Pratite nas

Razgovor

Stjepan Šterc: Gospodo draga mi ne možemo gledati nestanak Hrvatske

Objavljeno

na

O demografskoj katastrofi i eventualnim rješenjima u Dnevniku Nove TV govorio je demograf Stjepan Šterc.

[ad id=”93788″]

Lani je rođeno najmanje djece otkako je statistike u Hrvatskoj. 38.142 osobe, što je 20 postotni pad. Kad se tome pridodaju svi koji odsele, godišnja depopulacija iznosi više od 50 tisuća ljudi. Izumire li Hrvatska?

Hrvatska izumire. Smanjenje nataliteta biti će još veće, svi pokazatelji će biti još negativniji ove godine. Moramo konstatirati da su apsolutno svi demografski pokazatelji negativni. U Hrvatskoj nema ni jedne djelatnosti koja je toliko problematična koliko demografska. Hrvatska izumire i to je prava demografska katastrofa.

U čemu je rješenje? Je li Vlada odustala od cjelovite populacijske politike?

Vlada ne može odustati od te politike zato što je to temelj ukupnog razvoja Hrvatske, gospodarskog razvitka Hrvatske i na koncu Vlada je na temelju toga i dobila izbore.

Gdje su zapele najave da će se vrlo brzo zbog važnosti populacijske politike osnovati samostalan resor koji će se time baviti?

Dok nema novog zakona o Vladi oni ne mogu uvesti novi resor. To je potpuno jasno i ukoliko razmišljaju da ne postave najveću institucijsku razinu na tu problematiku mi ćemo biti njihova savjest i stalno ćemo ih upozoravati jer mi ne možemo prihvatiti demografski nestanak Hrvatske i hrvatskog naroda.

Što se treba napraviti? Hoćete li nešto konkretno napraviti?

Sasvim sigurno, kada se postavi najveća institucijska razina, mora se shvatiti da je to strateško pitanje hrvatskog opstanka i svi ekonomisti i savjetnici u hrvatskoj Vladi moraju shvatiti da je to u temelju gospodarskog razvitka zemlje i da mi tu problematiku ne možemo stavljati u socijalni okvir ili samo okvir obiteljske politike.

Rekli ste da se trebamo ugledati na Irsku i Izrael, što to u praksi znači?

To znači da su se obje zemlje oslonile na bogatstvo vlastitog iseljeništva i da je Hrvatska zemlja koja ima bogato iseljeništvo kojeg je maknula iz društvenog, političkog i gospodarskog života. To bogatstvo je i gospodarsko i financijsko i populacijsko i tako dalje. Mi demografi smatramo da je to zalog demografske revitalizacije Hrvatske. S druge strane bi rekli da još uvijek postoji fertilni kontingent ženskog stanovništva u domicilnoj populaciji dovoljan da se stimulativnim mjerama pokrene demografska revitalizacija i manje više je to svima jasno. I gospodarstvenicima i bankarima i financijerima, pomalo je meni iznenađujuće što nije i onima koji upravljaju našom zemljom. Sad Vlada može kalkulirati hoće li tu problematiku staviti u neki resor ili ne. Mi koji se time bavimo na Sveučilištu ćemo Vladu upozoriti jer znamo kako će nam budućnost izgledati. Vrlo jasno ćemo reći ili izaći s deklaracijom, dakle gospodo draga mi ne možemo gledati nestanak Hrvatske.

Što Vi očekujete od Oreškovićevog tima? Hoće li sve stati na tisuću eura za one kojima je to potrebno?

Neće stati i ne smije stati. Tih tisuću eura, u varijanti da se preusmjerava ne po djetetu nego po cenzusu je klasična socijalna mjera i to nije dio populacijske politike. Kao prijedlog, mjera je dobra, daje nadu i s tim se može krenuti, ali to neće ništa bitno promijeniti situaciju.

Koji rok im dajete?

Rekao bih do jeseni. Ukoliko se zaista na toj problematici ništa ozbiljnije ne poradi, bez obzira na našu silinu kojom ukazujemo što se može dogoditi Hrvatskoj, ne dogodi li se nešto do kraja rujna, mi ćemo morati, kao struka, svi sa Sveučilišta, izaći sa vrlo jasnom deklaracijom. Osim toga, cijela koalicija koja upravlja Hrvatskom ima u svojem sporazumu ugrađenu tu temeljnu problematiku i gotovo bih rekao da je to najveći dio sporazuma. Oni su obvezni prema hrvatskom narodu i hrvatskoj budućnosti, oko te problematika, vrlo ozbiljno postaviti stvari.

Koliko Vam može pomoći predsjednica? Ona stalno apelira na dijasporu da se vrate u Hrvatsku.

Predsjednica mora zauzeti jasan stav. S obzirom da je i u njezinoj kampanji ta problematika bila vrlo jasno postavljena, vrlo rezolutno ju je izgovarala i kao čelni čovjek u Republici Hrvatskoj i ona mora zauzeti vrlo jasan stav. Mi se ne možemo složiti s ekonomskim savjetnicima i oko predsjednice i oko Vlade da ukoliko povećamo zaposlenost da ćemo riješiti demografski problem Hrvatske. Nećemo ga riješiti. Jer da je po toj logici tako, onda bi najmanje demografskih problema imala Njemačka, a mi znamo da je Njemačka jedna od europskih zemalja koja ima najveće demografske probleme i da jednostavno rješava svoj radni kontingent i svoju radnu snagu kroz jedan model, a to je imigracija stanovništva. S obzirom da se pred Hrvatskom nalazi veliki potencijal imigracijskog stanovništva za kojeg još uvijek ne znamo kuda će krenuti, gdje će se zaustaviti. Stvari su vrlo ozbiljne i ta problematika mora biti temelj ukupnog i gospodarskog razvoja Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Azimov: Rusija ima puno bolje i dvostruko jeftinije zrakoplove od američkih ili izraelskih

Objavljeno

na

Objavio

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Jedna od tema koja je u posljednje vrijeme u fokusu hrvatske javnosti je propali pokušaj nabavke borbenih aviona F-16 Barak. Što mislite o tome?

“Prije svega želim reći da imam vrlo visoko mišljenje o vašim Oružanim snagama i upoznat sam sa stanjem vaših Oružanih snaga. Na nekim područjima, unatoč tome što je Hrvatska članica NATO-a, Rusija surađuje s vašim Ministarstvom obrane.

Držimo da vaše Oružane snage trebaju biti snažne i Hrvatska treba dobre avione. Mi u tom pogledu ne sudjelujemo u ovom poslu jer je Hrvatska članica NATO-a. No smatram da Rusija ima puno bolje i dvostruko jeftinije nadzvučne borbene avione i druge vrste zrakoplova, kakve i Hrvatska treba, nego što su američki ili izraelski. Ali mi poštujemo pravila igre. Hrvatska je članica NATO-a i pridržava se njegovih pravila.”

Pitao bih vas o ruskom uplitanju u izbore u SAD-u i Europskoj uniji. Siguran sam da je vaš stav kako nikakvog uplitanja nije bilo, ali šefovi ne samo američkih, nego i njemačkih obavještajnih službi kažu da je ruska prijetnja stvarna.

“Mislim da se radi o propagandi. Kao veleposlanik još jedanput želim ponoviti da se nikad ne miješamo u unutarnje stvari bilo koje države, uključujući i Hrvatsku. Poštujemo stajališta različitih političkih stranaka i unutarnje čimbenike. Rusija nema potrebu  uplitati se u izbore jer poštujemo odluku i mudrost naroda, glasača. Nijedna vlast, bilo u SAD-u ili zemljama EU-a, nema alternativu tomu da dodatno osnažuje odnose s Rusijom, koja je jedan od najvažnijih globalnih strateških partnera.

Tko vam je favorit na europskim izborima?

“Mislite na izbore za Europski parlament?”

Na izbore za Europski parlament u svibnju.

“Mislite, u Hrvatskoj?”

Mislim općenito.

“Ponavljam, nije na nama, odluka je na glasačima u EU zemljama, uključujući i u Hrvatskoj. Mislim da je situacija prilično stabilna i mirna. Što se tiče Hrvatske, mislim da i HDZ, SDP i Živi zid imaju šansu da njihovi kandidati budu izabrani u Europski parlament.

Ponavljam, za nas nema nikakve razlike kad je riječ o tome tko su zastupnici u Europskom parlamentu. Nama je važno da su ti zastupnici odmjereni, realistični i da shvaćaju strateški scenarij današnjice, da shvaćaju da je Rusija jedan od najvažnijih čimbenika multipolarnog svijeta. Ne jednopolarnog ni bipolarnog, nego multipolarnog svijeta, u kojem Rusija, SAD, Europska unija i Kina predstavljaju važna središta novog sustava.

“Posjet Putina mogao bi se dogoditi nakon vaših predsjedničkih izbora”

Ima li kakvog napretka u organiziranju posjeta predsjednika Putina Hrvatskoj? Nedavno smo ga vidjeli u Srbiji.

“Prije svega želim naglasiti da je dinamika naših odnosa veoma pozitivna. U posljednje dvije, tri godine naša bilateralna suradnja dobila je nov zamah. Vaša uvažena predsjednica dvaput se susrela s mojim predsjednikom. Vaš se premijer susreo s našim premijerom. Međuvladina komisija veoma uspješno funkcionira. Pritom želim spomenuti vašeg ministra gospodarstva Horvata i njegov sjajan doprinos radu Međuvladine komisije. Razmišljamo i o novoj sjednici Međuvladine komisije sredinom godine. Postoji konstantna suradnja na razini ministarstava i agencija.

Usput rečeno, Rusija će ove godine biti veoma aktivna na području kulture. U lipnju ćemo u Zagrebu organizirati Dane Moskve, a u rujnu Dane Sankt-Peterburga. To će se dogoditi zahvaljujući izravnim kontaktima i uspješnoj suradnji zagrebačkih vlasti, gradonačelnika Bandića, i Moskve te Sankt-Peterburga.

No prije ili kasnije posjet moga predsjednika će se dogoditi.”

Kada?

“To jest na dnevnom redu. Mislim da će ove godine Hrvatska biti fokusirana na izbore za EU parlament, zatim ćete imati i predsjedničke izbore. Posjet svog predsjednika želim temeljito pripremiti.

Na primjer, ako do posjeta dođe u narednim mjesecima, u smislu sadržaja imam samo dva nacrta sporazuma. Do kraja godine imat ću šest nacrta sporazuma. Zato mislim da posjet mora biti dobro pripremljen. S našim hrvatskim partnerima moramo proširiti pravne okvire. Trebaju nam novi programi suradnje, sporazumi… Realistično govoreći… Ovaj posjet bi se mogao dogoditi nakon vaših predsjedničkih izbora.

No spremni smo za to. Jedan od važnijih događaja tijekom posjeta bio bi veliki rusko-hrvatski poslovni forum. Ponavljam, trendovi naše trgovinsko-gospodarske suradnje pozitivni su unatoč sankcijama. Lani se naša robna razmjena povećala za 30 posto unatoč sankcijama, što je veoma dobra brojka. Ove godine postoji potencijal da naši trgovinsko-gospodarski odnosi premaše dvije milijarde eura.

Kada bude pravi trenutak i kad ovaj posjet uspijemo pripremiti na ozbiljan i temeljit način, siguran sam da će moj predsjednik posjetiti vašu zemlju. Bit će to zapravo prvi posjet mog predsjednika vašoj zemlji otkako je Hrvatska postala neovisna država. Bit će to važna prekretnica.

Mislimo da su rusko-hrvatski odnosi u interesu obaju naših naroda. Znam kakvo raspoloženje vlada u hrvatskom narodu. Uvjeravam vas, gotovo 100% hrvatskog stanovništva želi rusko-hrvatsko prijateljstvo, a isto vrijedi i za ruski narod.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ruža Tomašić: Zbog svojih laži, patrijarh Irinej nikad više ne smije stupiti na tlo Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit je gostovala gđa. Ruža Tomašić, zastupnica u Europskom parlamentu. S njom je razgovarao Marijan Križić.

♦ Što misli i kako je reagirala gđa. Ruža Tomašić na skandaloznu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija koji je svoj govor na komemoraciji povodom obilježavanja Dana sjećanja u talijanskoj Bazovici završio povicima “Živjela talijanska Istra” i “Živjela talijanska Dalmacija”?

♦ Kako su se u Hrvatskoj odmah javili dežurni titoisti i prozvali Hrvatsku zbog popustljivosti prema fašizmu. Ne bismo li prije mogli zaključiti da Titovi zločini zapravo daju vjetar u leđa iredentističkim težnjama?

♦ Kako su prosvjedovali slovenski i hrvatski zastupnici?
♦ Što sadrži i o čemu se radi u raspravio strategiji ribarstva?

♦ Zašto u Hrvatskoj javnosti prevladava mišljenje da izbor zastupnika u EU parlament nije bitan jer se u njemu navodno ništa bitno ne odlučuje?
♦ Nastupaju li hrvatski EU parlamentarci zajednički, u ime svoje države, ili se okupljaju oko svojih grupacija kojima pripadaju?

♦ Postoji li tzv. stranačka stega u grupacijama?
♦ Što očekivati od novih izbora za EU parlament?

♦ Kako je došlo do suranje Hrast-a i Hrvatske konzervativne stranke (HKS) koji su osnovali novu platformu, oko koje su se okupila i neka poznata imena: Tomašić, Ilčić, Zekanović, Mišić, Sačić?
♦ Kako Ruža Tomašić komentira formiranje koalicija sastavljenih od stranaka koje pripadaju posve drukčijim grupacija u EU parlamentu? (primjer Amsterdamska koalicija)

♦ Što znače brutalne uvrede Milorada Pupovca izgovorene u Saboru i upućene hrvatskom narodu, katolicima, ali i homoseksualcima?
♦ Je li drska reakcija Milorada Pupovca, poput one Nikole Sojanovića u Srbobranu 1902. godine, zapravo reakcija na pismo koje je Hrvatska biskupska konferencija uputila srpskom partijarhu Irineju?

♦ Treba li na tom tragu prepoznati i obnovljenu hajku na Marka Juriča, zbog toga što je prokazao mirtopolita Porfirija koji je pjevao četničke pjesme?
♦ Prije desetak dana zajedno sa saborskim zastupnikom Hrvojem Zekanovićem najavili ste blokadu Srbije na putu prema EU, dok ne ispune neka bitne uvjete u odnosu na Hrvatsku. O čemu je riječ?

♦ Nazirete li kakve promjene u aktualnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj?

Odgovore na poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari