Pratite nas

Pregled

Stiv Culej u BUJICI: Predrag Matić ostat će upamćen kao hrvatski Juda

Objavljeno

na

Pet je bogoslova stalo ispred crkve sv.Marka i time simboliziralo postojanje dvije različite Hrvatske, tvrdi Culej

U večerašnjoj Bujici Velimira Bujanca gostovao je umirovljeni pripadnik hrvatske specijalne policije Stiv Culej. Istaknuo je kako ga još jeza hvata od pogleda i mržnje “momaka u prvom kordonu policije” koja je jučer tri puta prekršila ugovore s Vatikanom i pokušala ući u bogoštovni prostor u želji za postupanjem nad Josipom Klemmom i Đurom Glogoškim, pretpostavlja po izravnoj zapovijedi Zorana Milanovića.

[ad id=”68099″]

Pet je bogoslova stalo ispred crkve sv.Marka i time simboliziralo postojanje dvije različite Hrvatske, slika je to kojom je Stiv Culej ilustrirao svoje emocije kada je u emisiji ponovno proživio dramu od prošle noći.

“Sigurnosna procjena bila je za čistu jedinicu, onaj tko je radio procjenu potpuno je nesposoban. Mi smo tamo snimljeni, mogli su samo pričakati neka izađemo i uručiti nam što su imali. Umjesto toga doživjeli smo oživotvorenje Milanovićeve uzrečice ‘ili mi ili oni’. Cilj je bio po njegovoj zapovijedi ući u crkvu i postupati prema ratnim vojnim invalidima. Nas dvadesetak bi tada pružilo otpor i riskiralo vlastite živote kako je u jučerašnjim izjavama rekao Predrag Matić”, objasnio je Culej.

Problematizirajući postupanje policije rakao je kako “su momci u prvome redu postupanja imali hladne poglede pune mržnje, govorili su kako ćemo ‘dobiti što tražimo’, podsjetilo me to na postupanja nekih drugih organa nekada u Vukovaru. Nisu to bili oni momci koje ja poznajem. Čuo se i strani jezik. Možemo samo nagađati iz kojega su regrutnoga centra doveli ove batinaše jer drugačije ne mogu objasniti zatečenost tolikom količinom bijesa i srdžbe prema mirnim prosvjednicima”.

Voditelj emisije Velimir Bujanec problematizirao je trostruki pokušaj ulaska u Bogoštovni prostor s pravnoga gledišta rekavši kako ovdje ima elemenata nekoliko međunarodnih kaznenih djela. Osim kršenja ugovora s Vatikanom, policija je prekršila i nekoliko hrvatskih i međunarodnih zakona ostavivši prosvjednike bez WC-a te blokiravši dopremu deka i hrane. “I u srbijanskim logorima bilo je bolje, tamo su zatočenici dobivali barem neki obrok i kakav takav WC”, rekao je Stiv Culej dodavši kako je “Predrag Matić lijepo je proživio svoje zarobljeništvo jer mu je često dolazila njegova Snežana, a sve su to okrunili životom u Zagrebu na naš račun. Ostat će upamćen kao hrvatski Juda”.

U emisiju se uključio i don Damir Stojić. Iz iskustva života na zapadu rekao je kako je temelj demokracije pravo na prosvjed, peticiju i štrajk te se upitao prestaje li to Hrvatske biti demokratska zemlja. Pojasnio je kako se ispred Bijele kuće konstantno prosvjeduje, primjerice jedan čovjek prosvjeduje od 1981. godine stalno, čak i živi u šatoru ispred Bijele kuće. Rekao je i kako mu je nejasno kakvi su to ljudi kojima je inicijacija za nasrtaj u crkvu bila molitva, rekavši kako su mu se javili neki njegovi župljani policajci te rekli kako “u današnjoj policiji, za razliku od interventne policije koju je u vrijeme progona Mirka Norca vodio Milijan Brkić, ne postoji pravo na priziv savjesti.

Don Stojić je rekao i kako će “HBK o svemu izvijestiti Vatikan koji će zasigurno tražiti zaštitu vlastitih ugovora sa RH i postupati protiv policije pred sudom jer su prekršeni ugovori”. Situaciju je usporedio s 1945. godinom kada su neki u crkve ulazili na konjima kako bi izvijesili svoje zastave ili sa 1979. godinom kada su islamisti upali u veleposlanstvo SAD-a u Teheranu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvatski vojnici na mimohodu Oružanih snaga Republike Poljske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: 2. HRVCON

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta Borbene grupe u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su 15. kolovoza 2018. u svečanom mimohodu u povodu Dana poljskih Oružanih snaga, kojim se ujedno obilježava 98. obljetnica pobjede poljske vojske nad Rusima kojom je Poljska stekla svoju neovisnost, priopćio je MORH

Hrvatski vojnici, zajedno s pripadnicima vojski SAD-a, Velike Britanije i Rumunjske, predstavljali su NATO na svečanosti na kojoj su Poljske Oružane snage imale prigodu predstaviti svoje postrojbe i naoružanje kojim trenutno raspolažu. Profesionalnim vojnicima u mimohodu su se priključile i brojne povijesne postrojbe kao dokaz bogate poljske vojne povijesti.

U svom govoru, poljski predsjednik Andrej Duda, osvrnuo se na izazove s kojima su se pripadnici Poljske vojske susretali tijekom svoje povijesti, na sve misije u kojima danas diljem svijeta sudjeluju, od Latvije, preko Kosova do Afganistana i zahvalio im na njihovom profesionalizmu i žrtvi, kao i njihovim obiteljima koje ih na tom putu podupiru.

Posebno je spomenuo važnost nazočnosti NATO-a u Poljskoj, kao znak potpore i snage Saveza ovdje na njegovim sjeverioistočnim granicama i zahvalio pripadnicima Borbene grupe na zajedništvu i suradnji koje demonstriraju kroz zajedničku obuku i vježbe zajedno s poljskim domaćinima.

Republika Poljska važan je partner i saveznik Republike Hrvatske, pa je tako i vojni izaslanik Republike Poljske puknovnik Tomasz Gora nazočio svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnici vojno redarstvene operacije Oluja, 5. kolovoza 2018. u Kninu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

SAD osudio entitet RS zbog negiranja izvješća o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju. “Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari