Pratite nas

Pregled

Stjepan Šterc: Hrvatska je postala jedna od tri zemlje koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji

Objavljeno

na

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni dvopredmetni studij demografije i hrvatskoga iseljeništva dobio je dopuštenje i počet će se izvoditi na Hrvatskim studijima od ove jeseni, priopćeno je u srijedu sa Sveučilišta u Zagrebu. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, gostovao je Stjepan Šterc i progovorio o problemu demografije te iznio statističke podatke.

Studijski program traje pet godina, njime se stječe 150 bodova po ECTS-u, i studira se u kombinaciji s drugim dvopredmetnim studijskim programom. Njegovim završetkom stječe se akademski naziv magistar/magistra demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Studijski program obuhvaća ukupno 69 kolegija, 50 obvezatnih i sedam od 19 ponuđenih izbornih, te diplomski rad. Mjesta za upis još ima, napominje se.

Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je 9. srpnja ove godine Odluku o ustroju i izvedbi toga studija koji će se izvoditi u Sveučilišnom kampusu na Borongaju.

Stjepan Šterc, predsjednik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, kaže kako u Hrvatskoj prevladavaju žene, pogotovo u dobnoj skupini iznad 40-e. Mortalitet je veći kod muškaraca u svim dobnim skupinama, iako se muškaraca rađa više za 7-8 posto.

Što se tiče starosne populacije mi smo na 45-46 godina prosječne starosti.

– Biračka populacija vrlo vjerojatno je bliže prosjeku 50 godina. Po procjenama stručnjaka UN-a ubrajamo među 5 najstarijih populacija u svijetu.To je pokazatelj što će se dogoditi u budućnosti, ističe Šterc.

Šterc naglašava kako je neosporno da je ljudska populacija najvažniji faktor u društvu i prostoru u svim svojim različitostima. Ta ljudska populacija postaje dominantan predmet interesa ključnih znanosti.

– S obzirom na to da je demografska problematika i imigracijska ključna problematika budućnosti u Europi i u Hrvatskoj, potpuno je jasno da se takva problematika kao takva mora dići na akademsku razinu i mi smo to napravili. Cjelokupni postupak smo usmjerili tako da se digne stručna razina pa smo imali tri međunarodne recenzije, jedna od njih je iz Sorbonne, objašnjava Šterc.

Hrvatska je postala jedna od tri zemlje koja ima više stanovnika izvan zemlje nego u zemlji.

– Ima više Hrvata u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Zato je bitno educirati kadar koji će predavati iseljenicima, zaključuje Stjepan Šterc.

 

Sveučilište u Zagrebu: Dvopredmetni studij demografije i hrvatskoga iseljeništva dobio dopuštenje

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Analiza: Kujundžićevi poslovi i Plenković ili Kovač, Stier i Penava

Objavljeno

na

Objavio

Urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao resor zdravstva te ministra zdravstva Milana Kujundžića, ali i situaciju u HDZ-u te unutarstranačke izbore.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec: Piloti su imali propisanu opremu za let iznad vode

Objavljeno

na

Objavio

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec izjavio je u ponedjeljak kako su piloti vojnog helikoptera koji je jutros pao u more u Zlarinskom kanal kod Šibenika imali propisanu opremu za let iznad vode, opovrgavajući tako medijske napise o neopremljenosti pilota.

“Imali su svi propisanu opremu, između ostalog i pojas za preživaljavanje i spašavanje, čiji je sastavni dio i pojas za plutanje, u slučaju da se nađu iznad vodene površine.

No preduvjet da bi ga iskoristili je da su morali izaći neozlijeđen iz helikoptera da bi ga mogli aktivirati”, kazao je Križanec gostujući u emisiji RTL Danas.

Rekao je i kako je zabrinut jer “ovo nisu ni ugodne ni lijepe stvari kada se događaju”. “Ali, kao pilot i kao sve moje kolege u zrakoplovstvu koje se bave ovom poslom znaju što on nosi”, poručio je

Zapovjednik HRZ-a Križanec izrazio je sućut obitelji poginulog pilota Marina Klarina.

Za drugim članom posade helikoptera, pilotom Tomislavom Baturinom i dalje se intenzivno traga, a uzrok nesreće još se utvrđuje. (Hina)

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari