Pratite nas

Pregled

Stjepan Sučić: Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari

Objavljeno

na

Predstavnici institucija, udruženja, humanitarnih organizacija i obitelji nestalih osoba iz Hrvatske, Srbije te BiH okupili su se u Zagrebu na konferenciji o ekshumaciji i identifikaciji nestalih na području Hrvatske. Istaknuto je da bez novih informacija pomaka nema, a unatoč dostupnim aplikacijama i metodologijama traženja, postupci i dalje traju predugo, prenosi HRT

Nakon uvodnog obraćanja pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića, konferenciju je demonstrativno napustio predsjednik srbijanske Komisije za nestale osobe Veljko Odalović.

Komentirajući Odalovićevo napuštanje konferencije Sučić je rekao da je poznato da je ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posljedica te ideje.

Ali isto tako sam rekao pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan dio i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali obzirom da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije, rekao je Sučić.

Odalović je napustio konferenciju izjavivši kako je Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA rekavši da sve zlo dolazi iz Beograda.

Upitan za komentar Odalovićeve tvrdnje kako nema novih korisnih informacija, Sučić je kazao da je 8. prosinca 2016. predan zahtjev Komisiji za nestala lica u Srbiji u kojem je navedena svaka pojedina aktivnost potrebna da bi se došlo do informacija o nestalim osobama. Na upit za pojašnjenju svoje izjave o dolasku zla iz Srbije, Sučić je rekao da “ako se izvadi jedna riječ ili rečenica iz konteksta…, kad krenemo u priču mora se znati tko je započeo rat i gdje se vodio”. Rat se, ističe,  nije vodio na teritoriju Republike Srbije, “a u svakom su ratu oni bili”.

Ponovio je da je ideja o stvaranju velike Srbije i oduzimanju Hrvatima prirodnog i povijesnog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu tvrdnju da u Srbiji nemaju zahtjev za bilo kojom poznatom lokacijom ili grobnim mjestom i pojedincem za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao kako se to odnosi na grobišta u Srbiji, a nas zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su bili okupirani 4, odnosno 6 godina. Što je s tim primarnim grobištima, gdje su prebačeni posmrtni ostaci, upitao je Sučić dodajući kako je sada najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći nemamo informacija o nikakvim grobištima.

Većina grobišta je premještena nakon što su međunarodni čimbenici potvrdili lokaciju na Ovčari, nakon toga se krenulo i zna se tko je to provodio imenom i prezimenom, koje postrojbe i znaju se i datumi kad se to događalo, jer postoje zapisi o svim tim aktivnostima, čak i imena osoba koja su upravljala motornim vozilima u toj aktivnosti, ustvrdio je Sučić. Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protek vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio obrambeni i da je negdje netko odnekuda došao i želio Hrvatima oduzeti prirodno i povijesno pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani povijesni prostor RH vrati u državne granice, rekao je, uz ostalo, Sučić.

Predsjednica Upravnog odbora Regionalne koordinacije Olgica Božanić rekla je da su, nažalost, i dalje nepoznate informacije o sudbini za velik broj nestalih osoba i da treba raditi na depolitizaciji problema te da ga treba gledati isključivo humanitarno jer to obitelji nestalih zaslužuju. Izvijestila je da je u tijeku izrada jedinstvene liste nestalih osoba, a na taj bi se način izbjeglo manipuliranje brojem stradalih i njihovom nacionalnošću te načinom na koji su stradali. U tome, dodaje, pomaže regionalna koordinacija i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Božanić je također komentirala to što je predsjednik Komisije za nestale osobe Srbije Veljko Odalovićnapustio konferenciju uvrijeđen zbog izjava pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića. Rekla je da joj je, kao i svim članovima obitelji nestalih osoba, bilo neugodno zbog načina na koji je pomoćnik ministra branitelja Sučić završio svoje izlaganje, jer je tema konferencije bila ekshumacije i identifikacija nestalih osoba, a ne uzroci i posljedice rata.

Mathew Hollyday (ICMP) rekao je da je nužno ojačati suradnju i da bez pune suradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije te pojačanih napora neće moći biti riješen problem nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

Marko Ljubić: Rušenje spomenika isto kao da im grobove raskopavamo.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Cilj nam je povećati stopu zaposlenosti na 68 posto

Objavljeno

na

Objavio

Cilj Hrvatske do kraja mandata ove vlade je podići stopu zaposlenosti na 68 posto, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Goeteborgu, gdje sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a posvećenom socijalnim pitanjima.

“Današnji summit će biti i prigoda da izvijestimo naše partnere o svemu onome što Hrvatska radi na zapošljavanju, na smanjenju nejednakosti u društvu. Stopa nezaposlenosti se smanjuje, ideja je da idemo, kao što smo najavili u programu, prema podizanju stope zaposlenosti – idealno bi bilo do 68 posto do kraja mandata”, rekao je Plenković po dolasku na summit.

Trenutačno je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj oko 60 posto i nalazi se pri dnu ljestvice unutar EU-a. Cilj Europske unije je da se do 2020. dostigne prosječna stopa zaposlenosti od 75 posto. Prosječna stopa zaposlenosti u EU-u, prema podacima za 2016. je 71,1 posto. Švedska je jedina članica koja ima stopu zaposlenosti veću od 80 posto – 81,2 posto.

Na summitu u Goeteborgu bit će prihvaćen Europski stup socijalnih prava, dokument koji uključuje dvadeset načela i prava počevši od kvalitetnog obrazovanja i pristojnih radnih uvjeta, jednakosti žena i muškaraca, prava na poštenju plaću do adekvatnog minimalnog dohotka.

Dokument će u ime svih članica potpisati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om.

U dokumentu se kaže da odgovarajuća minimalna plaća mora biti zajamčena “na razini koja omogućava zadovoljavanje potreba radnika i njegove obitelji, vodeći računa o ekonomskim i socijalnim uvjetima u zemlji” te da istodobno treba zadržati pristup tržištu rada i biti poticajna za traženje posla.

Premijer Plenković kaže da Europski stup socijalnih prava predstavlja nastavak razgovora sa summita u Rimu u ožujku ove godine. Ideja je da se dobre prakse koje imaju zemlje s izraženom socijalnom dimenzijom primjene u svim članicama EU-a.

Na summitu su predviđene tri usporedne rasprave: o pristupu tržištu rada, o pravednom zapošljavanju i radnim uvjetima te o potpori u prijelaznom razdoblju kod mijenjanja posla.
Na summitu će se prvi put raspravljati o obrazovanju, koje je u potpunoj nadležnosti zemalja članica te stoga EU ni ne može postavljati obvezujuće ciljeve u tom području.

Europska komisija je u utorak predstavila viziju europskog obrazovnog prostora do 2025. godine, što će biti jedna od podloga za razgovor. Komisija vjeruje kako je u zajedničkom interesu svih država članica da u potpunosti iskoriste potencijal obrazovanja i kulture kao pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i socijalne pravednosti te načina da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta.

Komisija vjeruje da obrazovanje i kultura mogu biti važan dio rješenja problema kao što su starenje radne snage, nastavak digitalizacije, buduće potrebe za vještinama, potreba za promicanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti u doba kada se na internetu množe „alternativne činjenice” i dezinformacije, te odgovor na potrebu za većim osjećajem pripadanja kao odgovor na populizam i ksenofobiju.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari