Connect with us

Razgovor

Stjepan Šterc: Gospodo draga mi ne možemo gledati nestanak Hrvatske

Objavljeno

-

O demografskoj katastrofi i eventualnim rješenjima u Dnevniku Nove TV govorio je demograf Stjepan Šterc.

[ad id=”93788″]

Lani je rođeno najmanje djece otkako je statistike u Hrvatskoj. 38.142 osobe, što je 20 postotni pad. Kad se tome pridodaju svi koji odsele, godišnja depopulacija iznosi više od 50 tisuća ljudi. Izumire li Hrvatska?

Hrvatska izumire. Smanjenje nataliteta biti će još veće, svi pokazatelji će biti još negativniji ove godine. Moramo konstatirati da su apsolutno svi demografski pokazatelji negativni. U Hrvatskoj nema ni jedne djelatnosti koja je toliko problematična koliko demografska. Hrvatska izumire i to je prava demografska katastrofa.

U čemu je rješenje? Je li Vlada odustala od cjelovite populacijske politike?

Vlada ne može odustati od te politike zato što je to temelj ukupnog razvoja Hrvatske, gospodarskog razvitka Hrvatske i na koncu Vlada je na temelju toga i dobila izbore.

Gdje su zapele najave da će se vrlo brzo zbog važnosti populacijske politike osnovati samostalan resor koji će se time baviti?

Dok nema novog zakona o Vladi oni ne mogu uvesti novi resor. To je potpuno jasno i ukoliko razmišljaju da ne postave najveću institucijsku razinu na tu problematiku mi ćemo biti njihova savjest i stalno ćemo ih upozoravati jer mi ne možemo prihvatiti demografski nestanak Hrvatske i hrvatskog naroda.

Što se treba napraviti? Hoćete li nešto konkretno napraviti?

Sasvim sigurno, kada se postavi najveća institucijska razina, mora se shvatiti da je to strateško pitanje hrvatskog opstanka i svi ekonomisti i savjetnici u hrvatskoj Vladi moraju shvatiti da je to u temelju gospodarskog razvitka zemlje i da mi tu problematiku ne možemo stavljati u socijalni okvir ili samo okvir obiteljske politike.

Rekli ste da se trebamo ugledati na Irsku i Izrael, što to u praksi znači?

To znači da su se obje zemlje oslonile na bogatstvo vlastitog iseljeništva i da je Hrvatska zemlja koja ima bogato iseljeništvo kojeg je maknula iz društvenog, političkog i gospodarskog života. To bogatstvo je i gospodarsko i financijsko i populacijsko i tako dalje. Mi demografi smatramo da je to zalog demografske revitalizacije Hrvatske. S druge strane bi rekli da još uvijek postoji fertilni kontingent ženskog stanovništva u domicilnoj populaciji dovoljan da se stimulativnim mjerama pokrene demografska revitalizacija i manje više je to svima jasno. I gospodarstvenicima i bankarima i financijerima, pomalo je meni iznenađujuće što nije i onima koji upravljaju našom zemljom. Sad Vlada može kalkulirati hoće li tu problematiku staviti u neki resor ili ne. Mi koji se time bavimo na Sveučilištu ćemo Vladu upozoriti jer znamo kako će nam budućnost izgledati. Vrlo jasno ćemo reći ili izaći s deklaracijom, dakle gospodo draga mi ne možemo gledati nestanak Hrvatske.

Što Vi očekujete od Oreškovićevog tima? Hoće li sve stati na tisuću eura za one kojima je to potrebno?

Neće stati i ne smije stati. Tih tisuću eura, u varijanti da se preusmjerava ne po djetetu nego po cenzusu je klasična socijalna mjera i to nije dio populacijske politike. Kao prijedlog, mjera je dobra, daje nadu i s tim se može krenuti, ali to neće ništa bitno promijeniti situaciju.

Koji rok im dajete?

Rekao bih do jeseni. Ukoliko se zaista na toj problematici ništa ozbiljnije ne poradi, bez obzira na našu silinu kojom ukazujemo što se može dogoditi Hrvatskoj, ne dogodi li se nešto do kraja rujna, mi ćemo morati, kao struka, svi sa Sveučilišta, izaći sa vrlo jasnom deklaracijom. Osim toga, cijela koalicija koja upravlja Hrvatskom ima u svojem sporazumu ugrađenu tu temeljnu problematiku i gotovo bih rekao da je to najveći dio sporazuma. Oni su obvezni prema hrvatskom narodu i hrvatskoj budućnosti, oko te problematika, vrlo ozbiljno postaviti stvari.

Koliko Vam može pomoći predsjednica? Ona stalno apelira na dijasporu da se vrate u Hrvatsku.

Predsjednica mora zauzeti jasan stav. S obzirom da je i u njezinoj kampanji ta problematika bila vrlo jasno postavljena, vrlo rezolutno ju je izgovarala i kao čelni čovjek u Republici Hrvatskoj i ona mora zauzeti vrlo jasan stav. Mi se ne možemo složiti s ekonomskim savjetnicima i oko predsjednice i oko Vlade da ukoliko povećamo zaposlenost da ćemo riješiti demografski problem Hrvatske. Nećemo ga riješiti. Jer da je po toj logici tako, onda bi najmanje demografskih problema imala Njemačka, a mi znamo da je Njemačka jedna od europskih zemalja koja ima najveće demografske probleme i da jednostavno rješava svoj radni kontingent i svoju radnu snagu kroz jedan model, a to je imigracija stanovništva. S obzirom da se pred Hrvatskom nalazi veliki potencijal imigracijskog stanovništva za kojeg još uvijek ne znamo kuda će krenuti, gdje će se zaustaviti. Stvari su vrlo ozbiljne i ta problematika mora biti temelj ukupnog i gospodarskog razvoja Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari