Pratite nas

Najave

Stjepan Šterc bi mogao postati Plenkovićev savjetnik za demografiju

Objavljeno

na

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu u Karlovcu kako u ovom trenutku ne vidi potrebe da se postavljaju fizičke zapreke na hrvatske granice, kao što je to počela raditi susjedna Slovenija u okviru priprema za eventualni novi migrantski val.

Na pitanje hoće li i Hrvatska podizati ograde, premijer Plenković je odgovorio da postoji više načina da se granica štiti, te da u ovom trenutku ne vidi razloga za podizanjem fizičkih zapreka, ali da će Hrvatska štititi svoju granicu, ima kvalitetan nadzor, te da su MUP i policija digli razinu pripravnosti na svim našim granicama, osobito zelenim, gdje je bilo slučajeva priljeva migranata.

U ovom trenutku, podatak koji je važan, broj ljudi koji se kreću ovom istočnomediteranskom balkanskom rutom je za 98 posto manji, dakle dramatičnog priljeva nema, ističe Plenković.

Upitan o podizanju ograde u Sloveniji na granici s Hrvatskom kazao je kako se susreo u Bruxellesu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom s kojim se dogovorio da će službe vanjskih i europskih poslova dviju zemalja dogovoriti suradnju, jer želi da i Hrvatska doprinese zaštiti vanjskih granica Europske unije, jer ona na jednak način štiti i zemlje koje su u Schengenu i one koje nisu.

Slovenija je u četvrtak uz najveći granični prijelaz s Hrvatskom kod Bregane počela postavljati metalnu panelnu ogradu, a u petak je takve radove počela i na graničnom prijelazu Macelj.

Plenković je kazao kako će se sa svim susjednim državama pokušati naći mehanizme zaštite nacionalnih granica, izbjegavajući nekontrolirani i ilegalni val migranata.

Plenković je rekao da se na Europskom vijeću u četvrtak i petak razgovaralo o problemu migracija, dominantno o dinamici priljeva migranata srednjemediteranskom rutom, manje ovom istočnomediteranskom, balkanskom rutom. Ideja je pokušati probleme riješiti na izvorištu vanjsko-politički i sigurnosno-razvojnom politikom jer zbog nestabilnih država, ratova, siromaštva i ostalih problema i dolazi do ovog migracijskog vala, kazao je.

Stjepan Šterc bi mogao postati Plenkovićev savjetnik za demografiju

Odgovarajući u Karlovcu, gdje je otvorio Aquatiku, na pitanja novinara o Ini, Plenković je rekao da je na marginama Europskog vijeća razgovarao sa svim šefovima država i vlada, te da je strateški interes Hrvatske zaštititi vlastite interese u Ini, poštivati međudioničarski ugovor i do kraja ići s arbitražnim postupkom, te je najavio dijalog i s mađarskom stranom kako bi se postiglo poštivanje međusobnih ugovornih obveza, pa i modernizacija rafinerija u Rijeci i u Sisku, na čemu će hrvatska strana inzistirati.

Portfelje demografije, obitelji, mladih i socijalne politike će voditi ministrica Nada Murganić naredne čertiri godine, a profesor Stjepan Šterc bi mogao postati, najavio je Plenković, njegov savjetnik za demografiju. On je kod izrade unutarstranačkog programa pomogao, ničim suradnju ne uvjetuje, a svi članovi akademske zajednice koji imaju stavove o raznim politikama mogu artikulurati svoj stav, Vlada je u tom smislu otvorena za savjete, rekao je.

Za prosvjed zbog toga što Zlatko Hasanbegović nije ponovno ministar kulture te zbog imenovanja ministrice Martine Dalić, Plenković je rekao da je izbor ministara njegov, a da svatko ima pravo izraziti svoj stav. Hasanbegović je zastupnik u Hrvatskom saboru i imat će, ponovio je, politički prostor za djelovanje.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Objavljeno

na

Objavio

“Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” naziv je knjige čija će se promocija u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14.studenoga s početkom u 18:00sati.

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora.

Urednik knjige je Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli” piše autor Ivo Lučić.

„Ta ljudska dimenzija obrane Vukovara zanemarena je, zanemareni su liječnici i bolničko osoblje, pa sam odlučio o njima pisati u kontekstu ukupnih povijesnih zbivanja na hrvatskome istoku. Kako je u recenziji knjige o vukovarskoj bolnici.” napisala je dr. Vesna Bosanac.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti Andrija Hebrang, Vesna Bosanac, Darko Vitek i Nino Raspudić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari