Connect with us

Hrvatska

Stiže američko oružje

Objavljeno

-

Foto: EPA/ilustracija

Dva velika projekta vojne nabave u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama u visokoj su fazi realizacije. Riječ o projektima Bradley i Black Hawk, piše u peak Jutarnji list.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, prva 22 vozila Bradley M2A2 ODS utovarena su na brod i plove prema Hrvatskoj. Njihov dolazak u riječku luku očekuje se prvih dana prosinca. Vozila će iz Rijeke biti prebačena u “Đuro Đaković” u Slavonskom Brodu, gdje će biti podvrgnuta modernizaciji.

Kako saznaje dnevnik u Slavonskom Brodu pripreme za prihvat vozila u završnoj su fazi. Uređuje se posebna linija za radove na vozilima, za što su predstavnici tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. nedavno potpisali ugovor o suradnji s američkom tvrtkom BAE Systems vrijedan 3,6 milijuna eura.

Osim samih vozila, u Slavonski Brod dolazi i dvadesetak radnika BAE Systemsa koji će sudjelovati u procesu modernizacije vozila. Radovi na modernizaciji prvih vozila trebali bi početi u siječnju sljedeće godine.

Prema dostupnim informacijama, na početku će biti mjesečno odrađena modernizacija jednog vozila, a nakon nekog vremena mogla bi biti uspostavljena linija za modernizaciju dvaju vozila mjesečno. To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi Hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

U sklopu modernizacije vozila na njih će biti ugrađena najnovija verzija topa Bushmaster od 25 milimetara s također najnovijom verzijom termovizije, komunikacijska oprema nove generacije i dimne kutije.

Hrvatski Bradleyi bit će naoružani i protuoklopnim raketama TOW 2 A i B, a u paketu je i streljivo za top, streljivo 7,62 mm i simulator za obuku. Očekuje se da bi prvi modernizirani Bradley iz pogona “Đuro Đaković” trebao izaći 1. srpnja 2024. godine.

Sugovornici Jutarnjeg lista otkrivaju da je ovaj posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley.

U završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera UH-60M. Prošlog mjeseca u SAD-u održani su posljednji razgovori predstavnika američke vojske te stručnog tima Ministarstva obrane i Oružanih snaga na kojima su usklađeni svi tehnički detalji.

Prema tvrdnjama sugovornika, ukupna vrijednost ugovora trebala bi biti oko 270 milijuna dolara, a helikopteri bi se isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030. godine, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari