Pratite nas

Gonjanje

Stižu udavače: Neću se ja s Ukrajinkama bezveze morem valjat…

Objavljeno

na

Ima li nade za ljubavne jade 500-tinjak Višana svih generacija koji su preko “Slobodne Dalmacije” prije mjesec dana u pomoć pozvali narodnog liječnika za usamljena srca Nediljka Babića Gangstera?

Po imotskom Kupidonu ima, u svojoj bilježnici Nediljko je već počeo zbrajati raspoložive ženske snage kako bi se pred Višanima mogao reprezentativno predstaviti. A ono što se čeka, što bi Gangster volio dobiti, jest i službeni viški poziv od momaka, iz grada, od nekog ozbiljnog koji bi na škoju poradio na logističkom dijelu priče.

Makar toliko, da znade da ga dolje netko stvarno čeka. Da ne ispadne još kako se bezveze provaljao gore-dole po aktualnim neverama, uhvatio morsku bolest, pa još i imotsku dušu nenaviklu na jake bofore, uludo ispustio na putu do juga.

Puna aktovka

kiev-woman-dating

– Dočim je tekst izaša, javilo mi se nekoliko novih momaka s Visa. Odma su se počele javljat i žene, ima tu i Splićanki, ima i Slavonki, nešto iz Herceg Bosne, a ima i Ukrajinki. Te posebno vole doć na more. Šta se mene tiče, ja san spreman, uvik za akciju, moja aktovka je puna podataka.

Ali bogati, neko za taj naš dolazak, a doša bi s poslovnim partnerima, mora doli organizirat bazu. Rečemo, makar da nam smještaj priprave, dogovore susret u nekom prostoru, pozovu i zbroje momke. Ne možemo ovako dole, a da ne znamo šta nas čeka. Mi smo ozbiljni ljudi – kaže Gangster, momentalno jedini čovjek koji u rukama nosi recept za spašavanje viškog nataliteta, samim tim i budućnosti otoka.

S njim bi na Vis došao i poslovni mu partner Nediljko Ujević i kolegica Tamara, kaštelanska Ukrajinka. Oni bi malo porazgovarali s ljudima, oćutili što žele, kakve afinitete imaju… Gangster kaže i kako je naučio u poslu da su ljubavnoj srići svi puti otvoreni.

A jedan od njih je i preko njegove pokretne kancelarije, aktovke koja čuva silne podatke, fotografije, kontakte… No, bez podrške s juga neće lako ići, pa im Gangster nudi i alternativno rješenje, sastanak na pola puta, u Splitu. Tako će se i vidjeti tko je pravi junak, tko misli ozbiljno, veli.

Oće-neće…

– Ako su za to da dođemo, a rekli su da im pomoć triba, ja čekam poziv, zeru smještaja za tu noć, pogledat ćemo moj film, nasmijat se, zapivat, popričat… Ee, oprezan san, di neću. Svega san ja vidija u ovon poslu. Koliko ih se pripadne, pa oće-neće, pa se prevrće u mislima, pa utekne u zadnji tren.

A tako je to, nije lako u nekin godinama minjat život. Pa i okolina čini svoje, zna se i narugat – “štaš tražit ženu tako, priko oglasa, ne luduj, svit će se rugat”, ili “diš se sad ić ženit pod stare dane” – veli Gangster.

Ali ima i ona stara narodna – “Boj se ovna, boj se govna”, pa kad ćeš onda živit. A bogme za sreću treba malo i pretrpjeti, nešto i dati da bi se nešto i dobilo. Gangster je svoje rekao, on je spreman za akciju i čeka Višane da mu daju mig. A mi prenosimo balun na škoj. Prošli smo put poziv – što se čeka – uputili curama, ženama, i one su odmah reagirale. Sada isto to pitamo Višane.

PIŠE TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ, Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Gonjanje

Ornela Vištica uvjerljivo je najljepša Hrvatica!

Objavljeno

na

Objavio

Ornela Vištica uvjerljiva je pobjednica Večernjakova izbora za najljepšu Hrvaticu. Mostarska glumica dobila je čak 4564 vaša glasa ili 33,64 posto u anketi koja je trajala tjedan dana.

Na drugom je mjestu voditeljica Tatjana Jurić, koja je prikupila gotovo upola manje glasova od Ornele – 2348 ili 17,22 posto, a treća glumica Nataša Janjić s 1738 glasova ili 12,73 posto.

Četvrto mjesto zauzela je pjevačica Lana Jurčević, koja ima 1344 ili 9,86 posto, a peta je njena kolegica Nives Celzijus, za koju je glasao 1071 čitatelj, odnosno 7,86 posto.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gonjanje

DODATNA OPREMA

Objavljeno

na

Objavio

Potaknut upisom koji je promišljeno i mudro postavila Nina Vujicic, a koji se tiče prigovora na ekstremnu dodatnu opremu neke familije na plaži, i kolikoćom i kakvoćom, jer mislim da se radilo i o suncobranu koji je zaklanjao pogled, dao bih dvije-tri napomene, piše prof.dr. Kristijan Krkač

(1) Možda je to samo ekstreman slučaj iste pojave. Između toga i postavljanja dva prazna ručnika u pol 7 ujutro, a na kojima netko leži samo od 11 do 12, a oni na plaži prazni ostaju celi dan, samo je razlika u stupnju, ali ne i u vrsti. Možda je i razlika u vrsti ako se zaklanja pogled što je vrsta onečišćenja vizualnog prostora ili vizure, ali čak i to je samo ekstreman slučaj poput onog kad se među mirise mora, krema za sunčanje i znoja umiješa miris posebne kobase ili kulena serviranog na plaži točno u podne na +35°C. To je samo ekstremni slučaj iste pojave.

(2) Problem “dodatne opreme” za plažu je tema za knjigu i vrti se između na prvi pogled dviju krajnosti. Jedna je kupaći kostim, japanke i možda ručnik, a druga je super-svemirska-najnovija-oprema-za-sve. Teško je ovdje pronaći pravu mjeru. Super-dodatnu opremu bi se moglo ograničiti ako se njome drugima uskraćuju jednaka prava, npr. pogled prevelikim suncobranom, kao što je ograničena i minimalna oprema, primjerice barem kupaćim kostimom, recimo da je toples dopušten, dok nudisti imaju svoju plažu.

(3) Postoji praznovjerje o “minimalnoj opremi”. Mislimo da vidimo opuštene ljude na plaži samo u kupaćem kostimu, japankama i s malim ručnikom, ali zaista vidimo zastrašujuću “dodatnu opremu”, ali je nismo svjesni. Te su žene i muškarci odlazili prije godišnjeg na zdravstveno štetne kure mršavljenja, u teretane u kojima su se iscrpljivali i žderali sva moguća štetna sredstva, zatim otišli na jedno umjereno kvarcanje, tek toliko da ne dođu „beli ko sir“ na plažu, a i da ostave dojam osobe koja je već bila na moru. Tu su zatim i zaštitne kreme, sunčane naočale, badekostimi, japanke, itd. sve brendirano po najnovijem savjetu „plažnogfešngurua“.

Da, to na prvi pogled ne izgleda kao “dodatna oprema”, ali već samo jedno buđenje pokraj takve osobe par mjeseci kasnije, recimo između Badnjaka i Novog leta, otkriva zastrašujuću istinu i odjednom dobijemo na dar od Bogova estetike viziju Morpheusa koji nam izgovara kanonsku rečenicu „Dobro došao u pustinju stvarnosti“.

Na prvi pogled „dodatna oprema“ je loša. A posebno je loša ona na prvi pogled nevidljiva „dodatna oprema“. No možda se varamo. Možda nema ničega ispod „dodatne opreme“. Ona je sve. Ona je stvarnost, a praznina ispod je privid. Živjela dodatna oprema! Pa makar samo tih 2 tjedna na plaži.

izv.prof.dr. Kristijan Krkač

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari