Pratite nas

Hrvatska

Stjepan Šterc prihvaća kandidaturu za ministra da bi braniteljima vratio dignitet

Objavljeno

na

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije predložila je premijeru Tihomiru Oreškoviću demografa Stjepana Šterca kao kandidata za ministra branitelja, što je on i prihvatio ističući kako bi kao ministar naglasak stavio na vraćanje digniteta braniteljima koji su, naglašava, danas potpuno marginalizirani i isključeni iz svih procesa koji se događaju u Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, član HDZ-a i aktivni sudionik Domovinskog rata, Šterc je u izjavi novinarima u srijedu kazao kako mu je čast da ga je Udruga kandidirala za mjesto ministra branitelja. “Svakome tko je u bilo kojoj varijanti predložen za ministra branitelja, to mora biti čast”, kaže te dodaje da bi “volio biti kandidat i ‘ovršenih’, ‘frankiranih’…”.

Ako ga premijer Tihomir Orešković pozove na razgovor, Šterc ističe da bi, s obzirom na problematiku kojom se bavi, demografiju, s njim razgovarao i o demografskoj revitalizaciji Hrvatske, te o tome da se hrvatske branitelje “mora vratiti na onu razinu koju zaslužuju u hrvatskom društvu”.

“Ključno je da ne možete braniteljsku populaciju ostavljati izvan svih procesa koji se događaju u Hrvatskoj. Ta je populacija marginalizirana do te razine da se na nju gleda kao na teret društva, umjesto da dobiju počast, kao što to čine sve zemlje pobjednice u bilo kojem ratu. I kad to postavite na tu razinu, sve drugo je tehničko pitanje”, poručuje.

Percepcija mlade populacije o braniteljima potpuno je iskrivljena, a taj idealizam koji su branitelji imali u sebi i unutarnja snaga s kojom su išli u obranu Hrvatske prevrijedni su za društvo da bi se mogli ostaviti po strani, kaže Šterc. dodajući kako se identitet Hrvatske mora, između ostalog, temeljiti na Domovinskom ratu i onim ljudima koji su taj rat iznijeli.

Branitelji u zagrebačkoj Savskoj ulici ispred Ministarstva branitelja prosvjeduju već više od 500 dana, a Šterc kaže kako svi koji “dižu ruke” od rješavanje njihovih problema “zapravo ne žele dobro Hrvatskoj”.

I s neprijateljem u ratu se razgovara, slikovito opisuje nužnost razgovora s prosvjednicima, te u tom kontekstu kritizira odnos Vlade premijera Zorana Milanovića prema prosvjednicima. “Razgovor, bez politizacije, je elementarna stvar. (…) Političari postoje da rješevaju probleme koji tište društvo i nije mi jasno zašto to nisu činili, osim klasičnog razloga, politizacije problema”, ustvrdio je.

Slaže se da sama procedura izbora novog ministra branitelja, nakon što je ostavku dao Mijo Crnoja, predugo traje i to ga iznenađuje s obzirom na to da “postoje kvalitetni kandidati”.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Zoran Milanović s pripadnicima Obalne straže na plovidbi ophodnog broda

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na redovitoj plovidbi obalnoga ophodnog broda „Omiš“ koji je izvršavao redovite zadaće nadzora i zaštite interesa Republike Hrvatske u teritorijalnom moru te u području ZERP-a, priopćio je u subotu Ured predsjednika RH.

Predsjednik je stekao uvid u sposobnosti obalnoga ophodnog broda „Omiš“ te se uvjerio da pripadnici Obalne straže RH uspješno provode sve planirane aktivnosti na moru i u novonastalim okolnostima uzrokovanim širenjem virusa COVID-19.

Predsjednik je dao potporu HV-u, HRM-u i posebno članovima posade broda koji svoje zadaće izvršavaju stručno i profesionalno, poštivajući sve mjere samozaštite, navodi se u priopćenju.

Uz Predsjednika Republike na plovidbi su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj. (Hina)

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari