Pratite nas

BiH

Stjepan Šterc: Broj Hrvata u BiH za dvadesetak godina mogao bi opasti ispod 300.000

Objavljeno

na

Prof.dr. Stjepan Šterc, demografski ekspert s geografskog odjela Prirodno-matematičkog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, upozorava na izrazito negativne demografske trendove u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini kad je riječ o Hrvatima, ali i cjelokupnoj populaciji.

Obje države moraju se strateški, na nacionalnoj razini, posvetiti ovom problemu, u protivnom, stvari uopće neće voditi dobru, upozorio je Šterc tokom njegovog predavanja održanog u Sarajevu na godišnjoj skupštini Hrvatskog društva za znanost i umjetnost.

Kao znanstvenik koji je čitav život posvetio izučavanju demografskih kretanja, on tvrdi da Hrvatska ulazi u klasični demografski slom sa svim negativnim parametrima i trendovima tog pojma. Već je na pragu pitanje – je li uopće moguća revitalizacija Hrvatske, koja je inače nužna, dodaje ovaj profesor. Upozorava na naročito pogubnu dimenziju problema – odlazak mladog i perspektivnog stanovništva i dodaje da je ubuduće moguć prirodni pad dva puta veći nego u vrijeme rata ne bude li se što poduzelo na revitalizaciji.

Demografska situacija je katastrofična i u Bosni i Hercegovini, tvrdi Šterc fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju. On navodi projekcije o mogućem gubitku 40.000 hrvatskog stanovništva u narednih deset godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za narednih dvadesetak godina opasti ispod 300.000 ako se ne poduzme ništa na rješavanju problema koji se inače ne odnosi samo na hrvatsku populaciju.

Prema popisu iz 2013., broj Hrvata u BiH je bio oko 550.000 od oko 700.000, koliko je iznosio prema popisu iz 1991. Danas u Bosni i Hercegovini nema ni 400.000 Hrvata kao stalnog stanovništva, tvrdi ovaj znanstvenik.

Upozorava da loši demografski trendovi ni u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini na žalost nisu vidljivi neposredno na terenu kao što o njima svjedoči neumoljiva statistika.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari