Connect with us

Reagiranja

Stjepan Mesić: Osuđujem, i to najoštrije, neoustaško orgijanje u Srbu (VIDEO)

Objavljeno

on

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osudio je u srijedu postavljanje šatora u Srbu pokraj spomenika “ustanka” naroda Like, koji je postavila Autohtona Hrvatska stranka prava, te ocijenio taj čin kao “neoustaško orgijanje u Srbu” kojemu je cilj spriječiti obilježavanje 27. srpnja 1941, datuma koji bi u hrvatsku povijest trebao biti upisan zlatnim slovima.

[ad id=”93788″]

“Osuđujem, i to najoštrije, neoustaško orgijanje u Srbu, organizirano očito samo s jednom, jedinom namjerom: da se spriječi dostojanstveno obilježavanje datuma koji bi zlatnim slovima trebao biti upisan u hrvatsku povijest: 27. srpnja godine 1941., kada je – samo mjesec dana nakon formiranja Sisačkog partizanskog odreda – u Hrvatskoj i u BiH izbio narodni ustanak, ustanak Srba, Hrvata i Bošnjaka protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača”, ističe Mesić.

“Kada svi šute, netko mora progovoriti. Kada šute institucije Republike Hrvatske, kada se ne oglašavaju obnašatelji visokih državnih funkcija, kada vlada muk na stranačkoj sceni, netko mora progovoriti. I ja ću to učiniti – kao počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista i kao Predsjednik Republike Hrvatske od 2000. do 2010. godine”, poručio je u priopćenju.

Mesić navodi kako obilježavanje toga dana, kojega već godinama prate neoustaške provokacije, “nije po volji onima koji tako zdušno pišu ‘novu povijest’, lažući, prešućujući i falsificirajući”.

Ističe kako su ove godine otišli i korak dalje te odlučili spriječiti obilježavanje Dana ustanka u Srbu što je “otvoreni izazov ne samo svim pobornicima istine, ne samo svim antifašistima i svim žrtvama fašizma, to je izazov i jasna prijetnja demokraciji u Hrvatskoj i budućnosti ove zemlje”.

“Ako ćemo se predati u ruke povijesnim revizionistima, apologetima ustaške zločinačke para-države, ako ćemo sramotno šutjeti na njihove provokacije, onda se Hrvatskoj crno piše! Niti zaokupljenost pripremama za prijevremene parlamentarne izbore, niti sezona godišnjih odmora, nisu i ne mogu biti opravdanje za izostanak svake reakcije na ono što se događa u Srbu, dapače na činjenicu da je otvorenim pobornicima ustaštva uredno omogućeno, uz asistenciju i podršku hrvatske policije, da pripremaju teren za još jedan atak na antifašizam i na Narodno-oslobodilačku borbu”, navodi Mesić i poručuje kako šutnju treba prekinuti, stvari treba nazvati pravim imenom i reagirati prije nego što bude prekasno.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jLaIDT8FZHw” width=”760″ height=”460″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR