Pratite nas

Hrvatska

STJEPAN ŠTERC: Bez hrvatskog iseljeništva nema demografske revitalizacije

Objavljeno

na

Bez hrvatskoga iseljeništva nema demografske revitalizacije Hrvatske jer bi neka druga populacija mijenjala hrvatski identitet, ustvrdio je u ponedjeljak navečer demograf Stjepan Šterc na okruglome stolu “Demografska obnova: ključ obnove Hrvatske” u organizaciji Svjetskoga saveza mladih – Hrvatska.   

Okrugli stol održan je u Matici hrvatskoj i bio je prvi događaj četverodnevne konferencije “Ostati u Hrvatskoj: kako i zašto?” koja će do 11. studenoga biti usredotočena na probleme koje mladi smatraju bitnima. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Negativni demografski trendovi u Hrvatskoj svakako su jedno od tih pitanja jer, upozoravaju organizatori, Hrvatska ima 17,5 posto stanovništva starih 65 i više godine, što je svrstava u skupinu od 15 posto zemalja s najstarijom populacijom u svijetu, a s prosječnom dobi stanovnika od nešto više od 42 godine Hrvatska je na 21. mjestu u svijetu po starosti stanovništva.

Zato su organizatori pozvali znanstvenike demografe dr. Stjepana Šterca s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta i dr. Ivana Čipina s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su uvodno izlagali, te ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić i predstavnika Hrvatske gospodarske komore Davorka Vidovića, koji je svojedobno bio ministar rada i socijalne skrbi.

Šterc: Političari su oni koji ne razumiju, ništa ne poduzimaju i sve im je drugo važnije  

Demograf Šterc svoje je uvodno izlaganje sažeo u tri pitanja: zašto ne razumiju, zašto ništa ne poduzimaju i zašto im je sve drugo važnije od demografske revitalizacije Hrvatske.

Ubrzo je i nazočnima “otkrio” kako su “oni” koji ništa ne razumiju, ne poduzimaju i sve im je drugo važnije – političari. To se, dodao je, “odnosi i na moje prijatelje i drugove iz HDZ-a kojima sam objasnio sve na što ukazuje znanost demografije”. Ali, ustvrdio je, političari ne slušaju struku i to je jedan od velikih hrvatskih problema.

Šterc je podsjetio i na nekoliko nedavnih izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i na dio njezina predsjedničkoga programa te na izjave premijera Andreja Plenkovića koje, rekao je, neosporno ukazuju na to da je demografska revitalizacija strateško pitanje za Hrvatsku. Ipak, ocijenio je Šterc, “sve je to lijepa retorika, ali ništa nije učinjeno”.

Na primjedbu dr. Čipina kako u “Hrvatskoj nema longitudinalnih demografskih istraživanja”, Šterc mu je oštro uzvratio kako može nešto tako reći kada “Hrvatska ima svjetski uglednu demografkinju akademkinju Alicu Wertheimer-Baletić koja je neprikosnoveni uzor svim hrvatskim demografima i ne samo njima”.

Murganić: Postoji politička volja za provedbu demografske obnove  

Nakon što je pozdravila okupljene u ime premijera Plenkovića, ministrica Murganić istaknula je kako postoji politička volja da se provede demografska obnova.

Napomenula je da će u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku biti osnovana uprava za demografiju te pozvala demografe da stalno upozoravaju na propuste. Njih i sve druge pozvala je na suradnju kako bi, rekla je, svi zajedno našli način kako da mladi i drugi stanovnici ostanu u Hrvatskoj.

Primijetivši da ima premalo optimizma za budućnost, ministrica Murganić ocijenila je datreba krenuti od onoga što je moguće napraviti.

Svjesna je i toga da “mladi neće uvijek biti mladi i da zato ne mogu dugo čekati”, te istaknula da mjerodavno ministarstvo namjerava donijeti izbalansirane mjere jer, uvjerena je, samo dugoročne mjere mogu dati rezultate.

Da je demografska situacija u Hrvatskoj za mlade doista važno pitanje potvrdila je i dugotrajna rasprava u kojoj su sudionici često bili oprečnih stajališta o pitanjima koja su im postavljena, među kojima i o majci-odgojiteljici.

Šterc i Murganić su se složili da bi to rješenje bilo dobro, dok za Vidovića ono nije prihvatljivo. Jer, podsjetio je, kao ministar zauzimao se za dvohraniteljsku obitelj, a i danas je uvjeren kako je ta koncepcija najbolja investicija za djecu.

Sudionici su ipak bili suglasni u jednome, a to je da su dugoročne mjere nužne za demografsku obnovu Hrvatske, kao i da one moraju biti neovisne o smjenama vlasti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže na plovidbi ophodnog broda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na redovitoj plovidbi obalnoga ophodnog broda „Omiš“ koji je izvršavao redovite zadaće nadzora i zaštite interesa Republike Hrvatske u teritorijalnom moru te u području ZERP-a, priopćio je u subotu Ured predsjednika RH.

Predsjednik je stekao uvid u sposobnosti obalnoga ophodnog broda „Omiš“ te se uvjerio da pripadnici Obalne straže RH uspješno provode sve planirane aktivnosti na moru i u novonastalim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa COVID-19.

Predsjednik je dao potporu HV-u, HRM-u i posebno članovima posade broda koji svoje zadaće izvršavaju stručno i profesionalno, poštivajući sve mjere samozaštite, navodi se u priopćenju.

Uz Predsjednika Republike na plovidbi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj. (Hina)

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari