim riječima, “niska koruptivnih i kriminalnih afera koja godinama prati HDZ, krešendo doživjela u, za tu stranku, nezgodnom vremenu. Tako su uhićenja političke princeze te stranke, Josipe Rimac i niza državnih dužnosnika i činovnika Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, još jednom pokazala da HDZ funkcionira kao uhljebničko-koruptivni kartel.”

Podsjetivši na neke od skandala vezanih uz HDZ-ove ministre, Škoro najvećim problemom za vrh HDZ-a drži promjenu iskaza bivše šefice računovodstva te stranke, Branke Pavošević, koja je na suđenju u slučaju “Fimi media” izjavila da odgovornima za kriminalne crne fondove HDZ-a drži glavne tajnike i vodstva te stranke.

„Andrej Plenković, kao iskusan i lukav političar, dobro zna da će se spomenute i druge afere krajnje negativno odraziti na izborne rezultate njegove stranke. Zato je Ivana Anušića zadužio za napad na mene osobno i Domovinski pokret, a posebice nakon objave da će izbornu listu u 5. izbornoj jedinici predvoditi nesalomljivi gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava”, drži Škoro.

Ističući kako su „lajbeci HDZ-a i SDP-a potpuno raskopčani”, podsjeća i da je veliki hrvatski seljački vođa Vladko Maček ušao je u hrvatsku političku i državotvornu povijest izjavom: “Kako vidite, lajbek je raskopčan!“ nakon ukidanja Vidovdanskog ustava i okončanja diktature velikosrpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

„Lajbeci HDZ-a i SDP-a potpuno su raskopčani! Bezočni napadi Milorda Pupovca i Andreja Plenkovića na mene osobno i na Domovinski pokret, dobar su pokazatelj da se i diktatura vođa kartela zvanih HDZ i SDP bliži kraju. Znamo i nadnevak kad će to biti bjelodano: 5. srpnja 2020. Tog dana, da ponovno citiram Mačeka, hrvatski narod pokazat će zrelost, slogu i jakost kako bi zajednički ostvarili „ideal hrvatskog naroda: da Hrvat bude gospodar u svome domu, u svojoj slobodnoj Hrvatskoj“, piše Škoro na facebook profilu. (Hina)

Anušić: ‘Nakon Milanovića, Škorina je nova zadaća dovesti SDP na vlast’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari